Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:50 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazinoul ar putea fi preluat din nou de municipalitate şi reabilitat printr-un credit de 10 milioane de euro. Constănţenii sunt chemaţi să decidă soarta şi funcţiunea clădirii-simbol! (documente)

ro

16 Feb, 2018 00:00 2675 Marime text
Primăria lansează un sondaj prin care, începând de astăzi şi până pe 28 februarie, aşteaptă părerea constănţenilor cu privire la soarta Cazinoului Constanţa. Potrivit primarului Decebal Făgădău, municipalitatea vrea să ştie din perspectiva locuitorilor cum trebuie să abordeze problema Cazinoului.
 
„Le cerem părerea, ce să facem? Să mergem în continuare către Compania Naţională de Investiţii în baza fondurilor alocate de la bugetul de stat sau, dacă ar fi de acord, să ne împrumutăm ca oraş, pentru că altfel nu ne permitem, şi să ne apucăm noi, comunitatea, de reabilitare.
 
Totodată, îi întrebăm în legătură cu viitoarea destinaţie, pentru că au fost voci care vor ca această clădire să aibă o anumită destinaţie pe timp de iarnă şi o alta pe timp de vară. Tocmai de aceea vrem să ştim ce îşi doresc constănţenii în ceea ce priveşte Cazinoul, dacă vor ca, după reabilitare, în clădire să fie inserate funcţiuni generatoare de venituri, astfel încât să se autosusţină. Cei care vor completa sondajul vor putea opta chiar pentru două funcţiuni. Important de ştiut este faptul că, indiferent ce cale vor alege constănţenii, procedura trebuie reluată de la zero, pe noua lege a achiziţiilor. Asta înseamnă temă de proiectare, actualizare de studiu de fezabilitate, licitaţie pentru proiectare şi execuţie“, a precizat primarul Constanţei, Decebal Făgădău.
 
Decizia privind iniţierea sondajului de opinie s-a născut în urma ultimei întâlniri de lucru pe tema Cazinoului avută cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii, în cadrul căreia s-a stabilit scrierea unei teme noi de proiectare pentru eliberarea unui nou certificat de urbanism şi construirea unei echipe mixte de proiect.
 
Vă reamintim că Primăria Constanţa şi Compania Naţională de Investiţii au încheiat în 2014 un protocol, care a fost prelungit în 2017, pentru consolidarea şi restaurarea clădirii. În decursul acestor ani, CNI a organizat trei licitaţii pentru desemnarea unui constructor, însă toate au fost anulate. 

Conservarea clădirii Cazinoului se va face cu bani de la bugetul local

Pentru că a fost aprobat bugetul municipiului Constanţa, primarul a declarat că imediat vor fi demarate procedurile de conservare a Cazinoului, care vor fi finalizate până la 1 decembrie 2018. Clădirea va fi protejată de un mesh, după ce se vor schimba geamurile sparte şi se vor face reparaţii la acoperiş.
 
În cazul în care constănţenii îşi doresc revenirea Cazinoului Constanţa în administrarea Primăriei, municipalitatea va fi nevoită să facă un împrumut pentru reabilitarea clădirii. Potrivit edilului-şef, valoarea creditului nu va depăşi 10 milioane de euro. Recent, Cazinoul din Constanţa a fost tema unei dezbateri publice organizate de Asociaţia ARCHÉ din România, clădirea fiind inclusă pe lista scurtă a celor mai periclitate monumente ale Europei în anul 2018. Lista va fi făcută publică la 15 martie. 

Chestionarul privind reabilitarea Cazinoului municipiului Constanţa 

Primăria Constanţa supune atenţiei „Chestionarul privind reabilitarea clădirii istorice Cazinoul municipiului Constanţa“. Cetăţenii interesaţi pot obţine mai multe informaţii cu privire la această clădire emblematică şi pot răspunde la întrebările din chestionar până la 28.02.2018, accesând link-ul acesta.
 
În secţiunea „Documente“ găsiţi mai multe informaţii despre clădirea Cazinoului şi chestionarul cu întrebări.

Citeşte şi:
 
UPDATE. Concluzia proiectului ARCHE
Cine se ocupă de conservarea Cazinoului pe perioada reabilitării - NIMENI?! (galerie foto+video)

 
Cad bucăţi din Cazino
Simbolul Constanţei se ruinează pe zi ce trece! (galerie foto+video)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii