Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:12 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Demersuri făcute de preşedinta ACoR, Mariana Gâju Comunele Cuza Vodă şi Mihai Viteazu au fraţi de dincolo de Prut

ro

01 Sep, 2014 00:00 2134 Marime text
Ultima zi din august marchează, an de an, nu doar sfârşitul calendaristic al verii, ci şi Ziua Limbii Române. Evenimentul organizat pe meleagurile autohtone are un echivalent în Republica Moldova, manifestarea de peste Prut intitulându-se Sărbătoarea Limba Noastră. De aceea, ieri, în această zi de însemnătate pentru cele două popoare, la iniţiativa preşedintei filialei judeţene a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), economist Mariana Gâju, comunele Cuza Vodă şi Mihai Viteazu din judeţul Constanţa s-au înfrăţit cu două localităţi de dincolo de Prut.
 
În sala „Adrian Rădulescu“ a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, în calitate de preşedinte al ACoR Constanţa, a fost amfitrioana evenimentului de semnare a actelor de înfrăţire a comunelor Cuza Vodă şi Mihai Viteazu cu localităţile Pelinei şi Bădicul Moldovenesc. „Cu ajutorul limbii române nu facem schimb doar de idei şi sentimente. Iată, reuşim acum, cu ajutorul limbii materne, să ne înfrăţim. Aceste acte de înfrăţire sunt importante şi chiar necesare, pentru că ele sunt expresia unităţii şi a identităţii europene, reprezentând, fără îndoială cea mai vizibilă formă de cooperare europeană“, a declarat preşedintele ACoR Constanţa, economist Mariana Gâju.

Dobrogeni cu fraţi de dincolo de Prut

„Ne bucurăm să avem de astăzi fraţi de dincolo de Prut, cărora le urăm sănătate şi viaţă lungă şi cu care ne dorim să avem o colaborare rodnică şi cu realizări de la excepţional în sus“, a declarat primarul comunei Cuza Vodă, Niculae Horneţ. „Pământul, istoria şi limba sunt cei trei piloni pe care se ţine neamul. Pământul îl avem moştenire de la strămoşi, istoria e rodul trecerii noastre prin lume, iar limba pe care o avem de la mamă e darul Celui de Sus, spune destoinicul poet al nostru. Ne-am bucurat când am primit propunerea primarului de la Cumpăna, Mariana Gâju, de a ne înfrăţi cu o localitate din România. Sper să avem o colaborare, o înfrăţire fructuoasă. Cu siguranţă vom dezvolta şi câteva proiecte împreună“, a precizat primarul comunei Pelinei din Republica Moldova, Nina Munteanu.
 
„Dacă aşa a vrut istoria, să fim despărţiţi, nu trebuie să uităm că ei sunt fraţii noştri să că trebuie să ţinem aproape, să ne cunoaştem rădăcinile, să încercăm să ne dezvoltăm împreună“, a spus primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni. De cealaltă parte, noul „confrate“ moldovean, primarul de la Bădicul Moldovenesc din Republica Moldova, Lucian Tabac, a concluzionat: „Într-adevăr, limba română uneşte. Acest contract de colaborare este un început promiţător, sperăm noi că va fi şi fructuos, în timp“.
 
Ziua Limbii Române se celebrează pe data de 31 august. Sărbătoarea a fost stabilită printr-un proiect de lege care prevede ca evenimentul să fie marcat de autorităţi şi instituţii publice, inclusiv reprezentanţe diplomatice şi institute culturale ale României, precum şi de instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, dedicate limbii române.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii