Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:40 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cronica unui război anunţat Discuţiile pe tema Portului Constanţa dintre Mazăre şi sindicalişti, un eşec total (video + galerie foto)

ro

20 May, 2014 00:00 2964 Marime text
Sindicaliştii portuari s-au întâlnit, ieri, cu primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, pentru a discuta despre posibilul transfer al unui pachet de acţiuni ale Portului Constanţa de la Ministerul Transporturilor la administraţia publică locală. Discuţiile nu au condus însă la consens, fiind extrem de tensionate, fiecare dintre părţile implicate refuzând să renunţe la punctul său de vedere. Astfel, sindicaliştii portuari, prin vocea lui Mircea Burlacu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, au subliniat că, în Portul Constanţa, statul trebuie să rămână acţionar majoritar, în vreme ce Mazăre a declarat că la mijloc este voinţa politică şi că până acum „portul ar fi trebuit să duduie, aşa cum duduie staţiunea Mamaia”, de care el s-a ocupat „în mod direct”.

„Dacă e nevoie, facem referendum”

În contextul evenimentului, edilul-şef a mărturisit că regretă că s-a întâlnit cu sindicaliştii protestatari abia acum, dar şi că e „mai bine mai târziu decât niciodată”. „Interesul nostru este să crească traficul de marfă, locurile de muncă şi profitul. Nu cred că e în regulă ce se întâmplă în port”, a declarat Radu Mazăre, referindu-se la chiriile din port, pe care, susţine el, Guvernul Boc le-ar fi plafonat, printr-o ordonanţă, la un nivel foarte scăzut. În aceeaşi ordine de idei, primarul a reiterat ideea potrivit căreia profitul Portului Constanţa ar trebui direcţionat spre reducerea preţului gigacaloriei pentru categoriile defavorizate de constănţeni. „Cred că banii care ne-ar veni din Port trebuie să îi dăm cetăţenilor oraşului pentru a depăşi perioada grea de iarnă”, a afirmat Mazăre.
Pentru a-şi întări parcă declaraţiile, Mazăre a avut lângă el, pe masă, 60.000 de semnături strânse de la constănţenii care, spune el, sunt de acord cu preluarea de către municipalitate a unui pachet de 13% din acţiunile Portului Constanţa. „Noi avem în cinci zile 60.000 de semnături”, s-a lăudat edilul-şef. „Dacă e nevoie, facem referendum local”, a avertizat Mazăre.

„Chestiune de manipulare şi denigrare”

Discuţiile de ieri au degenerat, Mircea Burlacu şi Radu Mazăre ridicând, în repetate rânduri, vocea unul la altul. În opinia preşedintelui FNSP, acţiunea de strângere de semnături pentru preluarea Portului Constanţa pe care municipalitatea a iniţiat-o este lipsită de moralitate şi reprezintă „o chestiune de manipulare şi denigrare”. Mircea Burlacu a catalogat discursul de ieri al primarului ca fiind unul frumos, dar eminamente politic.
Preşedintele FNSP a explicat că dacă operatorii portuari vor plăti taxe mai mari în port, aşa cum îşi doreşte Mazăre, aceştia vor fi nevoiţi să renunţe la o parte din forţa de muncă, caz în care oamenii îşi vor pierde locurile de muncă. Cât despre eventualitatea organizării unui referendum local, Burlacu a spus că în discuţie se află un obiectiv strategic de interes naţional, nu local, şi deci demersul propus de Mazăre ar fi lipsit de logică.
Nu mai puţin important, preşedintele FNSP a respins categoric acuzaţiile făcute de Mazăre, potrivit căruia sindicaliştii portuari ar reprezenta interesele oamenilor de afaceri Gabriel Comănescu şi Corneliu Idu.

Protestele ar putea lua amploare

Întâlnirea dintre primarul Constanţei şi sindicaliştii portuari a avut loc după ce aceştia din urmă au demarat, ieri dimineaţă, protestele în faţa sediului Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Aproximativ 300 de oameni au scandal împotriva Guvernului, a Ministerului Transporturilor, dar şi a administraţiei locale constănţene, explicând motivele pentru care se opun transferului a încă 13% din acţiunile Portului Constanţa sub „umbrela” autorităţii locale. Protestatarii au agitat pancarte pe care scria, printre altele, „Portul Constanţa nu e car alegoric”, „Jos labele de pe Portul Constanţa”, „Şova, nu uita, suntem împotriva ta”.
Mircea Burlacu a anunţat, ieri, că protestul din faţa CNAPMC continuă azi şi mâine şi că nu e exclus ca, ulterior alegerilor europarlamentare din 25 mai, sindicaliştii portuari să pregătească un protest de amploare în faţa Primăriei Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii