Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:34 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa celor două mări Statuia lui Ovidiu din Peninsulă se îneacă

ro

25 Mar, 2014 00:00 43990 Marime text
Două mări faţă în faţă. Una Neagră, alta... de beton. Din mijlocul celei de-a doua - din centrul Pieţei Ovidiu -, priveşte de secole spre Pontul Euxin statuia poetului tristelor şi ponticelor. Însă, la rându-i, văzută de sus, Piaţa Ovidiu nu este la fel de atrăgătoare precum alte agore publice din România; deşi ar trebui să aibă toate atuurile pentru a fi un loc invidiat de locuitorii din restul ţării. Cel puţin utilizatorii care intră pe site-ul Jurnalului Naţional la secţiunea „webcam” nu sunt deloc impresionaţi de felul în care se prezintă zona veche a urbei tomitane. Deşi ar trebui să fie o poartă de intrare în Constanţa, un bun prilej prin care oamenii să fie atraşi să viziteze bătrânul Tomis, o reclamă sugestivă pentru tot ceea ce nu trebuie ratat în urbea poetului exilat Ovidiu, imaginile surprinse de camera de supraveghere nu sunt foarte atrăgătoare.

„Ce piaţă ternă, nu există niciun bec/felinar? Sau astăzi nu aveţi lumină?”, spunea, dezamăgită de privelişte, Ioana Gheorghe la începutul lunii februarie. „Minunată realizare! O frumoasă zonă de relaxare şi promenadă plină de maşini şi fără niciun pic de verdeaţă şi umbră. Unde sunt palmierii lui musiu Bonduel? Dacă întreaga zonă este zonă pietonală, în scop de promenadă, vă întreb: de ce sunt făcute trotuare şi de ce sunt parcate maşini pe zona respectivă?”, se întreba, retoric, şi cetăţeanul câmpinean Sorin Bogdan, spre sfârşitul anului trecut. La întrebările posibililor turişti la Marea Neagră nu s-a găsit niciun responsabil dintre cei abilitaţi să răspundă. Tot spre sfârşitul toamnei, indignată şi dezamăgită se arăta şi buzoianca ce semnează sub pseudonimul Păpădie Escu: „Tone de beton în această piaţă... Urmăresc lucrările de la început şi tare eram curioasă câtă verdeaţă va avea noua Piaţă... Se pare că au dispărut până şi cele două parceluţe de-a dreapta şi de-a stânga marelui Ovidiu. Chiar de vor pune fântâni arteziene şi câte un petec de iarbă sub sau lângă ele, tot va fi foarte puţin pentru perimetrul distrus de betoane... Doamne, unde sunt urbaniştii de altădată?”. Adevărul este că opiniile lor sunt pertinente, însă noi, constănţenii, am trecut de atâta ori, poate nepăsători, prin aceste locuri, încât în goana noastră nu observăm cum oraşul nostru devine tot mai gri, mai tern, lipsit de viaţă. „Iată, au ajuns şi la final aceste lucrări... şi plâng de mila generaţiilor viitoare... trei petece de verdeaţă în 3 ghivece de beton, oxigen cu porţia, dar fier, mult fier, beton şi... prostie... Dar suntem comozi şi lăsăm sus toţi idioţii doar pentru că «şi-aşa părerea mea nu contează!». În tot peisajul, plantaţii de fier şi cauciuc pe pat de asfalt turnat în derâdere, miros de var ud cu iz de viitor moloz, culoare de carton de arhivă... Doar cerul mai are uneori culoarea purităţii, a speranţei, a existenţei“, spune aceeaşi Păpădie, pe care cu greu o putem contrazice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gss 26 Mar, 2014 09:00 "Voua arhitecti si constructori ai unei oribile piete, ce arata acum mai rau ca-n vremea comunistilor!" .... hello!!!! news flash ... toata tara arata mai rau ca in vremea comunistilor... decat gropile care erau mai bine asa...
  • Capsunarul 25 Mar, 2014 13:24 si cu ruinele alea ce se intampla? sparg iar totul cand o sa le darame sau cum?
  • Cornel Purcarea 25 Mar, 2014 12:07 Arhitectii si Urbanistii sunt de vina? Mai ganditi-va putin, eu nu-mi aduc aminte sa se fi facut vreun concurs pentru zona respectiva din care sa se aleaga cea mai buna varianta...
  • Carmen Ghimi 25 Mar, 2014 11:26 Pur si simplu, ORIBIL! Nici in cosmaruri n-am crezut ca un loc atat de drag constantenilor va fi batjocorit in asemenea hal! Sa va fie rusine! Voua arhitecti si constructori ai unei oribile piete, ce arata acum mai rau ca-n vremea comunistilor!