Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:50 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociaţia Constanţa Ia Atitudine a realizat un bilanţ la jumătate de mandat Critici dure la adresa lui Radu Mazăre din partea constănţenilor

ro

10 Jun, 2014 00:00 4314 Marime text
Asociaţia Constanţa Ia Atitudine (ACIA) trage un semnal de alarmă cu privire la promisiunile făcute de primarul Radu Mazăre în urmă cu doi ani, când se afla în campanie electorală pentru funcţia de edil-şef. Astfel, ACIA a realizat un bilanţ la jumătatea mandatului de primar, în care analizează câte dintre promisiunile făcute atunci de Radu Mazăre s-au îndeplinit şi care sunt motivele nerespectării unor dintre ele. Potrivit reprezentanţilor ONG-ului ACIA, „cea mai importantă promisiune de campanie a lui Radu Mazăre a fost «Un nou CET, o gigacalorie mai ieftină». Mesajul a împânzit acum doi ani orașul și bună parte a votanților l-a crezut pe cuvânt pe primar“. „Nu numai că nu avem un CET nou, dar nici nu vom avea în următorii ani. Mai mult, prețul gigacaloriei a explodat. Să ne aducem aminte că în septembrie 2011 constănțenii plăteau 170 de lei pentru gigacalorie, iar acum plătesc 358,54 de lei”, a precizat Andrei Popescu, președintele ACIA.

De asemenea, potrivit comunicatului reprezentanţilor ACIA, ONG-ul se întreabă dacă este posibil ca „primarul Mazăre să fi majorat înadins prețul gigacaloriei, numai pentru ca locuitorii orașului să fie de acord cu dorința sa de a prelua controlul Portului Constanța. Edilul afirmă că va folosi banii din dividende pentru a subvenționa căldura, dar adevăratul motiv pare să fie controlul asupra operatorilor portuari “.
În altă ordine de idei, cei din organizaţia non-guvernamentală ACIA îi reproşează edilului-şef al Constanţei, pe care îl numesc „primarul de Mamaia“, faptul că „orașul s-a umplut de beton, se construiește fără nici o noimă, în parcuri, la câțiva centimetri de actualele blocuri, pe iarbă, în intersecții “. „Ne transformăm într-o junglă de beton. Ne sufocăm în oraș. Îi cerem primarului de Mamaia să oprească acest masacru asupra spațiului verde”, a spus Andrei Popescu, liderul ACIA.
Reamintim că, joi, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, membrii asociaţiei au împărţit circa 500 de vederi înfăţişând imagini de actualitate cu Parcul Tăbăcărie, rugându-i pe constănţenii prezenţi să le păstreze, pentru a-şi aminti, peste ani, cum arăta singurul parc adevărat din oraş, dar şi mai mut pachete cu seminţe de flori.
 
La Constanţa, cultura face mai puţin de trei lei
 
De asemenea, în bilanţul realizat de ACIA, membrii asociaţiei constată că, „în Constanța, cu excepția unor investiții pe fonduri europene în piața Ovidiu, făcute în ceasul al 12-lea, nu s-a investit mai nimic. Primarul s-a concentrat pe stațiunea Mamaia. Aici se construiesc pasarele de milioane de euro, deși în oraș trotuarele arată jalnic și sunt zeci de șosele neasfaltate. Aici se construiesc parcări supraetajate, deși în Constanța este un deficit enorm de locuri de parcare“.
Nici capitolul cultură nu este ocolit de analiza reprezentanţilor ACIA: „Mazăre a mai «reușit» ceva: municipiul Constanța reușește performanța negativă de a aloca mai puțin de 3 lei pe an, pe cap de locuitor, domeniului culturii. El a înlocuit baletul cu dansurile lascive pe care alegorice, costumele de operă cu bikini“, a declarat preşedintele ACIA, George-Andrei Popescu.

De asemenea, soarta Cazinoului este readusă în discuţie, la fel şi faptul că, deşi Constanța are un buget de circa 150 de milioane de euro pe an, „banii aceștia nu se văd. Infrastructura este o glumă, 20.000 de maidanezi sunt un pericol pe străzi, RATC-ul este în pragul falimentului“, precizează reprezentanții Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine.
„A mai reușit însă ceva: să se căptușească cu un nou dosar penal și să își păstreze cei aproape 300.000 de euro pe care, ca orice social-democrat care plânge de mila săracilor, îi ține acasă, pentru zile negre. Și a mai reușit să adune zeci de mii de euro într-un cont în Israel, pe care nu l-a trecut însă în declarația de avere“, susţin reprezentanţii ACIA în documentul remis presei.

Deşi Constanţa este un oraş care are potenţial în ceea ce priveşte piaţa locurilor de muncă, potrivit liderilor asociaţiei constănţene, „cel mai dureros lucru al acestor ultimi ani de mandat ai primarului Mazăre a fost însă faptul că în oraș nu se creează locuri de muncă bine plătite. De fapt, nu se creează mai deloc locuri de muncă “. „Există mici excepții: în mall-uri sau în turism, unde salariile cu greu depășesc o mie de lei pe lună. În condițiile acestea, Constanța se transformă într-un oraș de asistați sociali, care așteaptă pomana dată de Mazăre tot din banii lor“, afirmă reprezentanţii ONG-ului din Constanţa.
„Mazăre a distrus Constanța. Au mai trecut doi ani de zile de mandat, iar constănțenii și-au dat seama că au fost mințiți. E vremea să îl trimitem în Madagascar, acolo unde îi place, și să aducem în loc pe cineva căruia îi pasă de acest oraș și de oamenii săi”, a conchis Andrei Popescu.
Facem menţiunea că am încercat să aflăm un punct de vedere al primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, iar în acest sens i-am trimis un mesaj pe telefonul mobil. Edilul-şef nu a răspuns, dar, în cazul în care o va face, declaraţia sa va fi ulterior publicată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • CHIRIAC VASILE 04 Jul, 2014 08:29 d-nul primar mai bine s-ar ocupa de orasul acesta care adevenit un oras urit.sa ia exemlu de la brasov ,sibiu si sa se ocupe sa scada gigacaloria asa cum a promis.Avem cel mai mare pret din tara,si d-nul primar vrea sa dea din banii nostri la niste activitati unde el e marele actor. D-nu primar sa se ocupe de oras nu de bazaconiile pe care le face pe litoral unde el este marele actor.Sase uite ca avem cel mai mare pret la gigacalorie si orasul arata deplorabil.