Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aproape jumătate dintre primarii constănţeni, cu „integritatea” deasupra capului Cu ce i-a „ghicit” ANI pe primarii din Techirghiol, Bărăganu şi Nicolae Bălcescu

ro

11 Jul, 2013 00:00 3288 Marime text
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa conflictului de interese, a stării de incompatibilitate, precum şi săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în cazul a trei primari constănţeni: Titu Neague, primarul comunei Bărăganu, Viorel Bălan, primarul localităţii Nicolae Bălcescu, şi Adrian Stan, primarul oraşului Techirghiol. Cei trei aleşi locali intraţi în vizorul ANI îngroaşă astfel rândurile celor 28 de foşti şi actuali primari şi viceprimari declaraţi incompatibili de ANI. Nu trebuie să îl omitem aici nici pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

Parchetul, sesizat pentru un posibil conflict de interese...

ANI a dat, ieri publicităţii un comunicat de presă potrivit căruia Titu Neague, primarul comunei Bărăganu, a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de primar al comunei Bărăganu, „a încheiat un contract de arendare între Primăria comunei Bărăganu şi SC La Titu Frumosu SRL (societate în cadrul căreia soacra acestuia deţine funcţia de asociat şi administrator)”. „Astfel, Neague Titu a încălcat dispoziţiile art. 75 din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora «Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv (...)»”.

De menţionat este că ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa cu privire la existenţa indiciilor referitoare la „săvârşirea de către Neague Titu a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută la dispoziţiile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora «Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă»”.... şi pentru un presupus fals în declaraţii.

În ceea ce îl priveşte pe Viorel Bălan, primarul localităţii Nicolae Bălcescu, ANI susţine că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iunie 2008-21 septembrie 2010 pentru că ar fi exercitat, simultan, funcţia de primar al comunei şi funcţia de administrator al SC Panminada SRL (23 iunie 2008- 5 ianuarie 2009) şi al SC Pavicom SRL (23 iunie 2008 - 21 septembrie 2010). „Astfel, Bălan Viorel a încălcat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora »«funcţia de primar (...) este incompatibilă cu funcţia de (...) administrator (...) la societăţile comerciale (...)»”.
Agenţia Naţională de Integritate specifică faptul că, pentru că Viorel Bălan „a omis menţionarea în declaraţiile de avere aferente anilor 2009 şi 2010 a calităţilor deţinute în cadrul SC Pavicom SRL”, instituţia a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa cu privire la „existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Bălan Viorel a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută la dispoziţiile art. 292 din Codul Penal al României, potrivit cărora «Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

„Incompatibilitate”

Nu în ultimul rând, ANI susţine că primarul oraşului Techirghiol, liberalul Adrian Stan, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 3 iunie 2011 - 22 mai 2012 pentru că ar fi exercitat, simultan, funcţia de primar al localităţii Eforie şi cea de administrator al SC Techirghiol.RO Cosmetics & SPA SRL. „Astfel, Stan Adrian a încălcat dispiziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora funcţia de primar (...) este incompatibilă cu «funcţia de (...) administrator (...) la societăţile comerciale (...)»”.

„Nu e nicio escrocherie”

Primarul din comuna Bărăganu, social democratul Titi Neague, susţine că are de a face cu „un dosar politic”. „Nu am ce să comentez. Ne vom judeca. Este vorba despre 300 de hectare de teren, dar nu a fost vorba despre o încredinţare directă”, a declarat Neague, recunoscând că firma cu care Primăria Bărăganu a încheiat contractul de arendare îi aparţine, într-adevăr, soacrei sale. În continuare, el a explicat: „Am solicitat cinci oferte de la societăţi de pe raza comunei Bărăganu. Cea mai bună ofertă, cu 1.000 de kg grâu la hectar, a venit de la această firmă (n.r. SC La Titu Frumosu SRL). E o redevenţă care nu există nicăieri în ţară, de 800 de lei la hectar. Nu puteam să nu beneficiez de acest profit pentru primărie”.
Titi Neague a afirmat că, în opinia sa, „nu e nicio escrocherie”. Şeful administraţiei publice locale din Bărăganu a adăugat că a fost, până la acest moment, de două ori la ANI, pentru a prezenta documentele necesare, dar şi că va ataca în instanţă decizia agenţiei.

„Nu am primit nimic”

Primarul comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan, a declarat că nu a primit încă nicio hârtie de la Agenţia Naţională de Integritate. „Nu ştiu ce voi face. Întâi să primesc oficial hârtie de la ANI. Până nu primesc, nu ştiu. Aşa că nu pot să spun, deocamdată, ce decizie voi lua”.

„Clar voi ataca”

Cât despre şeful administraţiei locale din Techirghiol, Adrian Stan, acesta a fost categoric: „Clar voi ataca în instanţă decizia ANI”. Liberalul a explicat că a fost vorba despre „o societate care nu a avut activitate niciodată”, societate înfiinţată alături de fiica sa şi pe care, susţine el, a înfiinţat-o pentru a avea alternativă, în eventualitatea în care ar fi pierdut alegerile locale.
Adrian Stan a ţinut să precizeze că în noul mandat de edil şef nu mai era administratorul firmei.

Problema ia amploare

Aceşti trei primari nou intraţi sub lupa ANI se adaugă celor 22 de foşti şi actuali primari şi viceprimari din judeţul Constanţa pe care ANI i-a declarat incompatibili pe data de 3 iulie, dar şi celor şase primari declaraţi incompatibili în urmă cu un an. Este vorba despre: Nicolae Matei, primarul oraşului Năvodari, Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea, Ion Ovidiu Brăiloiu, primarul localităţii Eforie, Constantin Micu, primarul comunei Tuzla, Tudor Nădrag, primarul oraşului Hârşova, Nicolae Urdea, primarul comunei Limanu, Dumitru Chiru, gospodarul şef din comuna Lumina, Constantin Radu, primarul comunei Amzacea, Gheorghe Chiriac, şeful administraţiei locale din Mereni, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, Ion Nicolin, edilul şef al oraşului Negru Vodă, Niculae Stan, fostul gospodar şef din Pecineaga, Gheorghe Stelian, primarul comunei Topraisar,
Ioan Suciu, fostul primar al comunei Ciobanu, fostul edil şef al oraşului Băneasa, Gelu Iordache, şi asemenea fostului primar din Mihail Kogălniceanu, Valer Iosif Mureşan.

În această situaţie se mai află, potrivit ANI, Marian Gălbinaşu, primarul comunei Corbu, Gheorghe Manta, gospodarul şef al localităţii Chirnogeni, Cristian Telehoi, primarul din Cobadin, Marian Dan, şeful administraţiei publice locale din comuna Deleni, dar şi doi viceprimari: Ştefan Marius, viceprimarul comunei Independenţa, şi Ion Burcea, viceprimarul localităţii Lipniţa.
Amintim că, pe 3 iulie 2012, ANI a decis că alţi şase primari constănţeni sunt incompatibili şi anume: Florin Mitroi (Valu lui Traian), Gheorghe Moldovan (Albeşti), Traian Cristea (Costineşti), Mugur Mitrana (23 August), Nicolae Anghel (Castelu) şi Vasile Delicoti (Poarta Albă). Acesta din urmă a fost eliberat din funcţie prin ordin al prefectului, însă a atacat în instanţă ordinul reprezentantului Guvernului în teritoriu la Constanţa.
Nu în ultimul rând, amintim aici că inclusiv preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost declarat incompatibili de ANI.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii