Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:18 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Babuş, printre iniţiatori Proiect de lege al PSD - „Aleşii locali să poată face parte din AGA societăţilor comerciale”

ro

22 Sep, 2016 00:00 2005 Marime text
Mai mulţi parlamentari PSD au depus un proiect de lege prin care vor să elimine o situaţie de incompatibilitate, astfel încât aleşii locali să poată face parte din conducerea societăţilor comerciale de interes local sau naţional. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) este de părere că, dacă această iniţiativă ar trece, există posibilitatea ca toate rapoartele de evaluare întocmite de ANI şi prin care s-au reţinut situaţii de incompatibilitate să fie anulate de instanţele de judecată.
 
Iniţiatorii vor abrogarea art. 87 (1), litera f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, care prevede: „(1) Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu: f) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”.

Cei şapte parlamentari PSD care au iniţiat acest proiect, printre care şi deputatul de Constanţa Radu Babuş, susţin că această literă (n.r. f) din lege ar fi „redundantă” şi că a generat confuzii. 

„Pe de o parte, primarul este obligat de legea-cadru a administraţiei publice locale să pună în aplicare hotărârile consiliului local şi să gestioneze eficient serviciile publice asigurate cetățenilor, pe de altă parte, nu doar că nu poate lua nicio decizie, chiar şi trasată de consiliile locale, dar nici măcar nu poate participa la şedinţe unde se discută, uneori, lucruri care pot genera situaţii de urgenţă, cum ar fi de exemplu încălzirea populaţiei pe timp de iarnă sau întreruperea alimentării cu apă. Această prevedere este aplicabilă şi viceprimarului localităţii”, se arată în expunerea de motive. 
 
Proiectul de lege a fost depus la Senat la începutul lunii septembrie şi este înscris pentru procedură de urgenţă. Camera Deputaţilor este for decizional.   

Ce spune ANI?! 

Agenţia Naţională de Integritate precizează, în cadrul unui comunicat de presă: „Dacă această propunere legislativă ar fi adoptată, există posibilitatea ca toate rapoartele de evaluare întocmite de ANI şi prin care s-au reţinut astfel de situaţii de incompatibilitate să fie anulate de instanţele de judecată. Propunerea legislativă nu corespunde obligaţiilor asumate de autorităţile statului în lupta împotriva corupţiei instituţionalizate, va afecta negativ imaginea României în procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin mecanismul MCV, cu efecte negative referitor la absorbţia fondurilor europene”.

Ti-a placut articolul?

Comentarii