Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:56 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aleșii locali vor aproba onorariilor maximale pentru servicii de consultanţă juridică, în vederea apărării intereselor municipiului Constanța

ro

24 Nov, 2020 00:00 1696 Marime text
 
  • Consiliu Local Municipal se reunește vineri, 27 noiembrie, începând cu orele 13.00, în sala Remus Opreanu
  • Pe ordinea de zi este și un proiect ce prevede „aprobarea onorariilor maximale pentru servicii de consultanţă juridică, în vederea apărării intereselor Municipiului Constanţa prin primar, ale primarului municipiulul Constanţa, precum şi ale Consiliului Local al municipiului şi împuternicirea primarului municipiului Constanţa pentru semnarea contractelor având ca obiect servicii de consultanţă juridică”
  • Potrivit proiectului de hotărâre, se vor aproba onorariile maximale, fără TVA, plătibile de UAT Municipiul Constanţa pentru serviciile de consultanţă juridică în vederea apărării intereselor municipiului, ale primarului și ale Consiliului Local, ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021
 
Este ședință de Consiliu Local Municipal, vineri, 27 noiembrie, începând cu orele 13.00, în sala Remus Opreanu.
Pe ordinea de zi mai multe proiecte de hotărâre, printre care și un proiect ce prevede „aprobarea onorariilor maximale pentru servicii de consultanţă juridică, în vederea apărării intereselor Municipiului Constanţa prin primar, ale primarului municipiulul Constanţa, precum şi ale Consiliului Local al municipiului şi împuternicirea primarului municipiului Constanţa pentru semnarea contractelor având ca obiect servicii de consultanţă juridică”.
Potrivit proiectului de hotărâre, se vor aproba onorariile maximale, fără TVA, plătibile de UAT (Unitatea Admistrativ Teritorială) Municipiul Constanţa pentru serviciile de consultanţă juridică în vederea apărării intereselor municipiului, ale primarului și ale Consiliului Local, ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021, vezi secțiunea "documente".
 
Potrivit proiectului, onorariile minimale în materie civilă/contencios administrativ și fiscal și necontencios sunt următoarele:
 
1. Activităţi şi cereri cu caracter necontencios: notificări / adrese / corespondenţă - onorariu orar, dar nu mai puţin de 330 lei; activităţi de obţinere a apostilării actelor / traduceri legalizate - 330 lei; asistarea sau reprezentarea părţii la mediere /conciliere / negociere - onorariu orar sau 440 lei şedinţa; asistarea/reprezentarea părţii în faţa instituţiilor publice (altele decât instanţe / parchete / poliţie) sau altor persoane de drept privat - 440 lei; cereri de strămutare - 440 lei; cereri de recuzare - 330 lei; etc.
 
2. Activităţi contencios-administrativ:
 
Acţiuni/cereri cu caracter special: cererile de valoare redusă, soluţionate potrivit procedurii speciale prevăzute de titlul X al cărţii a VI-a din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Cod de procedură civilă - 660 lei; cererile privind ordonanţa de plată, prevăzută de titlul IX al cărţii a VI-a din Codul de procedură civilă - 50 % din onorariul prevăzut la nu mai puţin de 660 lei; cererile formulate pe cale de ordonanţă preşedinţială - 1.540 Iei; cereri de reexaminare; cereri de scutire de la plata taxei judiciare de timbru - 440 lei; cereri posesorii - 1540 lei.
 
3. Acţiuni şi cereri evaluabile în bani: până la valoarea de 5.000 lei - 660 lei; între 5.001 lei şi 25.000 lei - 5 % din valoarea litigiului, însă nu mai puţin de 880 lei; între 25.001 lei şi 100.000 lei - 4 % din valoarea litigiului, însă nu mai puţin de 1.800 lei; între 100.001 lei şi 250.000 lei -3 % din valoarea litigiului, însă nu mai puţin de 4.000 lei; peste 250.000 lei - 2 % din valoarea litigiului, însă nu mai puţin de 7.500 lei; peste 1.000.000 - 1 % din valoarea litigiului, dar nu mai puţin de 20.000 lei; etc.
 
4. În materia executării silite: asistenţă, reprezentare în procedura executării silite executării silite cu caracter nepatrimonial sau când titlul executoriu îl reprezintă o hotărâre judecătorească - 1.760 lei; cereri de suspendare a executării silite, respectiv a executării provizorii - 880 lei; cererile de întoarcere a executării silite - 2.200 lei.
 
5. Acţiuni şi cereri referitoare la raporturile de familie : pentru cererea de divorţ fără minori - 1.760 lei; pentru cererea de divorţ cu minori - 2.200 lei; pentru cererile care nu sunt accesorii cererii de divorţ şi care au ca obiect: stabilirea locuinţei copilului, exercitarea autorităţii părinteşti, stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere şi educare a copiilor, dreptul părintelui sau al altor persoane decât părinţii de a avea legături personale cu copilul, locuinţa familiei - 1.540 lei; tutelă, curatelă 1.540 lei; punere sub interdicţie - 1.540 lei; tăgada paternităţii - 2.200 ; asistare /reprezentare adopţie - 2.640Iei.
6. În materie contravenţională:
-Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare si sancţionare a contravenţiei - 1.100 lei.
Cererile privind litigiile de muncă şi drepturi şi obligaţii cu caracter social:
-Contestaţii împotriva deciziilor emise cu privire la Incheierea, executarea, modificarea şi încetarea CIM 2.200 lei; stabilirea şi plata pensiilor, precum şi alte drepturi prevăzute prin sistemele de asigurări sociale - 1.540 lei; stabilirea şi plata ajutorului de şomaj, a ajutorului de integrare profesională şi a alocaţiei de sprijin, a ajutorului social, a alocaţiei de stat pentru copii, a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi a altor forme de protecţie socială prevăzute de lege - 1.100 lei.
7. Onorariile minimale în materie penală sunt următoarele:
 -  Consultaţii juridice, prestaţii ocazionale şi/sau redactarea unor acte: consultaţie juridică/studiere dosar în materie penala onorariu orar; consultaţie juridică acordată la grefă/vorbitor - onorariu orar majorat cu 50 %; formularea unui act de sesizare, fără a calcula şi constituirea de parte civila - 660 lei; formularea ocazională a unor sesizări, contestaţii sau cereri 660 lei; reprezentare în contestaţii privind măsurile asiguratorii pentru alţi subiecţi procesuali - 2% din valoarea bunului indisponibilizat, dar nu mai puţin de 2.100 lei.
 
- Urmărirea penală. Onorariile minime pentru activităţile desfăşurate în cursul urmăririi penale, înainte de aplicarea principiilor prevăzute în articolele următoare, cu precizarea că în cazul redeschiderii urmăririi penale se percep din nou, sunt următoarele: asistenţa/reprezentarea juridică general în faţa organelor de urmărire penală - 2.200 lei/pentru fiecare subiect procesual sau fiecare parte; formularea unei cereri, excepţii, plângeri, a unui memoriu sau a oricărui alt act — 440 lei; participarea la efectuarea actelor de urmărire penală - 220 lei per activitate; etc.
 
-  Camera preliminară. Onorariile minime pentru activităţile desfăşurate în cursul camerei preliminare sunt următoarele: formularea cererilor şi/sau excepţillor - 660 lei; asistenţa juridică la verificarea Iegalităţii măsurii preventive, per verificare - 660 lei; asistenţa sau reprezentarea juridică în dezbateri 660 lei; declararea contestaţiilor - 220 lei fiecare; motivarea contestaţiei împotriva soluţiei date în procedura camerei preliminare - 880 lei; asistenţa sau reprezentarea juridică în dezbaterile din contestaţia împotriva soluţiei date în procedura camerei preliminare - 880 lei.
 
- Fondul cauzei. Onorariiie minime pentru activităţile desfăşurate în cursul fondului sunt următoarele: formularea în scris a unei cereri, excepţii, plângeri sau a unui memoriu (altele decat cele vizând aplicarea procedurii simplificate) - 440 lei; declararea contestaţiilor 220 lei fiecare; asistenţa/reprezentarea juridică a părţilor în procedura simplificată, în contextul schimbării încadrării sau aI repunerii cauzei pe rol 1.000 lei; etc.
 
-  Apel. Onorariile minime pentru activităţile desfăşurate în cursul apelului sunt următoarele: motivarea apelului, incluzând studierea dosarului - egal cu onorariul aferent formulării concluziilor scrise pentru cei care îşi continuă mandatul sau egal cu suma dintre onorariul aferent formulării concluziilor scrise şi onorariul aferent studierii dosarului, dacă nu a fost perceput anterior; formularea în scris a unei cereri, excepţii, plângeri sau a unui memoriu (altele decât motivele de apel) 660 lei; etc.
 
6. Executarea hotărârilor penale şi legile speciale de executare. Onorariile minime pentru activităţile desfăşurate în cursul executării hotărârilor penale: formularea contestaţiei la executare - 660 lei; asistenţa/reprezentarea juridică a părţii în contestaţia la executare 880 lei; asistența/reprezentarea juridică a părtii în executarea cheltuielilor judiciare sau a altor dispozitii - 440 lei; declararea cailor de atac - 220 lei.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii