Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:25 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acord între directorii RADET şi CET Constanţa

ro

23 Sep, 2015 00:00 2585 Marime text
În ultima perioadă, şefii RADET şi CET Constanţa au avut mai multe runde de discuţii, în cadrul cărora au convenit cum vor lucra şi colabora pe viitor. Unul dintre subiectele spinoase abordate de directorul RADET Constanţa, Liviu Popa, a vizat sumele mari ce apar în contabilitatea regiei ca penalităţi acumulate la facturi din anii precedenţi.

În luna martie a acestui an, fostul director al CET Constanţa declara, pentru ZIUA de Constanţa, că RADET are o datorie de 197,7 milioane de lei către Electrocentrale Constanţa.
La rândul său, Popa explica, recent, în interviul online acordat cotidianului nostru, faptul că, din luna octombrie 2014, de când CET a ieşit din componenţa ELCEN, RADET a achitat integral toate facturile emise de acesta. „Gradul de achitare a facturilor la această dată este de 106,45%. Valoarea facturilor emise de către CET, de la momentul divizării sale din cadrul ELCEN, respectiv octombrie 2014, şi până în prezent, este 143.616.307 lei, iar RADET a achitat valoarea de 152.897.519 lei“. Conducerea RADET era nemulţumită întrucât CET-ul nu respectă imputaţia plăţii menţionate pe documentele de plată şi înregistrează plăţile în contul datoriei celei mai vechi, adică al penalităţilor de la contractele anterioare, de aici rezultând diferenţele soldurilor la cei doi operatori. „Este o datorie pe care o avem pe contractul comercial existent între RADET şi CET din cauza neplăţii la timp a subvenţiei de la stat. Problema datează din anul 2013, iar responsabilitatea cade în sarcina Ministerului Finanţelor Publice şi a Guvernului“, a explicat Liviu Popa.

După ani de tergiversări, timp în care regia a achitat diverse sume, dar care au fost trecute în contul penalităţilor, se pare că situaţia s-a clarificat. „În urma discuţiilor purtate cu domnul director al CET, Dan Marius Deaconescu, am convenit ca banii viraţi de regie să respecte imputaţia plăţii. Concret, banii plătiţi vor fi înregistraţi conform a ceea ce este scris pe ordinul de plată emis de RADET“, ne-a declarat directorul Liviu Popa.

În altă ordine de idei, referitor la preţul gigacaloriei din sezonul rece 2015-2016, directorul RADET Constanţa a menţionat faptul că, deocamdată, nu s-a luat o decizie, anunţul urmând a fi făcut de viceprimarul Decebal Făgădău fie în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Municipal, când va fi supus aprobării un proiect de hotărâre în acest sens, fie într-o conferinţă de presă.

Întrebări de la cititori

În data de 2 septembrie, cotidianul ZIUA de Constanţa publica un material intitulat „RADET Constanţa redimensionează contoarele“. Atunci, informam că debranşările de la sistemul centralizat de încălzire presupun noi investiţii din partea RADET Constanţa. Şi asta pentru că regia va fi nevoită să redimensioneze contoarele. „În urma debranşărilor şi în funcţie de numărul consumatorilor ieşiţi din sistemul centralizat de încălzire, este obligaţia noastră să acţionăm pentru redimensionarea contoarelor“, preciza directorul general al RADET Constanţa.
Recent, un cititor a postat un comentariu, pe care îl redăm integral:

„Până mai acum o lună, căutaţi firme, prin licitaţie, care să vă metrologheze gigacalorimetrele ieşite din termen, şi nu s-a prezentat nicio firmă. Şi acum, deodată, v-aţi gândit să schimbaţi contoarele (gigacalorimetrele), că aveţi un stoc supranormat în biroul dumneavoastră. Dar gigacalorimetrele pe partea CET-ului, adică pe agentul primar, nu le schimbaţi? Aţi uitat că aţi modernizat punctele termice şi aţi montat pompe Siemens cu controlul frecvenţei, turaţiei şi al debitului în funcţie de cei care închid robinetele sau în funcţie de cei debranşaţi?“, întreabă cititorul Costea.

„Total pe dinafară“

Contactat telefonic, directorul RADET Constanţa, Liviu Popa, a clarificat nelămuririle, specificând că cititorul este „total pe dinafară“. El a confirmat că s-a organizat o licitaţie pentru verificarea metrologică a contoarelor de energie termică (debitmetre şi traducătoare de debit) deoarece regia nu are stand pentru verificarea acestora.

Totodată, Popa a precizat că, pentru înlocuirea contoarelor defecte sau care nu mai sunt acceptate din punct de vedere metrologic, a fost organizată o altă licitaţie privind achiziţionarea de contoare de energie termică (gigacalorimetre). „Redimensionarea contoarelor la branşamentele consumatorilor nu se face gratuit de către RADET. Costul este suportat de asociaţia de proprietari care a probat modificarea instalaţiilor interioare în urma deconectărilor. Iniţial, RADET a făcut gratuit contorizarea blocului, iar modificările instalaţiei impun redimensionarea contorului. Aceasta, conform Legii nr. 325/2005, art. 34, se face pe cheltuiala solicitantului (asociaţiei de proprietari), care a aprobat debranşările“, a subliniat directorul.
Referitor la contoarele de energie termică furnizate de CET, Popa a specificat că nu sunt proprietatea RADET Constanţa, deci regia nu le poate moderniza sau schimba.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • vasile 23 Sep, 2015 15:40 Vai de capul vostru , nu stiti ca mai aveti vreo 10 abonati , restul s-au debransat si continua sa se debranseze. Chiar aveti tupeu, ptr ce sa platim noi gigacalorimetrele daca suntem debransati 18 apartamente iar 2 au ramas la radet?? Ca sa va facem voua treaba??
  • Costea 23 Sep, 2015 09:51 Domnule director Popa, Cum puteti spune ca schimbati gigacalorimetrele de la intrarea in bloc,cand pe situl RADET Constanta scrie cu totul altceva: SERVICIUL DE FURNIZARE ENERGIE TERMICA IN SISTEM CENTRALIZAT Circulatia agentului termic secundar intre punctele termice si instalatiile de incalzire ale consumatorilor se realizeaza cu electropompe de ultima generatie, cu convertizor de frecventa incorporat produse de KSB Germania, cu consumuri reduse de energie electrica datorita reglajului continuu al turatiei in functie de debitul vehiculat; in situatiile de scadere a debitelor vehiculate cauzate de inchideri a unor consumatori, sau de reglajele efectuate de acestia prin robinetele termostatate, electropompele isi micsoreaza automat turatia si implicit consumul de energie electrica. Instalatiile de preparare a agentului termic secundar pentru incalzire au fost modernizate integral in toate punctele termice: au fost montate statii de dedurizare, instalatii de expansiune automatizate care permit mentinerea unei presiuni constante in instalatiile de incalzire prin pornirea automata a pompelor de adaos.