Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:11 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Dacă-i ordin, cu plăcere!" La inaugurarea tronsonului Cernavodă - Medgidia, Nicuşor a dat uitării scandalul certificatului de urbanism

ro

21 Jul, 2012 01:00 3177 Marime text
03_Palaz_Nicusor_autostrada.jpgNicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a participat, joi, la inaugurarea tronsonului Cernavodă - Medgidia al Autostrăzii Soarelui. Previzibil, mai marele CJC nu a ratat ocazia de a critica fostele guverne pentru proiectul autostrăzii: „Am aşteptat opt ani să inaugurăm această autostradă. Mie mi se pare aberant, o ţară ca România să facă 54 de kilometri în aproape opt ani de zile". Menţionăm că, spre deosebire de Nicuşor Constantinescu, premierul Victor Ponta, care a tăiat panglica inaugurală, a declarat că nu îşi asumă meritul pentru realizarea acestei autostrăzi, pentru că nu el a demarat proiectul, nu el a proiectat autostrada, nu el a terminat-o.

Să ne amintim însă că Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost criticat vehement de fostul prefect al judeţului Constanţa, Claudiu Iorga Palaz, pe motiv că nu ar fi dat drumul la timp certificatului de urbanism necesar continuării lucrărilor pe tronsonul Cernavodă - Medgidia din A2.

Concret, problema a fost legată de eliberarea certificatului de urbanism pentru acest tronson, certificat despre care Palaz spunea că trebuie eliberat de preşedintele CJC. În replică, Nicuşor Constantinescu afirma că el nu are astfel de competenţe. „În decembrie 2008, atunci când s-a luat măsura exproprierii terenurilor, autoritatea care semna autorizaţii în proiecte de interes naţional era Ministerul Transporturilor, iar pentru infrastructură - Ministerul Apărării Naţionale. Eu am eliberat pe acest tronson, Cernavodă - Medgidia, Medgidia - Constanţa, nenumărate certificate de urbanism, inclusiv pentru cei 14 kilometri deviaţi. Fiecare minister care a venit, de fiecare dată a schimbat proiectul de la consultanţă, traseul... Ce responsabilitate am eu acum de autorizaţia de care vorbim?", declara preşedintele Consiliului Judeţean în primăvara lui 2011.

„Nu aşa se ajută la construirea autostrăzii"

Ulterior, reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa a explicat că CJC era instituţia care trebuia să elibereze certificatul de urbanism: „Am văzut cum a fost pusă problema în media şi am considerat că sunt dator să lămuresc acest lucru. În art. 4 din legea 50/1991 se menţionează clar la punctul 1 în ce condiţii trebuie eliberată autorizaţia de construire pentru lucrările care se execută pe mai multe terenuri ale mai multor unităţi. La articolul 6, Ordonanţa de care se prevalează preşedintele CJC este OUG 214/2008, în care sunt exceptate anumite lucrări pentru care se eliberează autorizaţii. A autoriza se referă doar la autorizaţia de construire, nu şi la certificatul de urbanism. Instituţia care cunoaşte cel mai bine problemele la nivel judeţean este Consiliul Judeţean, nicidecum altă instituţie. Pentru certificatele de urbanism, autoritatea competentă este Consiliul Judeţean, iar pentru eliberarea autorizaţiei de construire - Ministerul Transporturilor. Este şi normal aşa. Nu are de unde să ştie ministerul care sunt condiţiile specifice judeţului Constanţa".

Fostul prefect îi reproşa lui Constantinescu: „Nu aşa se ajută la construirea autostrăzii Cernavodă - Medgidia. Un certificat se dă în 15 zile, nu în câte luni au trecut".

În acest context, ne putem întreba de ce a simţit Constantinescu nevoia de a fi prezent la inaugurarea unui proiect demarat şi realizat în timpul fostelor guvernări, de ce a fost atât de volubil la eveniment, în condiţiile în care proiectul nu este al CJC şi, mai mult, în condiţiile în care el personal a fost criticat pentru că ar fi pus piedici proiectului, critici pe care precizăm că le-a respins. Probabil că, pe principiul „dacă-i ordin, cu plăcere!", liderii USL participă la inaugurarea tuturor proiectelor realizate de adversarii lor politici aflaţi acum în Opoziţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ra 21 Jul, 2012 10:33 Nicusor ctinescu a inceput sa si-o ia peste bot, cel putin la inaugurare a fost de vis cu a schelalait micutul... Misto sa te duci cand e tortul gata sa iei cireasa. Mai ales pe munca lui Boagiu. Lua-v-ar moartea de comunisti.
  • Pt prostime 21 Jul, 2012 09:38 Cum de ce a participat? Sa fraiereasca prostimea!