Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spun primarii din Lipniţa şi Dobromir despre punctele de trecere a frontierei

ro

18 Oct, 2012 01:00 2834 Marime text
frontiera_-_iliescu_eugen_1.jpgGuvernul a aprobat în şedinţa de ieri o hotărâre privind amenajarea la noi în judeţ a două puncte vamale destinate traficului de persoane şi mărfuri. Este vorba despre punctele de trecere a frontierei Dobromir-Krushari şi Lipniţa - Kainargea. Primarul de la Lipniţa susţine că nu este exclus să fie introdusă şi o taxă simbolică pentru uzura drumului.

Şefii celor două autorităţi locale din Dobromir şi Lipniţa au explicat că pentru a putea fi tranzitate drumurile transfrontaliere Lipniţa - Kainargea şi Dobromir-Krushari, construite cu bani europeni, era necesară amenajarea unor puncte vamale. La Lipniţa, primarul Florin Georgel Onescu susţine că întrucât a fost aprobată Hotărârea de Guvern, în zilele următoare vor începe demersurile privind realizarea punctului de trecere a frontierei de la Carvăn. Punctul vamal va fi realizat în maxim trei luni. Primarul a menţionat că pentru construcţia punctului de trecere a frontierei Consiliul Judeţean Constanţa a alocat deja suma de 550.000 de lei. Florin Onescu a precizat că fondurile vor fi suplimentate de Consiliul Judeţean după realizarea unui studiu prin care vor fi determinate cu precizie costurile lucrării. De asemenea, şeful autorităţii locale a declarat că anual Consiliul Judeţean s-a angajat să aloce 500.000 de lei pentru întreţinerea punctului vamal. Primarul a menţionat că în perioada următoare se va desfăşura licitaţia publică pentru realizarea punctului de trecere a frontierei de la Carvăn. Punctul vamal este prevăzut cu cabine pentru vameşi şi cabine pentru control.

În principiu, maşinile care vor tranzita punctul vamal vor trebui să aibă achitată rovinieta. Primarul de la Lipniţa susţine că este posibil să fie introdusă şi o taxă simbolică pentru uzura drumului, dar aceasta doar în cazul în care se va constata că traficul la punctul de trecere a frontierei este intens şi afectează infrastructura rutieră.

frontiera_-_Lipnita_primar_Florin_Georgel_Onescu_2.jpg

Vecinii de graniţă au rămas în urmă cu reabilitarea drumului

Primarul de la Dobromir, Eugen Iliescu, a precizat că a accesat un credit în valoare de 12.000.000 lei pentru a asigura partea de cofinanţare aferentă proiectului „Drum transfrontalier Dobromir-Krushari". Potrivit primarului, aceşti bani vor asigura „cash-flow-ul" pentru compania de construcţie care a realizat drumul. De precizat că suma împrumutată va fi ulterior returnată administraţiei locale. De asemenea, primarul a declarat că drumul de pe teritoriul localităţii Dobromir a fost aproape finalizat, la această dată realizându-se ultimele retuşuri.

Primarul susţine că în cazul drumului Lipniţa - Kainargea bulgarii au construit partea de tronson transforntalier care le revenea, la Dobromir vecinii de graniţă abia au finalizat licitaţia privind asfaltarea celor doi kilometri de drum urmând ca în perioada următoare să înceapă lucrările pe care conform proiectului trebuie să le finalizeze în luna decembrie a acestui an.

Eugen Iliescu afirmă că i-a fost de asemenea aprobată de Consiliul Judeţean suma de 550.000 lei pentru amenajarea punctului vamal în zona Dobromir - Krushari. Ca atare, în perioada următoare vor începe lucrările de realizare la graniţa cu bulgarii a unor birouri pentru vameşi şi a unor cabine pentru control.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii