Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:47 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alea iacta est! „Este o decizie politică" Mazăre, Moga, Martin şi Mitrea vor portul la Consiliul Local Constanţa (galerie foto)

ro

22 Oct, 2012 01:00 2686 Marime text
Port_2.jpgSenatorul Alexandru Mazăre şi deputaţii Manuela Mitrea şi Eduard Martin au anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că la finalul săptămânii trecute au depus proiectul de lege privind trecerea cu titlu gratuit a unui pachet de acţiuni deţinute de stat şi administrate în prezent de Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC) de la Ministerul Transporturilor către municipalitate. Dacă proiectul va deveni lege, Consiliul Local Constanţa va fi acţionarul majoritar al Portului Constanţa, cu 51% din acţiuni, căci cele 31% din acţiuni pentru care iniţiatorii proiectului de lege se luptă acum să pună mâna se adaugă celor 20% obţinute cu cinci ani în urmă.

Cei patru M ai PSD şi „guvernul prietenos"

Senatorul PSD de Constanţa Alexandru Mazăre a declarat, ieri, că vineri a fost depus proiectul de lege privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 2.122.145 acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime - S.A. Constanţa, reprezentând 31% din capitalul social, către Consiliul Local al municipiului Constanţa, a unui pachet de 1.026.844 acţiuni deţinute de stat la CNAPMC reprezentând 15% din capitalul social, către Consiliului Judeţean Constanţa, a unui pachet de 136,913 acţiuni deţinute de stat la CNAPMC, reprezentând 2% din capitalul social, către CL Mangalia, a unuia de 205.369 acţiuni, reprezentând 3% din capitalul social către CL Năvodari, precum şi a unui pachet de 273.825 acţiuni deţinute de stat, reprezentând 4% din capitalul social, către CL Agigea. Iniţiatorii acestui proiect de lege sunt senatorii Alexandru Mazăre şi Nicolae Moga şi deputaţii Manuela Mitrea şi Eduard Martin.

„Astăzi suntem în momentul acela prielnic din punct de vedere politic. Constanţa are la Bucureşti un guvern prietenos, un guvern cu deschidere spre nevoile şi aspiraţiilor cetăţenilor Constanţei. Suntem în măsură să vă anunţăm că am depus un nou proiect legislativ. Avem şi acordul factorilor politici decidenţi de la Bucureşti", a precizat senatorul Colegiului 3, social democratul Alexandru Mazăre.

Expunerea de motive

În eventualitatea în care acest proiect de lege va trece, 20% din acţiuni vor rămâne la Fondul Proprietatea. Ministerului Transporturilor, care este acum acţionar majoritar, i-ar rămâne doar 5% şi asta pentru că, potrivit explicaţiilor deputatului Eduard Martin, „există o lege care prevede obligativitatea reţinerii acestor acţiuni în portofoliul ministerului pentru o eventuală listare pe bursă. Este o lege din 2005".

Cât despre expunerea de motive a proiectului, deputatul Colegiului 6 a declarat că iniţiatorii au avut în vedere configuraţia pachetelor de acţiuni ale celor mai mari porturi din ţări membre ale Uniunii Europene. Martin a dat exemplul porturilor Anvers (Belgia), Rotterdam (Olanda), Lisabona (Portugalia), Hamburg (Germania), acolo unde administraţia locală este fie acţionar majoritar, fie unic acţionar. „Dacă nu aveam aceste exemple din Europa nu ne apucam să facem. Este cel mai bun lucru pe care l-am putea face", a afirmat Martin.

Prezent la conferinţă, deputatul Colegiului 8, Manuela Mitrea, a declarat că din punctul său de vedere trecerea acestui pachet de acţiuni de la Ministerul Transporturilor către consiliile locale mai sus menţionate va fi încă un pas către descentralizare şi, totodată, va aduce beneficii în turism.

„Preşedintele Băsescu va respinge proiectul"

Aşa cum a explicat senatorul Alexandru Mazăre, proiectul de lege a fost depus vineri şi va urma traseul Senat - Camera Deputaţilor, cea din urmă fiind cameră decizională.

„Eu mă aştept să aibă acelaşi parcurs ca legea din 2008. Respectiv, să întrunească majoritatea. Sunt convins că, după alegeri, cu un guvern USL şi cu o majoritate USL va întruni această majoritate. Va veni apoi la semnare la preşedintele Traian Băsescu. Inevitabil, va respinge proiectul de lege. La reexaminarea legii vom întruni iar majoritatea în Parlament şi proiectul legislativ va deveni lege. Chestia asta poate să dureze maxim nouă luni, un an", a explicat senatorul Colegiului 3, fratele primarului Constanţei, Radu Mazăre.

Cu toate acestea, parlamentarul nu pare îngrijorat căci, aşa cum chiar el a declarat, trecerea pachetelor de acţiuni către CJC şi consiliile locale Constanţa, Năvodari, Mangalia şi Agigea reprezintă o decizie politică: „Este o decizie politică pe care premierul Ponta şi Guvernul USL şi-o asumă".

Interesant de remarcat este că senatorul Mazăre a adus în discuţie şi modalitatea prin care consiliile locale vor face investiţii în Port: „Fondurile pe care Portul le atrage vor fi aceleaşi pe care autoritatea le-a atras în toţi aceşti ani. Sunt fonduri structurale care sunt accesate prin Programul Operaţional Sectorial Transport prin girul unităţii de management din cadrul Ministerului Transporturilor. Aceste programe vor merge înainte. Alte surse? Profitul Portului şi creditele angajate de autoritate. Acestea vor fi cele trei surse principale de finanţare". Dacă Ministerul Transporturilor nu va mai fi acţionar majoritar, cum vor avea Consiliul Local Constanţa, Consiliul Judeţean şi, respectiv, consiliile locale Mangalia, Năvodari şi Agigea posibilitatea de a accesa fonduri prin unitatea de management a Ministerului Transporturilor, din moment ce acesta renunţă, cu titlu gratuit, la pachetul de acţiuni?

În plus, creditele înseamnă investiţii doar la un moment dat, căci ele vor trebui, categoric, rambursate.

Amintim că acest proiect de lege este dorinţa primarului Radu Mazăre, care la finalul şedinţei de Consiliu Local din octombrie a anunţat demersul parlamentarilor PSD de Constanţa. De altfel, încă din 2008 Portul Constanţa este un soi de Fata Morgana pentru întreaga administraţie pesedistă de la malul mării, care intenţionează să-şi extindă influenţa asupra acestuia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii