Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Concursul, reluat anul viitor Zidaru şi Cornea au vrut să conducă MINAC, dar n-au reuşit să obţină notă de trecere

ro

16 Nov, 2016 00:00 2337 Marime text
Cea mai importantă instituţie muzeală din judeţ rămâne, cel puţin până anul viitor, fără manager titular. Concursul pentru desemnarea conducerii s-a încheiat fără niciun câştigător. Niciunul dintre cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru desemnarea managerului Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) nu a reuşit să obţină notă de trecere, după proba finală a interviului, susţinută ieri.

Ambii candidaţi, Delia Cornea, muzeograf, şi Marian Zidaru, profesor, au obţinut 6,50 la proba interviului, după ce, la cea de-a doua probă de analiză a proiectului de management, Cornea obţinuse nota 7,30, iar Zidaru, 7,06.

Într-un final, notele finale au fost 6,90 pentru Delia Cornea şi 6,78 pentru Marian Zidaru, insuficiente pentru a promova concursul pentru managementul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa Dumitru Learciu a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, că examenul pentru ocuparea postului de conducere din cadrul MINAC va fi reluat la o dată ce urmează să fie comunicată în perioada următoare. Preşedintele CJC, Marius Horia Ţuţuianu, a precizat că cel mai probabil la începutul anului viitor va fi demarată procedura pentru concurs şi are în vedere să se ocupe personal de supervizarea acestuia, pentru a fi înlăturate orice fel de suspiciuni.

Vă reamintim că, după prima etapă a procedurii, care s-a încheiat ieri fără niciun rezultat, unul dintre candidaţi a fost descalificat pentru că dosarul era incomplet. Este vorba despre dosarul actualului manager interimar, Traian Cliante, care a declarat, după eliminarea sa: „Dumitru Daniel Learciu vrea să revendice politic postul de director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, pentru protejatul său, Marian Zidaru”.
 
Am încercat să-i contactăm pe cei doi declaraţi „respinşi”, să-i întrebăm dacă vor contesta notele primite de la comisia de organizare a concursului. Până la închiderea ediţiei nu au putut fi contactaţi, însă, în măsura în care vor răspunde, vom publica punctele lor de vedere.

Cine i-a „picat” pe Cornea şi Zidaru?

Comisia de examinare a fost condusă de profesorul universitar Ioan Opriş, doctor în istorie. Din comisie au mai făcut parte: Maria Magiru, director al Muzeului de Artă Populară Constanţa, şi Gabriela Istrate, consilier superior, ca reprezentant al CJC. Din secretariatul comisiei au mai făcut parte: consilierul superior Dumitru Liliana, Veronica CîrciuDaniela Miroiu, Ilieana Simionescu - consilier juridic, Maria Blacioti, director al Direcţiei Economice, Mihaela Boacă, consilier juridic, şi Irina Costencu, şef Serviciu Cultură, Sport, Turism.

Despre MINAC

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa are o istorie de peste o sută de ani, perioadă ce poate fi împărţită în trei mari etape: intervalul 1878 - 1957 - cel mai tulbure, apoi 1957 - 1977 şi, în sfârşit, din 1977 până în prezent. Pe 25 decembrie 1977 s-a inaugurat Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Atributul de „naţional” acordat unei instituţii provinciale este expresia pe deplin justificată de poziţia ştiinţifică şi de propagandă a instituţiei. Spaţiul expoziţional ocupă trei nivele: parter, etajul I şi etajul II. La parter sunt amenajate două săli de Tezaur; etajul I cuprinde, cronologic, istoria veche şi medievală a Dobrogei; la etajul II continuă istoria modernă şi, de asemenea, sunt amenajate câteva expoziţii tematice.

Cliante rămâne interimar

Reamintim că, în perioada 15 februarie - 24 martie 2016, Consiliul Judeţean Constanţa a organizat evaluarea managementului lui Gabriel Custurea. Evaluarea a fost organizată în două etape: analiza raportului de activitate pe anul 2015 şi susţinerea raportului de activitate de către managerul MINAC în cadrul unui interviu. Punctajul final obţinut de Gabriel Custurea în urma celor două etape a fost 5,87. Potrivit articolului 32 din OUG nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, contractul de management încetează în cazul în care rezultatul evaluării anuale este sub nota şapte. Custurea a contestat Raportul de evaluare, iar contestaţia acestuia a fost respinsă. Gabriel Custurea a condus MINAC încă din 2009, când a fost numit director interimar, după demisia lui Constantin Chera. În 2014, la MINAC s-a organizat concurs pentru şefia instituţiei. Atunci, s-au înscris, iniţial, trei candidaţi, Gabriel Custurea, Costin Scurtu şi Virgil Lungu, însă la concurs au participat numai primii doi, cel din urmă neavând dosarul complet. În urma probelor susţinute (proiect de management şi interviu), a fost declarat câştigător Custurea, care a obţinut nota 9, în timp ce Costin Scurtu a fost notat cu 8,5.
 
Practic, de astăzi începe cel de-al doilea interimat la conducerea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie de la Constanţa pentru Traian Cliante, care, pe 9 mai a.c., prelua această responsabilitate, până la organizarea concursului de desemnare a unui manager titular.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii