Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:29 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Demers pentru actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului Constanţa (document)

ro

29 Oct, 2016 00:00 2190 Marime text
Primăria Constanţa vrea să actualizeze Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului. Demersul a pornit de la un referat al Direcţiei Urbanism - Biroul Strategii Urbane din cadrul Primăriei Constanţa, ce poartă semnătura arhitectului-şef şi care a fost transmis mai multor instituţii, printre care Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), Direcţia Judeţeană de Cultură, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa.
 
Reactualizarea PUG-ului municipiului Constanţa va reprezenta o provocare pentru echipa de specialişti, deoarece documentul va trebui să respecte o serie de normative şi să cuprindă „o evaluare a modului de implementare a prevederilor documentaţiei anterioare“. Conform referatului ajuns şi pe biroul primarului Decebal Făgădău, noul PUG „trebuie să conţină reglementări care să ducă la creşterea confortului urban, a calităţii şi a siguranţei vieţii cetăţenilor“, va corecta efectele nedorite ale unor reglementări anterioare ce vizează, în special, extinderea tramei stradale şi realizarea unei reţele de drumuri coerente.
 
Noul PUG va încerca o „regenerare urbană“, o „reconversie funcţională, reamenajarea parcurilor şi a zonelor pietonale“, amenajarea de spaţii de agrement, socializare. Arhitectul-şef al urbei atrage atenţia asupra faptului că, în noul PUG, „este necesară delimitarea mai clară a zonei construite protejate, pe baza criteriilor de valoare a ambientului urban“, iar regulamentul de urbanism pentru zonele respective trebuie adaptat în funcţie de diverse aspecte. Nu în ultimul rând, actualizarea PUG-ului municipiului Constanţa va evidenţia zonele de risc pentru mediul natural şi cel construit pentru a se preîntâmpina eventuale dezastre.
 
Cert este că Planul Urbanistic General actualizat va apărea după consultări ce vor avea loc în cadrul unui grup de lucru unde se vor stabili „cerinţele de elaborare a PUG şi aducerea la îndeplinire a obiectivelor impuse“ şi din care vor face parte reprezentanţi din: Registrul Urbaniştilor din România - biroul teritorial Dobrogea, Ordinul Arhitecţilor din România - filiala Dobrogea, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, CJC, Direcţia Judeţeană de Cultură, Muzeul de Artă Constanţa, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanţa, Centrul de asistenţă pentru organizaţii nonguvernamentale Constanţa şi SC 4B Consultanţă Arhitectură SRL, în calitate de elaborator al temei de proiectare „Actualizare PUG Constanţa“.
 
Citeşte şi

Consilierii votează astăzi
Performanţă negativă la Constanţa - valabilitatea PUG-ului, prelungită la aproape două decenii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii