Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:20 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum au obținut primarul Chițac și administratorul Ovanesian avizul consilierilor pentru adiționarea contractului cu societatea Polaris (VIDEO + DOCUMENT))

ro

27 Jun, 2022 15:05 1764 Marime text
  • Administratorul Polaris M Holding a înregistrat în această dimineață la secretarul municipiului Constanța, Mirabela Călin, o adresă, în atenția membrilor Consiliului Local ca unic for decizional al municipiului Constanța prin care le aducea oficial la cunoștință acestora faptul că „ nu vom semna un act adițional care conține alte clauze decât cele privind tarifele pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile. Considerăm abuzivă introducerea în hotararea sus amintită a unor modificări contractuale prin care se dorește modificarea unilaterală a unor clauze contractuale, aspect imposibil din punct de vedere legal, în contextul în care contractul nu se poate modifica decât cu acordul ambelor părți”
  • Adresa Polaris M Holding a ajuns în atenția consilierilor, însă chiar în timpul ședinței în care aceștia urmau să avizeze proiectul cu privire la proiectul propus de primarul Vergil Chițac
  • Pe parcursul ședinței Comisiei nr.5, administratorul public, Felicia Ovanesian a repetat în mai multe rânduri că  „refuzul Polaris de a semna adiționalul este motiv de reziliere" și le-a transmis consilierilor că „avem contractul pregătit, îl încărcăm în SICAP și în 90 de zile avem un alt prestator"

Proiectul de hotărâre privind aprobarea actului adițional la contractul de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare a municipiului Constanta prin concesiune nr. 70717/09.05.2008, încheiat cu SC Polaris M Holding SRL, iniţiat de primarul Vergil Chițac intra la vot în ședința din 29 iunie.

Proiectul retras luna trecută de initiator avea din nou nevoie de avize de la comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5.

Astăzi proiectul a fost dezbătut de consilierii locali din Comisia 5 pentru administrație publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea  drepturilor și libertăților cetățeanului.

La ședința a Comisiei a participat și primarul Vergil Chițac care a susținut în calitate de initiator că acest contract nu este unul comercial ci administrativ cu componentă economică.

„Este vorba despre un serviciu public pe care l-am delegat printr-o procedură în 2008 către prestatorul de serviciu, Polaris. Acest contract vizează sănătatea publică, asta înseamcă că primează interesul public și nu neapărat componenta economică. Chiar și legiuitorul vorbește de un profit rezonabil, nu mai mare de 10%.

Când am analizat necesitatea adiționării acestui contract am plecat de la realitatea pe care o știm cu toții, în Constanța nu se recicla. Deși aveam o hotărâre în acest sens din 2018.

Faptul că nu s-a făcut a dus la realitatea pe care o știm, plătim amenzi de la Autoritatea pentru Mediu.

Actul adițional vizează tarifele pentru componenta de reciclare și pe de altă parte, sunt anumite chestiuni prevăzute de lege, care vizează activitatea de salubrizare și pe care vrem să le introducem în actul adițional.

Pe de altă parte nu s-au făcut câteva mențiuni importante în caietul de sarcini.

Ce tot aud..că Polaris nu vrea să semneze! Nu cred că e normal să nu-și anume sau poate să spună așa: îmi asum tarifele la componentele reciclabile și nu sunt de acord cu celelalte puncte din contractul adițional. În atare situație rămân valabile tarifele pentru reciclare și pentru celalalte componente mergem în instanță.

Dacă insistanța confirmă că noi am avut dreptate, atunci este un motiv de reziliere a contractului” le-a spus Chițac consilierilor de la Comisia 5. Spusele primarului au fost întărite și de administrator public, Felicia Ovanesian.

Și avocatul Georgiana Trandafir de la societatea de avocatură care a reprezentant municipalitatea în instanță în dosarul cu societatea de salubrizare le-a spus consilierilor că este în asentimentul primarului și administratorului public și a opinia că Polaris poate da consimțământ parțial pe zona de tarife reciclare și pentru celelalte componente de adiționare să refuze semnarea.
 
Polaris a trimis punctul de vedere la Primăria Constanța! Nu sunt de acord decât cu tarifele pentru colectare selectivă
 
Menționăm că administratorul Polaris M Holding a înregistrat în această dimineață la secretarul municipiului Constanța, Mirabela Călin,o adresă, în atenția membrilor Consiliului Local ca unic for decizional al municipiului Constanța prin care le aducea oficial la cunoștință acestora faptul că „ nu vom semna un act adițional care conține alte clauze decât cele privind tarifele pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile. Considerăm abuzivă introducerea în hotararea sus amintită a unor modificări contractuale prin care se dorește modificarea unilaterală a unor clauze contractuale, aspect imposibil din punct de vedere legal, în contextul în care contractul nu se poate modifica decât cu acordul ambelor părți”.

Facem mențiunea că adresa Polaris M Holding a ajuns în atenția consilierilor, însă chiar în timpul ședinței în care aceștia urmau să avizeze proiectul cu privire la proiectul propus de primarul Vergil Chițac.

Înainte de a încuviința avizul „pentru" acest proiect, președintele Comisiei 5, Adriana Arghirescu a întrebat dacă există vreun risc în legătură cu necolectare din partea companiei de salubrizare, care nu este de acord cu celelalte puncte de contractul adițional iar răspunsul primit de la avocatul Trandafir a fost că NU există niciun motiv de suspendare a prestării contractului pentru care este plătit.

Foarte interesant este faptul că administratorul public, Felicia Ovanesian a repetat în mai multe rânduri că  „refuzul Polaris de a semna adiționalul este motiv de reziliere" și le-a transmis consilierilor că „avem contractul pregătit, îl încărcăm în SICAP și în 90 de zile avem un alt prestator".

Consilierii din Comisia 5 au dat aviz pozitiv cu 6 voturi "pentru". Doar Florin Cocargeanu a spus că urmează să-și mai „ia informații suplimentare pînă la ședința de CLM din 29 iunie".

În timpul discutării acestui proiect, transmisiunea a fost una deficitară, fapt semnalat chiar consilierilor locali.

Citește și:

Polaris nu și-a dat acordul pentru adiționarea contractului în forma propusă de Chițac. Funcționarii din Primăria Constanța ascund documente importante consilierilor locali (DOCUMENTE)


 
Ședința Comisiei 5 poate fi urmărită aici:

https://www.youtube.com/watch?v=BpeJhxF2TuQ.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii