Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:33 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cernavodă s-a înfrăţit cu un oraş campion din punct de vedere economic (galerie foto)

ro

25 Jan, 2014 00:00 1485 Marime text
De Ziua Unirii Principatelor Române, autorităţile din Cernavodă au semnat un document important. Este vorba de o înţelegere de cooperare, care a consfinţit înfrăţirea dintre Cernavodă şi oraşul turc Luleburgaz. Documentul semnat de primarul din Cernavodă, Gheorghe Hânsă şi primarul din Luleburgaz, Emin Halebak, conţine şapte articole în baza cărora cele două localităţi s-au angajat să dezvolte relaţii de colaborare şi de prietenie în următoarele domenii: administraţie publică locală, educaţie, tineret, sport şi cultură, comerţ şi industrie, telecomunicaţii, transport, turism, agricultură, medicină, sănătate şi patrimoniu cultural.

„Luleburgaz este campion în Turcia din punct de vedere economic. Vom merge acolo să luăm din experienţa lor. Poate vor fi oamenii de acolo, care vor dori să vină aici, să investească, sau poate de la noi vor dori să lucreze acolo, orice este posibil şi ne dorim să fie posibil. Dar înainte de toate, eu fiind mai aproape de copii, de oameni, ca profesie, cred sincer că apropierea oamenilor ca oameni, ca simpli oameni, ca cetăţeni, este mai importantă decât toate”, a afirmat primarul Gheorghe Hânsă, înainte de semnarea acordului de înfrăţire.
„România are un potenţial care îi permite să treacă peste perioada grea în care se află. Mai nou am înţeles că trece printr-o perioadă grea, nu ştiam, dar din punctul meu de vedere este foarte important că are oameni foarte bine pregătiţi. Sunt sigur că oamenii de aici se vor adapta foarte repede la mentalităţile capitaliste. Şi noi le-am învăţat căzând şi ridicându-ne. Pentru noi s-a schimbat această mentalitate după 1980 şi pentru dumneavoastră trebuie să se schimbe după 1989. (...) Într-o piaţă economică liberă cei care vor lucra corect vor înainta, cei care nu vor lucra corect este normal să cadă”, a spus, la rândul lui, primarul oraşului Luleburgaz, Emin Halebak.
Edilul din Turcia a lansat o invitaţie copiilor din Cernavodă, aceştia fiind aşteptaţi în Luleburgaz de Ziua Copilului.
 
De ce Turcia? De ce Luleburgaz?
 
Viceprimarul oraşului Cernavodă, Suliman Ecrem, a precizat că s-a ocupat personal de această înfrăţire. „Nu a fost o pură întâmplare să alegem Luleburgaz punând, aşa, mâna pe harta Turciei! Ne-am documentat mai întâi şi am căutat mai multe posibilităţi. Ideea a fost să găsim un oraş de la care să avem ceva de învăţat şi să avem parte de o colaborare mai strânsă. Ne-am dorit să putem găsi nişte parteneri de afaceri, iar copiii noştri din comunitate să aibă o relaţie cu ceilalţi copii”, a explicat alesul local.
 
Domenii numeroase, idei de afaceri pe măsură
 
Aşa cum reiese şi din acordul de parteneriat, domeniile de colaborare în cazul celor două oraşe sunt numeroase, la fel şi ideile de afaceri. Primarul oraşului Cernavodă a declarat ieri că se gândeşte la crearea unor fabrici de materiale de construcţii, dar şi la investiţii în domeniile textilelor, sticlăriei, artizanatelor. „Variaţia atât de mare a industriei, a economiei oraşului de 100.000 de locuitori, Luleburgaz, ne face să credem că vom găsi acele oportunităţi reciproce. Ne gândim la investiţiile pe care Turcia le-ar putea face în România, mai ales în domenii care ne lipsesc nouă, ale ocupaţiei pentru doamne, în textile. De colaborare putem vorbi şi-n domeniul artizanatelor. Să nu uităm că noi am avut de-a lungul timpului o tradiţie importantă în materialele de construcţii şi a fost, la un moment dat, cimentul, dar nu mai este cazul, dar celelalte, cărămida, ţigla, sticlăria, sunt alte domenii la care ne-am gândit în vederea colaborării, şi nu neapărat, numai cu Luleburgaz. Aceste idei le tot promovăm, poate într-un final vom reuşi să redevenim un producător de materiale de construcţii zonal, regional, să ne facem noi cărămida pentru noi. Această ne este ambiţia şi sper să o şi putem realiza, poate cu ei sau cu altcineva”, a explicat şeful autorităţii locale.

Primarul oraşului Luleburgaz a susţinut la finalul întâlnirii de ieri, că nu este imposibil ca în Cernavodă să fie construită pe viitor o fabrică de sticlă de către investitorii turci, aşa cum se întâmplă la Târgovişte, unde a avut loc o investiţie de 150 de milioane de euro în domeniul sticlăriei. „Este posibil, dar domeniul sticlăriei presupune o investiţie foarte mare”, a conchis oficialul turc. Primarul oraşului Luleburgaz a mai spus că „este posibil să avem o colaborare într-un domeniu pe care momentan nici nu-l gândim”.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii