Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:14 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu acceptul administraţiei Mazăre „Tarabagiii“ s-au instalat în centrul Constanţei, amintind de comerţul anilor ’90 (galerie foto)

ro

06 Aug, 2014 00:00 4856 Marime text
Nu este un secret pentru niciun constănţean faptul că strada Ştefan cel Mare, altădată principala arteră comercială a oraşului, este, astăzi, o adevărată ruină. Situată în plin centrul municipiului Constanţa, strada Ştefan cel Mare concentra, până în urmă cu zece ani, cele mai multe magazine, galerii comerciale, case de modă, sedii de bănci, birouri notariale şi case de avocatură, pizzerii şi cafenele. La finalul săptămânii, pasajul pietonal devenea extrem de aglomerat, iar mall-ul situat aici era „luat cu asalt“. O forfotă, o agitaţie în toată puterea cuvântului. Realmente, centrul Constanţei era centrul comercial al oraşului-port.
La momentul actual, strada Ştefan cel Mare este „gazda“ clădirilor cu pereţii coşcoviţi, clădiri uitate de vremuri, a gunoaielor, a vitrinelor goale, a spaţiilor comerciale părăsite. Este artera aurolacilor, a cerşetorilor, a mirosului de urină. Mai nou însă, în perimetrul cuprins de străzile Mihai Viteazu şi Răscoalei 1907, strada Ştefan cel Mare a devenit loc de desfacere pentru o serie de agenţi economici. Astfel, în plin centrul Constanţei, în zona care poate fi considerată civilizată, comercianţii şi-au întins... tarabele, pentru a vinde papuci, genţi, haine, produse de artizanat, turtă dulce şi acadele. Atmosfera aminteşte de primii ani de după Revoluţia din Decembrie ’89, atunci când Constanţa - dar nu numai - era ticsită de mărfuri aduse din Turcia şi Bulgaria. Total nepotrivit pentru un oraş european cu niscaiva pretenţii şi total opus imaginii staţiunii Mamaia, pe care Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, o promovează ori de câte ori are prilejul, subliniind faptul că în staţiune nu mai întâlneşti agenţi economici care vând la tarabă. Dar Constanţa, cu centrul ei comercial ca un bazar de-acum 20 de ani, cui rămâne?

„Autorizaţia se dă pentru o lună şi ulterior se prelungeşte“


Am vrut să aflăm, de la Primăria Constanţa, cum anume funcţionează aceşti agenţi economici, dacă au sau nu autorizaţie de funcţionare. Reprezentanţii administraţiei publice locale ne-au declarat că „da, au autorizaţie de la Primărie şi au şi acordul magazinului Tomis“. Pentru ce perioadă se eliberează această autorizaţie? Conform spuselor reprezentaţilor municipalităţii,  „autorizaţia se dă pentru o lună şi ulterior se prelungeşte“. În ceea ce priveşte însă statutul acestor agenţi economici, funcţionarii publici din Primăria Constanţa au refuzat să ne lămurească, „trântind“ deja tradiţionala replică „faceţi o cerere pe 544 (n.r. Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public)“.
Aşadar, „tarabagiii“ au acceptul administraţiei Mazăre pentru a funcţiona în centrul Constanţei. De ce? De când până când? De ce tocmai acolo? Sunt întrebări pentru al căror răspuns municipalitatea solicită o cerere în baza Legii 544. Asta, desigur, din dorinţa de „transparentizare“.

Precizăm că publicaţia ZIUA de Constanţa a avut câştig de cauză în 18 procese cu Primăria Constanţa, după ce aceasta a refuzat punerea la dispoziţie a unor informaţii cu caracter public, în baza legii 544/2001.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 06 Aug, 2014 09:57 Intr-un fel s-a mai animat aceasta zona care, din pacate,nu mai este ce era. Ce ma deranjeaza pe mine cel mai tare este ca de ani de zile nu se planteaza un pom pe tot Stefan cel Mare. S-ar preta chiar otetari care,cresc foarte repede,sint adaptabili,rezistenti si chiar pitoresti. Pentru ca nu e un pom,iarna te ia vintul pe sus iar vara te bate soarele in cap,.nu mai vorbesc de aspectul estetic al strazii.Din pacate,Constanta a fost lasata in paragina de individul asta care joaca toate rolurile in afara de cel de primar.
  • Jolinar 06 Aug, 2014 00:02 De ce nu puneti voi mana frumusel pe munca si lasati on-line-ul pentru cine are cu adevarat nevoie de asa ceva ? Nu mai traim i anii 90 !