Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:29 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu incompatibilitatea înapoi la Constanţa Înalta Curte a respins acţiunea primarului de la Deleni, după ce a admis recursul lui Iohannis

ro

31 Jan, 2015 00:00 2354 Marime text
Precedentul creat în cazul dosarului de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis pare că nu le mai dă speranţe primarilor din judeţul Constanţa. Deşi era considerat un colac de salvare care i-ar putea ajuta pe toţii aleşii locali aflaţi în „balta“ incompatibilităţilor constatate de ANI, verdictul dat în cazul lui Klaus Iohannis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a fost la fel de fericit. Primarul comunei Deleni, Marian Dan, a pierdut la Înalta Curte procesul pe care îl avea legat de incompatibilitatea sa.
 
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în şedinţa de joi, să respingă recursul declarat de Marian Dan împotriva Încheierii din 22 septembrie 2014 a Curţii de Apel Constanţa - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca fiind inadmisibil. Soluţia dată este definitivă. Părţile din dosar au fost, pe lângă Agenţia Naţională de Integritate, care a avut calitatea de intimat (pârât), Asociaţia de Dezvoltare intercomunitară „Apă-Canal Constanţa“, în calitate de intimat - intervenient în numele altei persoane şi S RAJA SA, tot intimat - intervenient în numele altei persoane, iar Marian Dan Reclamant (recurent).

 Povestea recentă a cooptării intervenienţilor

Mai exact, primarul Marian Dan a solicitat iniţial la Curtea de Apel Constanţa „cooptarea“ ca intervenienţi a SC RAJA SA şi a ADI - Apă-Canal, instanţa respingând în luna septembrie această cerere. Împotriva deciziei Curţii de Apel, Marian Dan a depus recurs la instanţa supremă, cerând acceptarea ca intervenienţi în proces a celor două părţi - RAJA SA şi ADI Apă-Canal. Pentru că dosarul a ajuns la Înalta Curte pentru această speţă, Curtea de Apel Constanţa a suspendat judecata în luna octombrie. Magistraţii Înaltei Curţi au decis, ieri, respingerea recursului formulat de Marian Dan, constând în cooptarea ca intervenienţi a celor două societăţi. Ceea ce înseamnă că dosarul de incompatibilitate al lui Marian Dan se va întoarce la Curtea de Apel Constanţa, unde va continua judecata pe fond între primar şi ANI. Totuşi, chiar dacă decizia Înaltei Curţi nu a fost definitivă, în sensul în care Marian Dan nu a rămas cu „eticheta“ de incompatibil, cazul său ar putea reprezenta un precedent pentru toţi ceilalţi primari aflaţi în situaţii similare.

Cum a ajuns ANI la concluzia că Marian Dan a fost incompatibil

Amintim că, începând cu anul 2012 şi continuând „prigoana“ şi în anul 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că o serie de foşti şi actuali primari şi viceprimari din judeţul Constanţa se află în stare de incompatibilitate „ca urmare a exercitării simultane de către aceştia atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a societăţilor comerciale de interes local, contrar prevederilor legale care reglementează regimul juridic al incompatibilităţilor”. În cazul lui Marian Dan, ANI a stabilit că „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2008 - 7 februarie 2012, ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Deleni în AGA a SC RAJA SA Constanţa şi în perioada 28.09.2010 - prezent, ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al Comunei Deleni în cadrul Serviciului Administrativ Local Deleni SRL“. Precizăm că am încercat să îl contactăm telefonic şi pe primarul comunei Deleni, Marian Dan, pentru un punct de vedere, însă acesta nu a răspuns apelurilor noastre.

 
Precedent de care ANI s-ar putea folosi
 
Cazul de la Înalta Curte în care este implicat Marian Dan le-a dat emoţii colegilor primari din judeţul Constanţa. Potrivit primarului comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, cazul său ar putea fi folosit drept un precedent de către ANI. „Aşa cum cazul preşedintelui Klaus Iohannis va reprezenta un model în pledoariile avocaţilor primarilor declaraţi incompatibili, la fel s-ar putea întâmpla şi în cazul soluţiei date în cazul lui Marian Dan. Numai că, de această dată, ANI s-ar putea folosi de acest precedent creat în susţinerea pledoariilor“, a explicat primarul comunei Poarta Albă.
 
Primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag, aprig contestatar al faptului că legile din România privind cazurile de incompatibilitate ale aleşilor locali nu sunt armonizate, este de părere că, indiferent care vor fi rezultatele în cazul primarilor care se confruntă cu procesele de incompatibilitate, este necesară elaborarea unor „legi clare ca lumina zilei“. „Dacă însuşi preşedintele Curţii Constituţionale (n.r. Augustin Zegrean) declara, într-un caz similar, că «măreţia legii stă în faptul că poate fi interpretată»... eu nu mai am ce adăuga. Nu mi-am pus speranţa că preşedintele Iohannis va salva pielea primarilor declaraţi incompatibili, aşa cum nici nu am crezut că un primar (n.r. Constantin Micu, primarul comunei Tuzla, care a depus la Curtea Constituţională o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la articolul din Legea 161/2003 în baza căruia ANI a declarat incompatibili mai mulţi aleşi locali, între care şi pe preşedintele Klaus Iohannis), va salva pielea preşedintelui Iohannis“, a declarat edilul-şef Tudor Nădrag.

 Problema incompatibilităţii primarilor, expusă în cadrul întâlnirii filialelor ACoR

„Mai mult decât să mergem în continuare cu procesele, chiar până la instanţele europene, nu avem ce face. Vom duce până la ultima bătălie, lucrurile nu pot rămâne aşa“,a declarat primarul comunei Cumpăna şi preşedinte ACoR Constanţa, Mariana Gâju, care a declarat că va ridica problema incompatibilităţii aleşilor locali şi la întâlnirea tuturor filialelor ACoR, eveniment programat între 16-18 februarie, la Bucureşti.

„Dacă, după 25 de ani de la Revoluţie, s-a ajuns la concluzia că trebuie făcută o nouă revoluţie pe hârtie, atunci aşa să fie. De aceea a fost ales Klaus Iohannis, pentru o Românie a lucrului bine făcut. Aşteptăm în continuare să vedem decizia instanţelor şi în cazul nostru. Însă consider în continuare că legile trebuie armonizate şi trebuie să se ţină cont de legile europene, aşa cum ar fi normal“, este de părere primarul comunei Independenţa, Cristea Gâscan.

„Cei care au studiat legi, care profesează dreptul trebuie să înţeleagă faptul că noi, ca primari, am fost acolo (n.r. în AGA) doar pentru a reprezenta interesele comunităţii noastre, pentru a încerca să atragem proiecte, să putem face lucruri de viitor pentru oamenii noştri. Nu am luat niciun ban pentru noi în aceste cazuri. Dar dacă domnii cu carte de la Bucureşti nu pot să facă această diferenţă, noi... ce să mai zicem…“, a declarat primarul comunei Amzacea, Constantin Radu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii