Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:42 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A pornit cu primele ediţii în Constanţa, iar din 1986 se desfăşoară la Cernavodă Nume sonore şi corişti din ţară şi din străinătate, la o nouă ediţie a Festivalului I.D. Chirescu (galerie foto)

ro

25 Nov, 2013 00:00 2617 Marime text
Cernavodă a fost în weekend gazda unui eveniment de excepţie, astfel că oraşul s-a bucurat de prezenţa celor mai de seamă oameni ai muzicii din România şi de prestigioşi corişti, sosiţi atât din ţara noastră, cât şi din străinătate
 
Primăria, Consiliul Local şi Casa de Cultură din Cernavodă au organizat, sâmbătă şi duminică, cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Corală I.D. Chirescu, o ediţie aşteptată cu mare drag de iubitorii artei corale. Printre invitaţi s-a aflat şi-n acest an, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.
„Faptul că aceşti oameni cântă împreună, aceasta îi face mai buni. Sunt prieteni toţi, fie că sunt din Balcic, din Bucureşti, din Silistra sau din Întorsătura Buzăului. Sunt aici corişti care anual se întâlnesc în noiembrie la Cernavodă şi care sper că se vor întâlni din nou şi, din nou, şi, din nou”, a declarat sâmbătă, în deschiderea evenimentului, edilul Gheorghe Hânsă. Primarul a ţinut să amintească că festivalul poartă numele preotului Chirescu, „cel care acum o sută şi ceva de ani l-a îmbrăţişat şi l-a sărutat pe ambii obraji pe Regele Carol I”. „Momentul a însemnat de fiecare dată pentru Cernavodă un maximum pentru manifestările culturale şi acest lucru ne onorează”, a mai spus şeful autorităţii locale.
 
„Este un merit absolut al organizatorilor”
 
Preşedintele festivalului, Irina Odagescu Ţuţuianu, a apreciat eforturile autorităţii locale depuse şi-n acest an, în contextul în care societatea în loc să se apropie, se îndepărtează de acest tip de evenimente. „Mă bucură imens ideea că suntem la cea de-a 32-a ediţie a acestui festival de înaltă tradiţie. Este un merit absolut al organizatorilor. Cu greu se fac astfel de lucruri şi în clipa de faţă nu se fac decât cu suflet, cu profesionalism, cu rezistenţă împotriva imposturii, împotriva neştiinţei, împotriva celor care nu înţeleg mai nimic. Păcat pentru ei, dar greu pentru noi”, au fost cuvintele rostite la debutul celei de-a 32-a ediţii a festivalului, de Irina Odagescu Ţuţuianu, căreia regretatul maestru I.D. Chirescu i-a fost profesor la Facultate.
 
13 coruri, 13 repertorii inedite
 
În cele două zile de festival, în cadrul secţiunilor laică şi religioasă, au fost prezente următoarele 13 coruri: D.D. Botez din Bucureşti, Ion Pelearcă din Constanţa, Corala Bărbătească Ortodoxă Teodoxa a Arhiepiscopiei Tomisului, Camerata Danubii din Călăraşi, Sedyanka din Silistra, Plai Întorsurean din Întorsătura Buzăului, I. D. Chirescu din Cernavodă, Voci Transilvane din Cluj Napoca, Chernomorski Zvutsi din Balcic, Corala Bărbătească Ortodoxă Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, Corul Mihai Vulpescu al Protoieriei din Călăraşi, Grupul Bizantin Sfântul Ierarh Vasile cel Mare al Arhiepiscopiei Tomisului, Corul Preludiu din Bucureşti.
 
Corul I.D. Chirescu a pregătit piese noi, chiar şi o melodie oferită de un compozitor grec
 

Pentru acest festival, Corul I.D. Chirescu s-a pregătit timp de 3 luni. Printre melodiile interpretate prima dată de corul cernavodean, special pentru cea de-a 32-a ediţie, se numără şi La râul Babilonului şi Mare hibă-i la Jibău. În cadrul secţiunii religioase, Corul I.D. Chirescu a avut bucuria să cânte o piesă grecească din cadrul Sfintei Liturghii, Pe Tine pe Lăudăm, oferită de către un compozitor grec. „Pregătirea acestui festival durează de aproximativ două - trei luni, dar este o altă muncă în spate de ani. Una dintre piesele pe care le cântăm pentru prima dată în festival este Mare hibă-i la Jibău - o piesă foarte frumoasă, antrenantă şi care vorbeşte de oamenii bogaţi din secolele XVIII şi XIX, unguri din Transilvania, care îl exploatau pe ţăranul obidit şi care zice acolo, la un moment dat, «El se lăfăia în belşug, noi trăgeam la plug». Cântăm dureri ale omului, cântăm bucuria”, ne-a mărturisit sâmbătă părintele Anghel Dincu, dirijor al Corului din Cernavodă din anul 2007.
 
„În ţările vestice, cine cântă în cor este foarte bine văzut”
 
Întrebat dacă muzica corală se bucură de aprecierea societăţii, părintele dirijor Anghel Dincu a răspuns: „Importanţa pe care o dau oamenii mişcării corale nu este la nivelul la care mi-aş dori eu în calitate de dirijor de cor sau în calitate de corist. Nu este la nivelul acela pentru că înşişi cei din fruntea ţării, mai marii noştri, nu dau importanţă culturii, aceasta se vede clar. Ei dau importanţă lucrurilor din care ies bani. O cultură adevărată se face cu mare greutate. A face un cor, a cânta o piesă muzicală pe 4 voci este extrem de greu. Ca să cânţi singur este una, ca să suprapui patru voci să sune frumos este foarte greu şi aici este arta. De aceea trebuie să i se dea importanţă, pentru că asta este adevărata artă. Apoi se priveşte problema numai din punct de vedere comercial şi ne întrebăm doar ce vrea poporul. Dar cei din frunte ar trebui să gândească la ideea că poporul vrea uneori lucruri proaste, cum ar vrea droguri, spre exemplu, dar nu-i dai droguri. Poporul vrea manele, dar spune-o răspicat, tu, cel din fruntea ţării, că maneaua nu este muzică”. Părintele a vorbit şi despre slaba mediatizare radio şi TV a unor astfel de evenimente, afirmând că „un lucru rău se aude peste 7 mări şi 7 ţări, un lucru bun se aude peste 7 ani, şi aici e mare problemă, se mediatizează lucrurile rele excesiv”. Părintele Anghel Dincu a apreciat eforturile autorităţii locale, care a reuşit să găzduiască şi-n acest an cu forţe proprii corişti din ţară şi din străinătate. „Organizarea se face de către Primărie şi cu mari greutăţi. Primarul are dreptate pentru că el trebuie să taie din buget, să facă, să dreagă. Inviţi sute de oameni. Nu e uşor!”, a afirmat părintele. Din păcate, străinii sunt înaintea noastră cu astfel de evenimente pentru ştiu să aprecieze mai mult decât românii muzica corală. „În Grecia este respectată mai mult. În Bulgaria, de asemenea, este respectată mai mult decât la noi. În ţările vestice, nu mai vorbesc, acolo cine cântă în cor este foarte bine văzut”, a menţionat părintele-dirijor.
 
Amintiri emoţionate - „Am scos bani din buzunar şi am căutat un dirijor, tocmai ca să nu se întrerupă festivalul”
 
Dan Petre, fostul director al Casei de Cultură din Cernavodă, a fost alături de festival de la bun început, din anul 1981 şi la fel a procedat şi-n acest an. „Primele ediţii îmi aduc aminte că au fost desfăşurate la Constanţa şi apoi în Medgidia, dar începând din 1986, festivalul s-a desfăşurat la Cernavodă. Începuturile au fost relativ bune. La festival participau un număr restrâns de coruri de pe raza judeţului.

A venit între timp revoluţia. După revoluţie a fost din ce în ce mai greu. Însuşi corul nostru a avut o perioadă grea atunci. Am rămas fără dirijor. A fost o perioadă tulbure până s-a reorganizat Ministerul Culturii în 1990. Casa de Cultură a rămas fără finanţare. Un grup de oameni inimoşi, care eram membrii ai corului, nu am cedat. Chiar e antologică fapta pe care am făcut-o - am scos bani din buzunar şi am căutat un dirijor, tocmai ca să nu se întrerupă această activitate, care între timp a devenit un simbol pentru Cernavodă”, ne-a povestit Dan Petre. Potrivit acestuia după 2000, Festivalul a început să crească, de aceea din 2001 împreună cu Arhiepiscopul Tomisului s-a decis ca acesta să se organizeze pe cele două secţiuni, deja consacrate, laică şi religioasă. „Datorită faptului că la conducerea oraşului au venit tot oameni apropiaţi actului de cultură, în prezent îl avem aproape de noi pe domnul primar Gheorghe Hânsă, fost cadru didactic, am reuşit să ajungem astăzi la o reprezentare destul de interesantă, adică o evoluţie a zece coruri pe secţiunea laică şi zece coruri pe secţiunea religioasă, ceea ce este foarte mult, consider, pentru vremurile pe care le trăim”, a mai mărturisit Dan Petre, unul dintre oamenii de bază ai festivalului. Anul acesta, cu sprijinul autorităţii locale, Corul I.D. Chirescu nu a cântat doar acasă, ci a şi depăşit graniţele ţării, participând la un festival internaţional în Balcic, oraş care s-a înfrăţit de curând cu Cernavodă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii