Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu buget mult redus, dar pentru toate gusturile Zilele Oraşului Techirghiol îmbină utilul cu plăcutul (galerie foto)

ro

18 Aug, 2016 00:00 8091 Marime text
 

Pentru edilul-şef al oraşului Techirghiol, Iulian Constantin Soceanu, august este, poate, cea mai aglomerată lună a anului. Recent, aici s-a tras cortina la finalul ediţiei a V-a a Festivalului Naţional de Umor „Scena lu’ Tănase“. Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 14-15 august, pe scena Teatrului de vară „Jean Constantin“, şi, pe lângă spectacolul de umor ce a descreţit frunţile a sute de spectatori din toate colţurile ţării, turiştii şi localnicii au avut prilejul de a admira şi o expoziţie de caricaturi şi portrete umoristice ce purtau semnătura unor artişti cunoscuţi din domeniu.
 
La câteva zile după ce şi-a demonstrat vitalitatea şi umorul, comunitatea urbei situate pe malul lacului Techirghiol se pregăteşte de un alt eveniment cultural, artistic şi sportiv: „Zilele oraşului Techirghiol“. Ajunsă la cea de-a XVII-a ediţie, manifestarea se va desfăşura în perioada 20-21 august, deschiderea oficială urmând să aibă loc pe 20 august, la ora 17.00, la Grădina Botanică din localitate. Evenimentul va reuni reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai Prefecturii Constanţa, precum şi ai unor consulate. Ca de fiecare dată, cu acest prilej, comunitatea din Techirghiol îşi va demonstra preţuirea şi respectul faţă de vârstnici, veterani şi faţă de cuplurile care au peste 50 de ani de căsătorie, toţi urmând să fie răsplătiţi cu premii în valoare de 200 de lei fiecare.
 

„Tânăra generaţie trebuie să îşi întoarcă faţa şi spre cei care au muncit şi au pus bazele acestui oraş“, a subliniat primarul Iulian Constantin Soceanu.

 
În programul primei zile a manifestării a fost inclusă o expoziţie de artă culinară cu vânzare, care va putea fi vizitată în parcul de la Monumentul Eroilor începând cu ora 18.00. În cadrul acesteia, gospodine reprezentând comunităţile tătare, turce şi aromâne din localitate îşi vor etala talentul culinar prin intermediul unor produse specifice. Jumătate de oră mai târziu, pe faleză va începe defilarea ansamblurilor artistice. Rând pe rând, cei prezenţi vor putea admira ansamblurile „Techir“, „Can-su“, ansamblul de dansuri tradiţionale aromâne „Veria - Techirghiol“. Lor li se vor alătura Fanfara Palatului Copiilor Constanţa, copii de la grădiniţele din oraş, precum şi elevi ai Liceului „Emil Racoviţă“ din localitate. De la defilare nu vor lipsi membri ai: Clubului Sportiv „Sparta“ Techirghiol, Centrului „Sparta Rotterdam“, Clubului Nautic Român, Ansamblului de balet „Angy Dance Studio“, Ansamblului de dans sportiv „Dance - Art“ Techirghiol şi ai Ansamblul de dans sportiv „El Dance“ din localitate.â

 

„Avem invitate toate ansamblurile care îşi desfăşoară activitatea pe raza oraşului nostru, a doua zi, duminică, vom avea lupte tătăreşti - kureş, organizate de reprezentanţii UDTTMR, iar seara este programat un mare spectacol cu trupe consacrate. Desigur, nu va lipsi focul de artificii“, a menţionat primarul oraşului Techirghiol, Iulian Constantin Soceanu.

 

Prima zi a evenimentului se va încheia cu „Seara cântecelor şi dansurilor tradiţionale“, un spectacol oferit de reprezentanţii minorităţilor care trăiesc în oraşul Techirghiol. Acesta va fi urmat de un program folcloric românesc.

Sport şi distracţie pe gustul oricui

Deşi este organizat cu un buget mult redus, evenimentul „Zilele Oraşului Techirghiol“ va include şi multe acţiuni sportive. Cea de-a doua zi a manifestării va debuta cu lupte în nămol de Techirghiol (pe faleza lacului) şi va continua cu un concurs de înot, o competiţie de yachting, organizată de Clubul Nautic Român şi intitulată sugestiv „Regata Zilelor Oraşului“. Rezistenţa şi dibăcia înotătorilor vor putea fi demonstrate în concursul „Cine prinde raţa… o câştigă“. Iubitorii fotbalului nu au fost uitaţi de către organizatori, fanii putând să-şi susţină echipa favorită în cadrul turneului de fotbal „Cupa Sparta Techirghiol“, competiţie ajunsă la cea de-a VI-a ediţie. Tot pe stadion vor putea fi urmărite şi renumitele lupte tătăreşti kureş, co-organizatori fiind reprezentanţi ai UDTTMR şi ai UDTR.
 
După sport, trecem iar la arta culinară, de la ora 18.00, în parcul Monumentului Eroilor dându-se startul celei de-a doua ediţii a Festivalului „Qatlama“, organizată de UDTTMR - filiala Techirghiol, eveniment în cadrul căruia preparate tătăreşti vor putea fi degustate şi cumpărate. 
 
Zilele Oraşului Techirghiol se vor încheia cu un spectacol festiv intitulat „La mulţi ani, Techirghiol 2016“, ce va cuprinde momente artistice care vor satisface toate preferinţele. Seara, de la ora 23.00, pe faleza lacului Techirghiol va putea fi admirat un amplu foc de artificii.
 
„Bugetul alocat evenimentului a scăzut mult comparativ cu anii precedenţi. În acest an, costurile au fost de 80.000 de lei, cu tot cu TVA, deoarece am preferat ca banii contribuabililor să îi îndreptăm spre infrastructură. Ceea ce nu este important eliminăm, pentru că vrem să construim. Este adevărat, este o tradiţie care trebuie păstrată şi continuată în timp, şi aşa ne-am propus să acţionăm“, a concluzionat primarul oraşului, Iulian Constantin Soceanu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii