Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bărăganu, raport Curtea de Conturi Plăţi nelegale de telefonie mobilă şi prejudicii mari (document)

ro

08 Feb, 2017 00:00 2998 Marime text
Camera de Conturi Constanţa a efectuat un audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară ale unităţii administrativ-teritoriale a comunei Bărăganu, în perioada 1.07.2016 - 29.07.2016. În continuare, vă prezentăm sinteza rezultatelor acţiunii de audit desfăşurate la Primăria condusă de social-democratul Titu Neague. Prejudiciile calculate de inspectorii Camerei de Conturi la nivelul administraţiei locale pe anul 2015 au fost de 73.000 de lei.

Principalele constatări ale Curţii de Conturi

La capitolul privind exactitatea şi realitatea datelor reflectate în situaţiile financiare, inspectorii Camerei de Conturi Constanţa semnalează faptul că în balanţa de verificare întocmită la 31.12.2015 nu figurează conturile „Credite deschise de repartizat“ - fapt cu ajutorul căruia la nivelul ordonatorilor principali şi secundari de credite se evidenţiază creditele deschise cu scopul de a fi repartizate instituţiilor subordonate - şi „Credite deschise pentru cheltuieli proprii“ - fapt cu ajutorul căruia la nivelul ordonatorilor principali de credite se ţine evidenţa creditelor deschise de la buget.
 
Totodată, inspectorii au descoperit bunuri care figurează în evidenţa contabilă şi în listele de inventariere aferente anului 2015 ca fiind active corporale în curs de execuţie, deşi acestea au fost puse în funcţiune. În ceea ce priveşte modul de stabilire, evidenţiere şi urmărire a încasării veniturilor bugetare, în cuantumul şi la termenele stabilite de lege, „în evidenţele fiscale există contribuabili cu debite care provin din perioade anterioare anului 2015, pentru care nu s-au efectuat toate formele de urmărire şi executare silită prevăzute în Codul de procedură fiscală“, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Din verificările calităţii gestiunii economico-financiare, a reieşit acordarea nelegală către angajaţii instituţiei de prime de Paşte şi prime de Crăciun în sumă totală de 14.700 de lei, dar şi plăţi efectuate pentru servicii neefectuate de prevenire şi protecţie în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi în domeniul situaţiilor de urgenţă la locaţiile şi pentru categoriile de personal specifice beneficiarului, în sumă de 1.150 de lei.

Totodată, s-au plătit nelegal servicii de telefonie mobilă în sumă de 41.994 de lei oferite în acelaşi timp de către trei operatori (Cosmote, Orange, Vodafone), în unele cazuri fără să se utilizeze efectiv aceste servicii. De altfel, în cazul cartelelor Cosmote, acestea sunt sigilate şi în prezent nefiind utilizate.

În ce priveşte lucrările pentru „Reparaţii cămin cultural Lanurile“, inspectorii Camerei de Conturi au constatat că a fost încheiat un act adiţional la contractul iniţial prin care s-a majorat nelegal cota de profit de la 5% la 15%, rezultând un prejudiciu de 3.874 de lei. „De asemenea, în situaţiile de lucrări decontate de entitate a fost dublat articolul de deviz „RCSRO2B - zugrăveli exterioare superioare (vopsit lavabile ext.+int.) executate manual cu vinarom (vinacet) în 2 str. la o suprafaţă de 650 mp, ceea ce a determinat o plată nelegală de 7.404 lei“, se arată în acelaşi document.

În ce priveşte situaţiile de lucrări aferente obiectivului „Înlocuire gard la Biserica Bărăganu“, a fost acceptată la plată contribuţia la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale eronat în procent de 1,1% faţă de 0,25%, cât era corect. În acelaşi timp, la manoperă s-a aplicat CAS eronat în procent de 20,8% faţă de 15,8%, cât era corect, şi a fost plătită organizare de şantier în procent de 2%, fără a se prezenta documente care să justifice această operaţiune. Valoarea estimată a prejudiciului - 3.852 de lei.

Măsurile dispuse de Camera de Conturi Constanţa

Pentru abaterile identificate, s-au formulat recomandări ce vizează respectarea prevederilor legale privind efectuarea cheltuielilor, organizarea evidenţei contabile şi a sistemelor de control intern. Pentru abaterile care nu au fost remediate în timpul verificării, directorul adjunct al Camerei de Conturi Constanţa a emis decizie prin care s-a dispus luarea măsurilor legale de către conducătorul entităţii pentru remedierea deficienţelor constatate, stabilirea mărimii şi întinderii prejudiciilor şi recuperarea lor.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza sinteza rezultatelor acţiunii de audit desfăşurate la Primăria Bărăganu.

Citeşte şi: 

Primarul din Bărăganu, greu de demis. Secretarul comunei, trimis în comisie disciplinară. Nu vrea să elibereze avizul de legalitate

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii