Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:12 17 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colegiul Prefectural Constanţa Măsuri privind prevenirea şi limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase specifice sezonului rece

ro

30 Nov, 2017 00:00 968 Marime text
Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Ioan Albu a condus Colegiul Prefectural, organizat conform Ordinului Prefectului nr.689/24.11.2017.

În cadrul şedinţei a fost prezentat Planul de măsuri privind prevenirea, îndepărtarea şi limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase specifice sezonului rece 2017-2018.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au propus o serie de activități cum ar fi organizarea unui exercițiu de activare a dispeceratului integrat pentru cooperarea și coordonarea structurilor cu responsabilități și luarea în calcul a posibilității de instituire a Comandamentului Operațional Județean într-un spațiu adecvat, la una din celelalte structuri MAI județene. Totodată, polițiștii cer asigurarea de către Serviciul de Telecomunicații Speciale a hărților GPS, cu posibilitatea de vizualizare în timp real a tuturor mijloacelor tehnice din dotarea instituțiilor cu responsabilități aflate în misiune.

Închiderea drumurilor se va face în situații cu totul deosebite, prioritară fiind instituirea și realizarea de transporturi controlate în coloană.
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” au luat măsurile specifice ce se impun la nivelul structurilor de decizie şi coordonare a intervenţiei, au actualizat datele de contact ale grupului de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de căderi masive de zăpadă și au întocmit lista cu persoanele de contact, utilajele şi autovehiculele din dotarea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa și a Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa. Au fost centralizate datele de la toate comitetele locale pentru situaţii de urgență cu privire la stadiul pregătirilor pentru a interveni în caz de urgenţă, existentul de utilaje de pe raza localităţilor judeţului precum şi stocurile de materiale pentru intervenţie, combustibil alocat intervenţiilor, combustibil alocat încălzirii unităţilor de învăţământ, spaţiile de adăpostire pentru persoanele blocate în trafic, spaţiile de refugiu pentru persoanele fără adăpost. Comisia mixtă constituită la nivelul instituției prefectului a verificat în teren stadiul pregătirii pentru sezonul de iarnă al unităților administrativ teritoriale din județul Constanța. În cazul în care judeţul Constanţa se va afla sub incidenţa codurilor care vizează fenomene meteo periculoase specifice sezonului de iarnă, respectiv cod portocaliu/roşu, se va activa Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Acţiunilor de Intervenţie (C.J.C.C.I.), la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa. La nivelul Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța a fost actualizat Planul de intervenţie existent, au fost stabilite forţele şi mijloacele destinate intervenţiei, în sprijinul populaţiei din localitatea unde îşi au sediul şi au fost cuprinse în planurile de protecţie –intervenţie ale localităţii respective.

De asemenea, s-a mai decis participarea, atunci când situaţia o impune, la transportul unor categorii de forţe şi mijloace de intervenţie, al persoanelor evacuate şi altor resurse, precum şi la distribuirea apei şi alimentelor pentru persoanele şi animalele afectate sau evacuate, asigurarea mãsurilor de ordine publicã şi de protecţie a zonelor afectate/potenţial a fi afectate de situaţii de urgenţã şi restabilirea ordinii publice precum și asigurarea logisticã a forţelor proprii participante la intervenţie şi punerea la dispoziţia altor structuri a unor categorii de tehnicã, materiale şi echipamente.

Secția de Drumuri Naționale Constanţa dispune de următoarele resurse pentru prevenirea și îndepărtarea efectelor fenomenelor meteo specifice iernii 2017-2018: 40 de autoutilaje închiriate, 16 autoutilaje proprii, 4200 de tone sare și 20 de tone clorură de calciu. Toate bazele de deszăpezire (11) au fost pregătite. Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța a dispus măsurile necesare privind identificarea de către toate centrele de dializă de la nivelul județului a pacienților dializați care locuiesc în zonele greu accesibile şi aducerea acestora din timp, pentru internare şi tratament, atunci când se anunţă perioade de manifestare a fenomenelor meteorologice periculoase. De asemenea, DSP va distribui vaccinul antigripal, în limita stocului disponibil, repartizat de către Ministerul Sănătăţii și va monitoriza infecţiile respiratorii acute.

În ceea ce priveşte derularea Programelor Naționale de Sănătate în județul Constanța, la nivelul județului Constanța se derulează 16 programe de sănătate, din care 11 programe conform OMS nr. 233/2017 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2017 si 2018.

Ti-a placut articolul?

Comentarii