Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:22 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ziua lui Mazăre, ACIA a ieşit în stradă „Să ne ferim din a ajunge visul domnului primar. Vrea să ne transforme în asistaţi social!“ (galerie foto)

ro

07 Jul, 2014 00:00 2351 Marime text
Asociaţia Constanţa Ia Atitudine (ACIA) a ieşit în stradă, la finalul săptămânii trecute, pentru a protesta împotriva actualei conduceri a administraţiei publice locale. Ziua protestului, sâmbătă, nu a fost aleasă întâmplător, căci primarul municipiului Constanţa, social-democratul Radu Mazăre, este născut chiar pe 5 iulie. Aşadar, ACIA i-a „dăruit“ edilului-şef, de ziua lui, un protest. Organizatorii au numit demersul „caravana constănţenilor“, menţionând că acesta reprezintă o replică la carnavalul organizat sâmbătă în staţiunea Mamaia, eveniment în care municipalitatea a „pompat“ câteva zeci de mii de euro, bani publici.

„La mulţi ani cu executare!“

 „Nu facem un miting, ci o caravană care să fie în antiteză la carele lui alegorice. Vrem şi noi să trăim într-un oraş european, vrem să se mai ocupe domnul primar şi de oraşul ăsta, că toţi banii se investesc în Mamaia. Investeşte zeci de mii de euro în petreceri“, a declarat preşedintele Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine, Andrei Popescu.
Protestul celor de la ACIA a reunit aproximativ 40 de persoane. Caravana a început în faţa sediului Primăriei Constanţa, la ora 12.00, şi s-a terminat două ore mai târziu, în Parcul Tăbăcărie. Chiar dacă numărul de participanţi la caravană nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, mesajele destinate primarului Mazăre au fost destul de dure. De departe, cea mai puternică a fost urarea „La mulţi ani cu executare!“, adresată de ACIA edilului Constanţei chiar de ziua lui.

„Administraţia locală distruge“ 

În altă ordine de idei, ACIA a criticat administraţia publică locală constănţeană pentru o serie de probleme a căror rezolvare e considerată de reprezentanţii ONG-ului imperios necesară: „Sunt foarte multe probleme: redistribuirea banului public, spaţiile verzi sunt distruse încet, dar sigur. Administraţia locală, în loc să planteze, să facă ceva frumos în oraşul ăsta, distruge. Trebuie să ne spunem ofurile şi după aceea să începem să le rezolvăm. Prin toate pârghiile legale. Adică să iniţiem proiecte de hotărâre de Consiliu Local, să protestăm, să dăm în judecată Primăria“, a menţionat Andrei Popescu.
Preşedintele ACIA a anunţat că intenţionează să iniţieze „o petiţie către Prefectură şi către Corpul de Control al Guvernului, pentru rezilierea contractului cu Litoral Connect (n.r. firma care se ocupă de ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în municipiul Constanţa). E vorba de firma de ridicat maşini, hingherii. Am făcut o cerere pe Legea 544 (n.r. legea privind liberul acces la informaţiile de interes public) şi am aflat că banii revin integral firmei, ceea ce nu e normal. Noi ne plângem că nu există bani, dar când avem ceva pe mână, îl dăm aşa, pe gratis“, susţine Popescu.
Totodată, preşedintele ACIA a reproşat municipalităţii constănţene nivelul foarte ridicat al taxelor şi al impozitelor locale, dar şi faptul că „gigacaloria e mai mult decât scumpă“. „Trebuie să facem ceva în privinţa asta, trebuie să acţionăm şi să ne ferim din a ajunge visul domnului primar: să ne facă un mare «Henri Coandă». Pentru că el nu se mai ocupă de oraşul ăsta. Vrea să ne transforme în asistaţi social“, a subliniat Andrei Popescu.

„Aici sunt banii dumneavoastră!“ 

Caravanei ACIA i s-au alăturat şi elevi constănţeni, care cer administraţiei publice locale subvenţionarea transportului public în comun.
Nu mai puţin important, reprezentanţii ONG-ului constănţean au încărcat o maşină cu plante, ghivece, copăcei, pe care au „etichetat-o“ ca „spaţiu verde mobil“, în încercarea de a atrage astfel atenţia asupra diminuării drastice a spaţiilor verzi din ultimii ani, în municipiul Constanţa.
Caravana a avut ca punct terminus Parcul Tăbăcărie, mai exact podul de lemn, pe care ZIUA de Constanţa îl aducea în atenţia opiniei publice la începutul săptămânii trecute, dat fiind faptul că obiectivul reprezintă un real pericol pentru constănţeni, fiind dezafectat, zona nefiind împrejmuită şi nici măcar semnalizată. Amintim că de această punte suspendată răspunde Serviciul Sistematizare Rutieră şi Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa. Pe acest obiectiv, ACIA a instalat un panou care înfăţişează opoziţia dintre opulenţa şi aşa-numita grandoare a carnavalului din Mamaia şi starea de ruină a punţii suspendate. „Aici sunt banii dumneavoastră!“ este mesajul inscripţionat pe panou, care face referire la alocarea a 50.000 de euro bani publici, de către administraţia Mazăre, pentru amenajarea a trei care alegorice.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii