Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:25 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegerile se apropie, se ascut armele Vă prezentăm lista posibililor candidaţi la primăriile din judeţ

ro

05 Mar, 2012 01:45 6929 Marime text
cap_3.jpgAu trecut aproape patru ani de la cele mai recente alegeri locale. În acest interval, scena politică a suferit o serie de mutaţii, reconfigurându-se prin apariţia noilor formaţiuni politice, iar aici amintim UNPR şi, mai nou, PP-DD. În plus, la începutul anului 2012, liberalii şi social-democraţii şi-au dat mâna în ceea ce se numeşte Uniunea Social Liberală, în scopul de a câştiga detaşat alegerile. Cu toate acestea însă, există organizaţii locale care nu au semnat nici până la momentul de faţă vreun protocol USL.

De menţionat este şi că, spre deosebire de alegerile din 2008, la proximul scrutin primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur. În judeţul Constanţa, există localităţi în care liberalii şi pesediştii nu au căzut de acord asupra unui candidat unic, dar şi primării pentru care se luptă inclusiv candidaţi din partidul lui Dan Diaconescu. Iată cum arată, la momentul de faţă, „harta" candidaţilor vehiculaţi în contextul alegerilor din această vară.

candidati_primarii_-_Adamclisi_primar_Anton_Burcea.jpgPentru câştigarea Primăriei Adamclisi ar intra în campanie electorală consilierul local PSD Mihai Cotu, dar şi Dorina Şerbănescu din partea PNL şi Mălina Lupu din partea UNPR. Ultimii doi posibili candidaţi au participat şi la alegerile locale din mai 2010. Ambii au pierdut atunci cursa pentru Primăria Adamclisi în faţa actualului primar, Anton Burcea, care a anunţat că va candida şi el pentru un nou mandat din partea PDL.

În comuna Agigea, social-democratul Cristian Cîrjaliu, actual primar al localităţii, va candida pentru un al doilea mandat. Cîrjaliu va fi candidatul USL. Celelalte nume care se vehiculează sunt Ion Ioniţă - din partea PDL şi Mitică Cojocaru - din partea PP-DD.

Pentru Primăria Amzacea ar intra în lupta electorală Romică Stan, din partea PDL, consilierul local Popa Constantin, cu susţinerea PC-ului, şi Marian Mihalcea, din partea UNPR. Primarul în funcţie, Constantin Radu, este posibil candidat al USL. Edilul se pare că are momentan susţinerea PSD-ului în acest sens. PNL-ul, în schimb, nu şi-ar fi exprimat un punct de vedere privind candidatura lui Constantin Radu din partea USL.

La Băneasa, PDL susţine aproape sigur candidatura viceprimarului în funcţie, Titu Pârvu. PNL ar merge pe mâna lui Marin Ion, posibil candidat USL. În interiorul PSD-ului încă se duc tratative, ca atare nu există un candidat sigur la ora actuală. Se pare că membrii PSD agreează pe mai departe candidatura actualului primar, Gelu Iordache, dar sunt luate în calcul şi candidaturile lui Paul Coliş şi a lui Nicuşor Florescu. Totodată, din partea UNPR ar fi promovat Leonard Chiciu, fost consilier PNL.

La Bărăganu, din partea PDL sunt vehiculate două nume care ar putea intra în lupta pentru Primărie: Gheorghiţă Iancu şi Valentin Barbu. Pesedistul Titus Neague, primar al localităţii Bărăganu din mai 2011, care l-a înlocuit pe regretatul Constantin Benţea, decedat în luna ianuarie a anului trecut, este, în mod oficial, candidatul USL pentru Primăria Bărăganu. „Anul acesta câştig alegerile cu 80%. Anul trecut am obţinut, aşa cum mă aşteptam, 60%", a precizat Titus Neague, afirmând că anul trecut a ghicit procentul cu care a câştigat scrutinul şi speră că şi anul acesta va face la fel.

La Cerchezu, primarul în funcţie, Ion Constantinescu, este posibil candidat USL. Se zvoneşte însă că PNL ar vrea aici să-şi susţină omul lor, în persoana lui Valeriu Iacoboaia. PDL se gândeşte să propună candidatura lui Vasile Halici, iar Partidul Poporului - Dan Diaconescu l-ar susţine pe Eugen Bobeş.

La Cernavodă, lucrurile nu sunt atât de simple. Asta pentru că nu se ştie dacă USL va avea candidat unic, atât actualul primar, social-democrata Mariana Mircea, cât şi fostul edil-şef, liberalul Gheorghe Hânsă, dorindu-şi să candideze. De remarcat este şi că ambii se situează destul de bine în sondaje. În ceea ce-i priveşte pe democrat-liberali, ei bine, aici se vehiculează două nume: Marian Sava şi Ionel Soare. Cel din urmă a mai candidat pentru Primăria Cernavodă şi la alegerile din 2008, atunci când a obţinut un scor de 24%.

Primarul Ioan Suciu şi-a pierdut susţinerea?!

Tudorel Gurgu ar fi candidatul PDL-ului pentru Primăria Ciobanu. Din partea UNPR ar urma să candideze fostul primar al PNL, Ionel Tănase. Şi Partidul Poporului - Dan Diaconescu se pare că va merge pe mâna lui Titi Bidu pentru câştigarea Primăriei Ciobanu. Actualul primar, Ioan Suciu, se pare că şi-a pierdut susţinerea partidului. Din câte se zvoneşte, PSD caută să-şi promoveze un alt candidat pentru Primăria Ciobanu.

Fostul primar al localităţii Ciocârlia, Nicolae Marghiol, ar fi candidatul PDL la alegerile locale din această vară, iar actualul primar, Traian Dragomir, ar fi favoritul PSD pentru Primăria Ciocârlia.

În comuna Crucea, actualul primar, social-democratul Gheorghe Frigioi, se pregăteşte să candideze, susţinut de USL, pentru al patrulea mandat. Contracandidatul său se pare că va fi Grigore Arzoiu, de la PDL. Interesant este că în Crucea la alegerile trecute intrau în cursă peste zece candidaţi, însă puţini dintre aceştia aveau şanse reale la Primărie.

Actualul primar de la Cumpăna, ec. Mariana Gâju, este cel mai sigur candidatul USL pentru alegerile electorale din vară. PNL-ul ar urma să avanseze în schimb câteva nume de consilieri locali, ceea ce ar constitui un avantaj pentru penelişti, care în acest moment nu au reprezentanţi în Consiliul Local Cumpăna. De precizat că ec. Mariana Gâju, primarul în funcţie, încheie anul acesta cel de-al treilea mandat. În anul 2000 când şi-a lansat candidatura, a intrat în lupta pentru Primărie cu alţi 12 contracandidaţi. De altfel, niciodată în lupta pentru câştigarea Primăriei nu au fost mai puţini de opt candidaţi.

Mandatul de primar al comunei Deleni este râvnit de doi candidaţi. Dan Marian, actualul gospodar-şef, va intra în cursă pentru al doilea mandat din partea USL. Se pare însă că şi fostul primar mai vrea un mandat. Problema este însă că Anica Dan este colegă cu Dan Marian în USL, fapt pentru care se vehiculează că aceasta va intra în campanie ca aspirant independent.

În Eforie se anunţă o campanie agitată, cu mulţi candidaţi. În afară de actualul primar, Ovidiu Brăiloiu, candidat al USL, numele care se vehiculează în perspectiva proximelor alegeri sunt: Constantin Avătavului - PDL, Manea Mogoş - independent, Dan Chiparu - PRM şi Marius Jifcu - posibil aspirant independent.

candidati_primarii_-_Harsova_primar_Tudor_Nadrag.jpgPentru Primăria Hârşova, PNL l-ar propune pe Ionel Chiriţă, UNPR pe Ionel Gae, PC pe Viorel Ionescu, iar PSD pe George Brătianu. Stelian Toma ar urma să candideze şi el ca independent. Ionel Chiriţă şi Ionel Gae au candidat şi la alegerile de acum patru ani. În primul tur, Ionel Chiriţă a obţinut doar 27%, iar Ionel Gae 15%. Precizăm că actualul primar, Tudor Nădrag, a anunţat că va candida pe mai departe din partea PDL.

În comuna Lipniţa, social-democratul Florin Onescu va candida pentru al treilea mandat, din partea USL. Se pare că PDL încă nu şi-ar fi desemnat un candidat la Primărie.

Fără îndoială, municipiul Mangalia va avea parte de o campanie electorală destul de gălăgioasă. Nu se ştie în acest moment dacă USL îşi va desemna candidat unic. Numele vehiculate pentru Primăria Mangalia sunt: Claudiu Tusac (PSD), Zanfir Iorguş (PDL), Cristian Radu, şeful Gărzii Financiare Constanţa (independent), Ion Mincă (UNPR), Lucian Vişa (PNL), Ion Niculescu (independent), Constantin Filimon şi social-democratul Mihai Voicu, în calitate de independenţi.

Cinci candidaţi la Primăria Medgidia

La Medgidia, cu puţin timp înaintea alegerilor electorale, lucrările sunt cât se poate de complicate şi aceasta demonstrează un singur lucru: în interiorul partidelor se dă o luptă aprigă în privinţa alegerii candidaţilor pentru câştigarea Primăriei Medgidia. Din partea PDL, teoretic, favorit ar fi Dumitru Moinescu, preşedintele organizaţiei locale a PDL. PSD-ul nu s-a decis în momentul de faţă asupra unei candidaturi. Sunt promovaţi din interiorul partidului pentru o posibilă candidatură atât Sorin Elvis Radu, cât şi Luminiţa Vlădescu, preşedintele PSD Medgidia. Marian Iordache, actualul primar al Medgidiei, se pare că va fi candidatul USL-ului la alegerile electorale din vară. De asemenea, din partea UNPR ar urma să candideze pentru Primăria Medgidiei Dănuţ Cotîrlă.

Pentru Primăria Mihail Kogălniceanu, PDL merge pe mâna Ancăi Belu, preşedintele organizaţiei locale a PDL, care şi-a şi depus în acest sens candidatura la Biroul Permanent Judeţean. Valer Iosif Mureşan, actualul primar, ar fi varianta USL pentru Primăria Mihail Kogălniceanu, iar din partea UNPR ar urma să-şi lanseze candidatura Traian Dinu, fost primar al localităţii în perioada 2000 - 2004. Precizăm că Valer Iosif Mureşan încheie în acest an al doilea mandat de primar la Kogălniceanu.

La Oltina, USL nu are la această dată un candidat desemnat. Mai mult, se pare că PSD-ul şi PNL-ul nu s-au înţeles în privinţa unei singure candidaturi. Astfel, se zvoneşte că PSD-ul l-ar susţine în lupta pentru câştigarea Primăriei Oltina pe Cristian Gheorghe, preşedintele organizaţiei locale a PSD. Primarul în funcţie, Gheorghe Chirciu, cel mai probabil va intra în campanie electorală din partea PNL.

Pentru Primăria Peştera, din partea PP-DD ar urma să-şi lanseze candidatura Titi Preda, iar din partea PNL este vehiculat numele Gheorghe Răducanu. Actualul primar, Valentin Vrabie, nu a exprimat momentan o poziţie fermă privind candidatura sa. Şeful autorităţii locale se află încă în deliberări, luând în calcul atât candidatura pentru Primăria Peştera, cât şi candidatura pentru Primăria Medgidia.

candidati_primarii_-_Rasova_Mihalache_Neamtu.jpgLa Rasova, unde în fruntea autorităţii locale se află pedelistul Mihalache Neamţu, PSD-ul ar plănui să lanseze candidatura lui Gheorghe Mocanu. Actualul primar va merge în campania electorală pentru un alt mandat tot alături de PDL.

La Techirghiol, potrivit unor surse, mandatul de edil-şef va fi disputat de actualul primar, liberalul Adrian Stan, care va fi candidat USL, de democrat-liberalul Florea Constandin şi de Giuliano Voicu, de la UNPR.

În ceea ce priveşte comuna Tortoman, actualul primar, Lucian Chitic, aspiră la al doilea mandat. Se pare însă că la momentul de faţă nu se cunoaşte formaţiunea din partea căreia va candida. Singurul nume vehiculat în calitate de contracandidat este al unei femei, Viviana Budeanu, din partea PP-DD.

Pentru Primăria Tuzla se luptă cinci candidaţi: actualul gospodar-şef, social-democratul Constantin Micu (USL), Marian Sărăcilă (UNPR), Titi Sărăcilă (PDL), Taner Reşit - fost candidat PNG, despre care nu se cunoaşte până în prezent formaţiunea din partea căreia intră în campanie, şi un candidat PP-DD, al cărui nume rămâne o enigmă.

În comuna Valu lui Traian, actualul primar, democrat-liberalul Florin Mitroi, este cotat în sondaje cu un scor de 86%. Un posibil contracandidat pentru Mitroi este, din partea USL, Petrică Meteleţ. Cât despre un eventual aspirant USL la Primăria Valu lui Traian, se pare că pesediştii şi liberalii se mai gândesc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fane 19 Mar, 2012 20:17 la rasova vrem schimbare.
  • Nicu 05 Mar, 2012 21:10 Baneasa 100% Gelu Iordache
  • vrabie 05 Mar, 2012 20:35 Mangalia voteaza NICULESCU!!!!!
  • traian 05 Mar, 2012 15:54 Eforie merge sigur cu Jifcu.Ceilalti au avut ocazia sa demonstreze si nu au fost in stare.Brailoiu 2 mandate nimic,Mogos consilier Psd acum PPDD-varza si hot,Avatavului 2 mandate consilier mincinos si increzut,Ciocanel 2 mandate consilier slab,singurul care inspira incredere acum este Jifcu.
  • harsovean 05 Mar, 2012 15:33 Noi la Harsova mergem in continuare cu Nadrag.
  • EMIL 05 Mar, 2012 14:12 MULTUMIM DOMNU COLIS AI DESZAPEZIT BANEASA PE BANII PROSTILOR. MERITI CA PRIMAR
  • cristi 05 Mar, 2012 14:08 noi la baneasa mergem cu papa -iarba
  • alexandru 05 Mar, 2012 13:09 CERNAVODA VOTEAZA- HRISTEA FLORIEAN -FOSTUL VICEPRIMAR TERFELIT DE PRIMARUL-PUTUROS MARIANA MIRCEA. ESTE UN OM CU ADEVARAT ONEST SI VREDNIC. CAT DESPRE HANSA, SA-I FIE RUSINE!!!
  • eforie 05 Mar, 2012 12:41 eforie voteaza marius jifcu
  • ionut 05 Mar, 2012 10:26 mangalia voteaza radu cristian
  • eu 05 Mar, 2012 07:21 Mangalia voteaza Voicu!