Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:51 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Audeo din Cernavodă, pe mâinile unui reputat coregraf „Având dansuri de la etnia romă, am fost în al nouălea cer când am luat premiul!”

ro

11 Dec, 2013 00:00 3975 Marime text
Trupa de dans Audeo din Cernavodă a făcut senzaţie sâmbătă pe scena Casei de Cultură din Cumpăna, în cadrul primei ediţii a Festivalului Naţional de Muzică al Copiilor Minorităţilor Etnice „Mini Armoni”.

Nicola, preşedinta juriului, a precizat că dansul ansamblului i-a amintit de competiţia Dansez pentru tine. „Noi am mers în primă fază cu gândul să participăm. Bineînţeles că fiecare îşi doreşte un premiu, lucru care a fost valabil şi pentru noi. Însă, nu ne aşteptam să ocupăm primul loc având în vedere importanţa şi numărul de participanţi. În concurs au intrat numai copii talentaţi, numai trupe bine pregătite”, a declarat Aneta Ioniţă, instructor al trupei de dans Audeo. „Surpriză n-aş putea să spun că a fost, dar nu ne aşteptam la locul întâi, mai ales că sunt concepţiile acelea greşite că vai, Doamne, romii sunt discriminaţi. Şi noi având dansuri de la etnia romă vă imaginaţi că ne-am simţit în al nouălea cer când am luat premiul!”, a mai spus Aneta Ioniţă.

Edilul Gheorghe Hânsă a fost primul care a prevăzut succesul trupei. „Înainte să plec domnul primar mi-a zis - «Nu ştiu de ce, dar simt că ai să vii cu premiu Neti!»”, povesteşte instructorul trupei. Şeful autorităţii locale a fost tot timpul alături de ansamblu. „Copiii au fost sprijiniţi inclusiv de domnul primar, de cabinetul dânsului. Toată lumea a fost foarte mulţumită de rezultatele noastre, ne-au şi sprijinit, de altfel, foarte mult şi au crezut în noi”, a mărturisit Aneta Ioniţă.
Care este reţeta succesului? Multă muncă, talent şi dăruire. „Nicola a spus că prin dansul nostru i-am amintit de competiţia «Dansez pentru tine», unde a participat, şi că înţelege câtă muncă este, pentru că a simţit pe propria-i piele câtă muncă şi câtă dăruire trebuie să ai ca să-ţi iasă un lucru bun şi frumos”, a amintit instructorul trupei Audeo din Cernavodă. 

„O să fim contactaţi de coregraful trupei Trouble Crew”

Premiul întâi le-a adus membrilor trupei Audeo şi un contract pe care îl vor semna cu Paul Gheorghe, coregraful Trupei Trouble Crew. „O să fim contactaţi de coregraful trupei Trouble Crew şi să stabilim ziua şi luna când vor face o coregrafie împreună, un dans care va promova echipa”, a afirmat Aneta Ioniţă. Trupa, înfiinţată în anul 2008, are la această dată aproximativ 30 de membri. „Ca şi programe de dans, avem cam tot ce se poate. Încercăm să abordăm cât mai multe stiluri de dans, astfel încât tot timpul să venim cu ceva nou. De fapt acesta este şi scopul conform denumirii noastre - Audeo, care vine din latină şi înseamnă îndrăznesc”, a mai spus instructorul trupei.

Ansamblul este format din elevi şi liceeni români şi de etnie romă, care nu neglijează şcoala pentru dans, deşi fac repetiţii de aproximativ cinci ori pe săptămână. Principalii sponsori ai trupei sunt Primăria oraşului Cernavodă, părinţii copiilor şi Mariana Gherghiniţă, coordonatorul Direcţiei de Asistenţă Socială.
„Copiii nu plătesc absolut nimic. Coregraful este angajat al primăriei. Sunt chiar şi copii care au situaţii dificile acasă şi cărora li se asigură tot ce se poate”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei oraşului Cernavodă, Sorina Popa. Trupa a pornit în anul 2008 cu 60 de membri, dintre ei, 30 au demonstrat că îşi doresc să facă parte din echipa Audeo, care a început să reprezinte cu succes oraşul Cernavodă în competiţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Catalina 14 Dec, 2013 10:00 Suntem cei mai tarii. Inca odata am dovedit ca suntem cei mai buni.