Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:51 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa se transformă în preajma alegerilor locale Decebal Făgădău, ajutat de studenţi şi companii (galerie foto)

ro

26 Mar, 2016 00:00 1823 Marime text
Tema întâlnirii a vizat modalitatea în care tinerii vor putea contribui, prin proiectele lor, la înfrumusețarea intersecțiilor și scuarurilor din municipiul Constanța. Viceprimarul cu atribuţii de primar, Decebal Făgădău, i-a îndemnat pe studenţi să nu fie clasici şi să îşi lase imaginaţia să lucreze, iar rezultatul muncii lor să fie doar un început al acestei noi colaborări. „Azi am lansat doar o provocare, pe care mi-o doresc vie şi permanentă. Proiectele sunt la îndemâna dumneavoastră să le aplicaţi. Noi doar le jurizăm şi le finaţăm”, a afirmat Făgădău.
 
Ideea cooptării studenţilor a venit municipalităţii din prima încercare transformată în proiect, „vaporul vopsit”, care a atras tineri din toată ţara, care au generat un alt loc, aşa cum a recunoscut şi şeful administraţiei locale.
Munca lor va fi cu atât mai dificilă cu cât, aşa cum remarca prof. univ. Gheorghe Farcaşiu, „oraşul a rămas puţin în urmă din punct de vedere al monumentelor, locurilor vizuale, culturii”.
Studenţii se vor ocupa de 24 de scuaruri din municipiul Constanţa, care vor fi organizate după un nou concept. Proiectele realizate de ei vor fi fotografiate şi postate pe Facebook, iar cele care vor avea susţinere mai mare din partea constănţenilor vor fi puse în practică. „Fiecare dintre noi e un specialist pe partea lui de peisagistică, arhitectură și horticultură, iar aceasta este o oportunitate de a căpăta experienţă. Combinația de arhitectură, peisagistică, horticultură va da rezultate bune și complete”, au afirmat unii studenți.
 
“Vrem să expunem un concept total despre ce înseamnă amenajarea spaţiilor publice la nivel de oraş. Constanţa nu este doar un oraş sezonier şi ar fi cazul să ofere permanent oamenilor spaţii publice primitoare”, a subliniat Ionuţ Sbârnac, absolvent al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti şi cu un master luat în 2012 în peisaj teritoriu. Acesta a recunoscut că aici l-a frapat ignoranţa, numărul extrem de redus al spaţiilor publice care să atragă, dar şi lipsa evenimentelor care să-i facă pe oameni să renunţe la frustrări şi să socializeze.

Constanta, un oraş trist, neprimitor

În baza unei analize existente şi a deplasărilor pe care le fac în zonele vizate a fi schimbate, studenţii vor oferi răspunsurile la nivel urban și vor să le vadă implementate. „Oferim acest serviciu ca profesioniști. Dumneavoastră, municipalitatea, trebuie să le concretizaţi, să le implementaţi, iar utilizatorii, cetățenii, să le agreeze și să se bucure de ele. Prestația studenților este voluntară”, s-a mai spus în cadrul întâlnirii. Implicarea lor pare să fi venit şi ca urmare a faptului că orașul Constanța „este foarte neprimitor, gri și trist, iar spațiile publice nu sunt primitoare”. Munca acestora va fi definitivată pe etape, acum fiind în faza de studiu și analiză, iar într-o lună ar urma să apară proiectele propuse. La fel ca şi ieri, tinerii merg şi astăzi în teren pentru a studia la fața locului zonele în care vor interveni, iar în maxim trei săptămâni proiectele vor fi pe hârtie și prezentate constănțenilor. În luna mai, cel puțin un proiect ar urma să fie implementat. Municipalitatea va trebui să pregătească materialele necesare, utilaje și așa mai departe. Făgădău speră ca până la deschiderea sezonului estival deja unele proiecte să prindă viață.
 
„Facem curat, revitalizăm, plantăm, deocamdată, și apoi se vor implica tot mai mulți în schimbarea imaginii orașului”, a spus Decebal Făgădău. Edilul-şef ne-a declarat că nu s-ar fi lansat într-un asemenea proiect dacă nu s-ar fi bazat pe susţinerea unor companii care şi-au declarat disponibilitatea. „Sunt proiecte relativ mici ca valoare şi ne dorim ca genul acesta de proiect cu mult voluntariat, suflet şi ştiinţă şi cu bani relativ puţini, să schimbe bucăţi din oraş. Acolo unde ni se va prezenta că putem utiliza din materialul achiziţionat de Primărie, vom utiliza; unde nu avem noi material, ne vor ajuta companiile. Finalitatea proiectului este una: Constanţa, un oraş mai frumos!”, a declarat Decebal Făgădău.

Există posibilitatea dezamăgirii tinerilor

Laura Wendy Cînţa, inspector Serviciul de administrare spaţii verzi din Primăria Constanţa, a confirmat că aşteptările tinerilor s-ar putea crampona de ceea ce poate oferi municipalitatea. „Birocraţia, procedurile ne cam îngroapă pentru a putea promova cu adevărat proiectele lor conceptuale, integrate în spaţiul public.

Vom încerca să ajungem la un fericit compromis, în teren, la vremea implementării”, a declarat aceasta. Folosind profesionişti în devenire, pentru că cei recunoscuţi ar fi avut pretenţii financiare pe măsură şi ar fi impus organizarea de licitaţii, Primăria Constanţa va încerca să îi susţină pe studenţi în demersul lor privind reabilitarea spaţiilor verzi din intersecţiile municipiului Constanţa. Ceea ce vor propune ei va putea fi replicat, miniproiectele urmând a fi integrate în proiectul de ansamblu.

Chiar dacă majoritatea termenelor de finalizare coincid cu perioada premergătoarele alegerilor locale sau cu cea a campaniei electorale premergătoare scrutinului din 5 iunie, Făgădău pare să nu fie „afectat”. El susţine că proiectul privind curăţarea şi înfrumuseţarea oraşului a demarat de anul trecut, iar acum se continuă. „Că unii vor interpreta asta că este campanie electorală... e opinia lor”, a spus Făgădău. El a completat că dacă ar fi propus acest proiect studenţilor de anul trecut „ar fi părut neserios şi nu ar fi avut continuitate”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii