Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:27 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deşi Mangalia a încremenit de frig, Viceprimarul Constantin Filimon s-a „autoexilat" la Bucureşti

ro

17 Feb, 2012 00:00 2389 Marime text

Mangalia-FilimonConstantin.jpgProblema furnizării căldurii în municipiul Mangalia pare să devină un serial fără sfârşit.

Astfel, după ce în cursul zilei de miercuri viceprimarul Constantin Filimon a anunţat rezilierea contractului cu furnizorul de agent termic Callatis Therm, iar Simion Adrian Nikitas, directorul general al societăţii, a primit mandat de arestare pentru 15 zile, Filimon s-a deplasat ieri la Guvern, pentru a intra în audienţă la premier. Conform propriilor declaraţii, Filimon intenţiona să intre în audienţă la primul ministru Mihai Răzvan Ungureanu la ora 12.00, chiar dacă, de la Cabinetul Primului Ministru, această întâlnire nu fusese confirmată, aspect recunoscut chiar de către Filimon.

Ceea ce viceprimarul îi solicită premierului este fie o derogare de la OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, astfel încât municipalitatea să poată cumpăra combustibil fără a mai respecta procedura de achiziţie, fie alocarea, din rezerva de stat, a 2.500 de tone de combustibil.

Filimon a declarat că nu se dă dus de la sediul Guvernului până când nu-l ascultă cineva. „Nu plec de la Guvern până nu rezolv problema căldurii, măcar femeia de serviciu să mă primească, să mă asculte cineva. Sunt dispus să aştept oricât". În acest context, viceprimarul a menţionat că nu are de gând să revină în Mangalia decât atunci când problema furnizării agentului termic va fi deblocată: „Rămân în Bucureşti. Revin în Mangalia doar atunci când problema va fi soluţionată. Eu am rezolvat acolo, la Mangalia", a ţinut să precizeze Filimon.

„Rezilierea e făcută abuziv, ilegal"

Cum anume a fost problema rezolvată, nu se ştie. Căci în timp ce Filimon s-a „autoexilat" la Bucureşti, în Mangalia oamenii şi-au pierdut orice speranţă că vor mai beneficia, iarna aceasta, de agent termic. Ei suferă în continuare de frig, iar centralele termice stau sigilate. Şi asta, pentru că, deşi Filimon a anunţat preluarea acestora de către Administrarea Domeniului Public şi Privat (ADPP) Mangalia, Primăria nu a putut întocmi procesul de predare-primire a sediului Callatis Therm, fiindcă nicio persoană cu putere decizională nu a fost prezentă la sediu. Mai mult, angajaţii Tessa ai Callatis Therm au fost trimişi acasă, ei nemaiavând de altfel cum să-şi deruleze activitatea, din moment ce sediul societăţii a fost sigilat.

Despre rezilierea contractului cu societatea Callatis Therm, consilierul local Paul Foleanu susţine că aceasta nu poate fi făcută sub nicio formă unilateral, ci doar, eventual, prin Curtea de Arbitraj a Curţii de Conturi, aşa cum a atras atenţia şi prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz. „Rezilierea contractului cu societatea Callatis Therm este făcută abuziv, ilegal. Se putea solicita rezilierea în primăvară, nu acum. Furnizarea căldurii e blocată definitiv în Mangalia", a declarat Foleanu.

Consilierul local a explicat totodată că administraţia publică locală nu are posibilitatea de a încălzi casele oamenilor, în condiţiile în care „nu are cum să achiziţioneze combustibil, nu are personal şi nici licenţă de furnizare".

Cât priveşte tentativa viceprimarului de a intra în audienţă la premier pentru o posibilă derogare, Foleanu îl acuză pe Constantin Filimon de... haiducie. „Demersurile sale vor fi sortite eşecului, pentru că e prea puţin probabil să obţină acea derogare de la Ordonanţa privind achiziţiile publice. Şi, oricum, Filimon nu poate lua, printr-un gest de haiducie, centralele termice de la bogaţi, pentru a le da săracilor".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii