Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:45 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Declaraţie de luptă împotriva corupţiei“ de la Făgădău - 30.000 de euro pentru intervievarea angajaţilor Primăriei

ro

30 Jan, 2016 00:00 3000 Marime text
Viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei pare că nu vrea să accepte lupul în rolul paznicului la oi. La şedinţa de Consiliu Local de vineri, în cadrul votului privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Primăriei Constanţa pe anul 2016, Decebal Făgădău a introdus, pe ultima sută de metri, un amendament la acest proiect. Şi anume alocarea sumei de 135.000 de lei pentru realizarea unui studiu privind analiza riscului de fraudă asupra angajaţilor din Primăria Constanţa.

„Cred ca este oportună realizarea acestui studiu, deoarece m-am săturat ca asupra colegilor mei din Primărie să planeze mereu suspiciuni de fraudă“, a declarat Decebal Făgădău. Deşi bugetul local nu a fost votat de toţi consilierii locali, toţi aleşii au fost de acord cu votarea acestui amendament.
 
Decebal Făgădău spune că a avut mai multe motive care l-au determinat să ia această măsură. „Nu doar evenimentele din ultimii ani - percheziţii, dosare şi aşa mai departe - m-au determinat să propun Consiliului Local această analiză, ci şi percepţia generală, sau, dacă vreţi, o percepţie destul de prezentă în rândul populaţiei cum că la nivelul Primăriei municipiului Constanţa se întâmplă lucruri necurate şi că poţi să obţii mai uşor un document dacă «ai uns» pe cineva, că sunt proceduri, pentru majoritatea greoaie, dar unii găsesc un drum mai rapid. De aceea, vreau să comand unei instituţii neutre să facă această analiză de risc la fraudă la nivelul funcţionarilor municipiului Constanţa“, a declarat Făgădău, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sfârşitul şedinţei de Consiliu Local Municipal.
 
Deşi, cu privire la cât de uşor de influenţat sau de „cumpărat“ poate fi un funcţionar public, cei mai în măsură să răspundă ar fi constănţenii de rând, Făgădău spune că această analiză va consta în aplicarea unor chestionare asupra angajaţilor. Cu alte cuvinte, aceştia vor fi întrebaţi, într-un fel sau altul, dacă au călcat strâmb. „Îmi doresc ca rezultatul acestei analize să fie mai întâi făcut public şi apoi urmat de un plan de acţiune, în cazul în care se evidenţiază riscuri. Vom începe procedura de achiziţie şi îmi doresc ca termenul de elaborare a acestei analize să fie de maximum 60 de zile. Este o muncă destul de laborioasă, toţi funcţionarii Primăriei vor trebui să participe la interviuri, să identifice procedurile după care lucrează Primăria versus ce face efectiv fiecare funcţionar“, a adăugat Făgădău.
 
„Fac lucrul acesta pentru a determina eventuale blocaje în procedurile interne pe care noi le avem în derulare, pentru a face un profil al instituţiei şi pentru a avea un plan de acţiune, întrucât este un demers la care ţin foarte mult - acela de transparentizare a întregului flux administrativ, de eliminare totală a riscului de fraudă“, a mai spus viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, care, vineri, a confirmat că este candidatul oficial al PSD la Primăria Constanţa.
 
Făgădău spune că urmăreşte chiar înfiinţarea unui serviciu gratuit prin care aceste fapte să poată fi semnalate. Acest număr de telefon există însă deja, putând fi semnalate oricând sesizări, aşa cum scrie pe site-ul instituţiei, doar că poate fi apelat cu tarif normal. „Până la sfârşitul acestui mandat, voi propune Consiliului Local o declaraţie de luptă împotriva corupţiei. Probabil că, în urma acestei analize, vom înfiinţa chiar şi un telverde la care să fie semnalate lucrurile necurate pe care un cetăţean le observă. Nu am nevoie de semnale oficiale pentru acest lucru, cred ca este de datoria mea să fac o radiografie precisă, la momentul prezent, a instituţiei pe care o conduc cel puţin până în luna iunie“. Făgădău spune că mai există doar puţine primării în care s-au făcut astfel de studii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Vrajitorul din Găoz 01 Feb, 2016 21:56 Bani aruncati, cu banii astia mai bine reabilitai parcul din Tomis Nord !!!