Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:22 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deşi se preconizează un an greu Primăria Năvodari nu va renunţa la proiectele demarate de Nicolae Matei

ro

19 Jan, 2015 00:00 2415 Marime text
Reprezentanţii administraţiei publice locale din Năvodari au demarat mai multe proiecte cu finanţare europeană, care necesită şi o parte de cofinanţare din bugetul oraşului.
 
Drumul Năvodari - Mamaia, Centrul de Afaceri, Piaţa de Peşte, Aqua Land, aleea de promenadă, drumul Năvodari - Lumina - Ovidiu sunt proiecte care vor transforma oraşul Năvodari într-o destinaţie atractivă pentru turiştii din ţară şi din străinătate. Valoarea proiectelor este de aproape 100 de milioane de lei, o parte din această sumă reprezentând cofinanţarea din partea administraţiei locale. Pe lângă aceste proiecte, urmau să fie realizate şi lucrările de infrastructură din Năvodari: străzi pietruite şi asfaltate, trotuare reabilitate, extindere de reţele, înfiinţare de parcuri şi piaţete. Lucrările de infrastructură sunt achitate din bugetul Primăriei Năvodari. Aşa că orice ajutor financiar venit de la Guvernul României era binevenit. Iar în ultimii ani, oraşul Năvodari a primit bani pentru echilibrarea bugetului, de la Executivul României. Deşi oraşul Năvodari are cele mai multe proiecte cu finanţare europeană aflate în derulare, la începutul anului 2015, Guvernul României a decis o tăiere drastică a fondurilor alocate bugetului local.

Decizia guvernanţilor are un efect negativ asupra constituirii bugetului local, care urmează a fi aprobat de consilierii locali la sfârşitul lunii ianuarie sau, cel mai târziu, la începutul lunii februarie. „Lucrăm la realizarea bugetului pe anul în curs, însă am o foarte mare dezamăgire: la sumele provenite din echilibrarea bugetului pe localităţi, bani proveniţi din cote defalcate de TVA, oraşul Năvodari a primit zero lei, iar anul trecut, am primit 9 milioane de lei. Sper ca la redistribuire să primim ceva. Este complicat pentru orice proiect de investiţii. Am văzut că nici la Mangalia, nici la Constanţa nu au fost alocate sume la acest capitol. Este o lovitură pentru bugetul local, deoarece banii se duc pe investiţii, adică exact pe ceea ce ne interesează în mod direct. Este o inechitate că nu primim şi îmi doresc şi solicit în acelaşi timp o revizuire din partea reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice, să nu lase oraşele fără investiţii. După cum se ştie deja, Năvodari este cel mai mare oraş dintre cele mici şi mijlocii, iar nevoia de investiţii este majoră“, a declarat Florin Chelaru, viceprimarul oraşului Năvodari.

Proiectele vor continua

Viceprimarul Florin Chelaru a precizat că, deşi se preconizează un an greu din punct de vedere financiar pentru Năvodari, administraţia locală nu va renunţa la proiectele sociale demarate de primarul Nicolae Matei: „Sunt drepturi câştigate de cetăţenii oraşului. Atât programul «Ideea mea, norocul tău», cât şi programele de ajutorare a persoanelor nevoiaşe, a pensionarilor, programul de acordare gratuită de rechizite pentru elevii din localitate. Suntem datori să le menţinem şi vom face tot posibilul pentru ca ele să continue.“ Viceprimarul a mai declarat că, în măsura posibilităţilor financiare, va continua lucrările de reabilitare a străzilor Recoltei, Viilor, Liniştii, lucrările de pietruire şi extindere reţele în Mamaia Sat, precum şi realizarea parcărilor prevăzute a fi finalizate în anul 2015. „Trebuie să impulsionăm activitatea şi să verificăm la sânge pe ce se duce fiecare ban investit în proiectele ce se realizează în Năvodari. Dar nu ne vom limita doar la acest lucru. Pentru că se deschide noul exerciţiu financiar 2014-2020, intenţionăm să depunem noi proiecte pentru dezvoltarea oraşului“, a conchis Florin Chelaru.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii