Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:07 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daniel Bratu, despre sugestiile la proiectul privind îmbunătăţirea activităţilor de gospodărire Constănţenii întreabă - cum rămâne cu animalele de companie gen şerpi, căprioare, lei, broaşte? (document)

ro

14 May, 2013 00:00 7500 Marime text
Primăria Municipiului Constanţa a lansat în dezbatere publică până pe data de 11 mai un proiect de hotărâre privind îmbunătăţirea activităţilor de gospodărire, protecţia mediului, întreţinerea şi înfrumuseţarea Municipiului Constanţa. Daniel Bratu, şeful Poliţiei Locale Constanţa susţine că toate sugestiile de modificare a proiectului venite din partea constănţenilor vor fi discutate zilele acestea, urmând ca proiectul să fie revizuit şi prezentat spre dezbatere şi aprobare consilierilor locali municipali la următoarea şedinţă. „Vom prezenta comisiilor de specialitate din Primărie proiectul de hotărâre însoţit de referatul de expunere de motive. Se va ţine cont de sugestiile primite, cu certitudine proiectul de hotărâre va fi revizuit, ceea ce înseamnă că vor fi prevederi care vor suferi modificări, iar altele ar putea fi eliminate”, a precizat Daniel Bratu. Şeful Poliţiei Locale a mărturisit că acest proiect este desprins din fosta Hotărâre a Consiliului Local Constanţa numărul 444/2000, hotărâre care a suferit modificări în anii 2008, 2009, 2010, aceasta fiind în prezent supusă unei noi rectificări. „Încercăm să aducem fosta Hotărâre a CLM Constanţa numărul 444 într-o formă cât mai corectă. Vrem să o actualizăm. Astfel, au fost scoase prevederi care apar în alte legi aflate în vigoare”, a mărturisit Daniel Bratu. Potrivit şefului Poliţiei Locale, cele mai multe modificări le-a suferit articolul 9 referitor la ceea ce constituie contravenţie la normele de protecţie a drumurilor, trotuarelor şi parcajelor în vederea menţinerii aspectului estetic şi util al municipiului, următoarele fapte.
Noutăţile aduse de articolul 9 fac referire la impunerea unui program stabilit în intervalul orar 23:00 – 06:00 pentru aprovizionarea operatorilor economici din municipiul Constanţa prin utilizarea vehiculelor de transport marfă cu masa maximă admisă mai mare de 3,5 tone, dar şi a unui program pentru aprovizionarea cu mărfuri a operatorilor economici în perioada sezonului turistic estival în staţiunea Mamaia ce este stabilit în intervalul orar 02:00 – 10:00. Nerespectarea celor două programe orare se sanctionează cu amendă contravenţională de la 400 la 800 lei pentru persoanele fizice şi de la 500 la 1.000 lei pentru persoanele juridice, se arată în proiectul de hotărâre.

Poliţiştii locali pot dispune nu doar blocarea, ci şi ridicarea maşinilor

O altă noutate este adusă de articolul 20 din capitolul Dispoziţii finale, în sensul că „se poate dispune, de către împuterniciţii Primarului, poliţiştii locali din cadrul Direcţia Poliţia Locală, ofiţerii şi agenţii Poliţiei Române cu atribuţii în menţinerea ordinii şi liniştii publice sau circulaţia rutieră, măsura blocării, ridicării, transportării şi depozitării acestora în spaţii special amenajate, până la restituirea acestora proprietarilor sau deţinătorilor legali, cu respectarea prevederilor legale şi după recuperarea integrală a cheltuielilor aferente acestor activităţi”. Bratu a explicat că prin ridicarea maşinilor parcate neregulamentar va fi rezolvată problema blocării ciruculaţiei, dar în acelaşi timp printr-o astfel de măsură se încearcă îndreptarea celor ce insistă să staţioneze în locuri nepermise, deşi au fost sancţionaţi în repetate rânduri cu blocarea roţilor maşinilor.

Vezi părerea constănţenilor

Nu puţine au fost sugestiile primite de Primăria Constanţa până pe data de 11 mai, iar cele mai multe au făcut referire la controversatul articol privind deţinerea unui animal de companie în apartamente, proprietarii de animale fiind obligaţi, potrivit proiectului de hotărâre, să deţină acordul scris şi ştampilat al Asociaţiei de proprietari, aprobat cu majoritatea voturilor locatarilor. Constănţenii au avut sugestii şi cu privire la circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală destinate activităţilor de agrement sau cu privire la desfiinţarea sârmelor de uscat rufe improvizate în exteriorul imobilelor.  
Şeful Poliţiei Locale ne-a pus la dispoziţie sugestiile pe care constănţenii le-au avut cu privire la proiectul de hotărâre privind îmbunătăţirea activităţilor de gospodărire, protecţia mediului, întreţinerea şi înfrumuseţarea Municipiului Constanţa, după cum urmează:

„Stau în Cartierul Tineretului pe Baba Novac la garsonieră, unde nu am balcon. În afara geamului am pus sârme pentru uscat rufe pentru că nu am balcon şi blocul nu este prevăzut cu uscător... Aşa că acest articol regândiţi-l sau scoateţi-l din proiect pentru că a amenda pe cineva care chiar nu are condiţii să-şi usuce rufele nu e o variantă acceptabilă. Ar trebui obligat care fiecare constructor, să aibă prevăzute în proiectele viitoare, uscătoare pentru garsoniere sau să nu mai autorizaţi construcţia garsonierelor fără balcon”; „Acest cuvânt MAJORITATEA este o nouă portiţă de scăpare pentru acei care ţin animale de companie (strict câini) încuiaţi în apartamente de dimineaţa până seara fără să le pese de liniştea celorlalţi  din acea scară de bloc (...) Nu scrieţi acolo cuvântul MAJORITATEA că nu este corect în astfel de cazuri, pentru că acel vecin va obţine semnături de la 5 + 1 din familiile de pe scară, şi îmi râde mie în nas în continuare că nu are ce să îi facă animalului să nu mai urle, că de este câine şi tre să latre! Băgaţi domne la taxe peste taxe şi impozite şi în primul rând obligaţii să păstreze liniştea şi să facă curat după animale peste tot unde se duc cu ele dacă sunt aşa de «iubitori de animale» că Municipiul Constanţa a devenit wc public pentru animale, în special pentru câini (...)”; „În Constanţa există multe animale de companie: şerpi, căprioare, lei, broaşte, păsări exotice şi alte animale. Cu aceste animale cum rămâne?”; „Nu aţi făcut nicio referire la propunerile privind vehiculele cu tracţiune animală în scop de agrement, respectiv referitor la vehiculele cu tracţiune animală destinate activităţilor de agrement, dacă chiar se consideră a fi indispensabile, eliberarea autorizaţiilor pentru acestea să fie condiţionată de asigurarea condiţiilor necesare creşterii şi întreţinerii cailor, parcarea şi spălarea trăsurilor fără a afecta buna vecinătate, cu respectarea normelor de igienă şi convieţuire socială. Acest lucru nu se poate realiza decât la marginea oraşului, nu lângă blocurile de locuinţe. În caz contrar să nu se elibereze autorizaţia (...) Pe autorizaţie trebuie să se precizeze, în afară de traseele pe care au voie să circule şi următoarele elemente: locul unde este crescut calul şi unde se ţine caleaşca, cine poate conduce atelajul în afara titularului autorizaţiei şi dacă aceştia posedă cunoştinţele necesare privind circulaţia pe drumurile publice, dacă atelajul nu pune în pericol siguranţa circulaţiei, starea acestuia”; „Ar fi mai mult decât binevenită o colaborare din partea Primăriei cu o asociaţie care să sterilizeze câinii fără stăpân. Nu implică niciun cost din partea Primăriei, doar voinţă şi civilizaţie. Momentan nu văd niciun dram de civilizaţie şi efort din partea Primăriei pentru a rezolva această situaţie”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii