Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:29 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la Nicuşor Constantinescu, şeful CJC „Plăţi nelegale“ de peste un milion de lei din banii judeţului pentru pepiniere şi împăduriri (rechizitoriu + document)

ro

01 Jul, 2014 00:00 3407 Marime text
Curtea de Conturi (CCR) a publicat Rapoartele privind finanţele publice locale pe anul 2012, întocmite la nivelul judeţelor în urmă cu câteva luni. Vreme de trei ani, preşedintele a refuzat controlul auditorilor Curţii de Conturi. În anul 2013, Curtea de Conturi a înştiinţat atât CJC, cât şi Regia Autonomă de Drumuri şi Poduri (RAJDP) cu privire la seria de controale ce trebuiau derulate, însă „la prezentarea echipei de control a CCR la sediul RAJDP Constanţa, pentru deschiderea misiunii, aceasta nu a primit documentele solicitate prin notificare, conducătorul regiei motivând lipsa acordului preşedintelui CJC“, după cum precizează chiar procurorii Anticorupţie
După tergiversări îndelungate, reprezentanţii CCR au reuşit să intre în detaliile actelor Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) şi au scos la iveală nereguli şi abateri grave. Printre acestea, unele plăţi nelegale efectuate către RAJDP, instituţie condusă de Adrian Gâmbuţeanu, trimis în judecată în stare de libertate în acelaşi dosar în care s-a dispus trimiterea în judecată sub control judiciar a liderului CJC, Nicuşor Constantinescu.
Citeşte rechizitoriul aici.

Doar 5% din contracte de sute de mii


Potrivit documentului redactat de CCR, CJC a efectuat către RAJDP o serie de „plăţi nelegale, reprezentând diferenţe între tariful facturat faţă de tariful aprobat pentru executarea lucrărilor de împădurire şi pepiniere în anul 2012, în sumă de 417.142,17 lei“. Din efectuarea testelor de control şi de detaliu, s-au constatat abateri de la normele în vigoare privind faptele sus-menţionate. Potrivit auditorilor CCR, „din verificarea deconturilor pentru lucrările de împădurire şi pepiniere, anexate la facturile decontate în anul 2012 de către CJC către RAJDP Constanţa, s-a constatat faptul că, la decontarea lucrărilor executate, nu a fost respectată cota de 18%, reprezentând cheltuieli indirecte, prevăzută pe «lista coeficienţilor negociaţi pentru lucrările din programul cu obiectivele de drumuri şi poduri pe anul 2012 al CJ Constanţa, conform HCJ nr. 35/2012 şi nr. 125/2012, punctul 1 - Cheltuieli indirecte - pepiniere, păduri şi perdele de protecţie»“, după cum se arată în documentul semnat de auditorii Curţii, în fragmentul privind actul adiţional la un contract încheiat în anul 2004 între CJC şi RAJDP. În acelaşi raport se mai arată că, în fapt, la decontarea lucrărilor descrise mai sus, „cota de cheltuieli indirecte facturată şi acceptată la plată a fost de 23%, potrivit tarifelor pentru lucrările [...] aprobate în Consiliul de Administraţie al RAJDP, tarife care nu au respectat cota de 18% [...], prevăzută într-o anexă a actului adiţional pentru contractul din anul 2004 semnat între părţi“, se precizează în raportul CCR.

Peste un milion de lei din diferenţele constatate pe trei ani


În documentul redactat de CCR, se arată că, în temeiul legal al atribuţiunilor de serviciu, „auditorii externi au procedat la extinderea perioadei supuse verificării şi pentru exerciţiile financiare ale anilor 2010 şi 2011, în care s-a constatat aceeaşi abatere de la normele legale, privind diferenţe între tariful facturat faţă de tariful aprobat pentru executarea lucrărilor de împădurire şi pepiniere“. „S-a constatat, astfel, că s-a plătit nelegal suma totală de 1.054.405,98 de lei, stabilită ca diferenţă între sumele decontate potrivit situaţiilor de lucrări anexate la facturile achitate în anii 2010, 2011 şi 2012, prin acceptarea cotei de cheltuieli indirecte de 23% şi sumele rezultate din aplicarea procentului de cheltuieli indirecte de 18% prevăzut în anexele şi actele adiţionale ataşate contractului încheiat între RAJDP şi CJC“, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Aşadar, vreme de trei ani, a fost direcţionată către RAJDP o sumă mai mare de un milion de lei doar din diferenţa de 5% rezultată din nerespectarea cotelor prevăzute iniţial în actele încheiate între CJC şi instituţia subordonată, condusă de Adrian Gâmbuţeanu. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care, în 2013, Nicuşor Constantinescu şi directorul RAJDP au plimbat angajaţii Curţii de Conturi, vreme de trei luni, de la Ana la Caiafa, încercând probabil să amâne pe cât posibil inevitabilul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii