Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:45 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

99 de proiecte eligibile la nivel naţional Doar două comune din judeţul Constanţa primesc finanţare pentru Centenarul Marii Uniri (galerie foto+document)

ro

02 May, 2018 00:00 3894 Marime text
Comitetul interministerial din Guvern care gestionează marcarea Centenarului Marii Uniri a aprobat primele 99 de proiecte realizate de comune, oraşe şi consilii judeţene finanţate din fonduri publice. Comitetul interministerial pentru Centenar este condus de premierul Viorica Dăncilă. Potrivit bugetului de stat pe 2018, Departamentul Centenar are la dispoziţie circa 150 de milioane de lei ca să finanţeze proiecte centrale şi locale dedicate Marii Uniri de la 1918.
 
Doar două localităţi din judeţul Constanţa au primit finanţare, pentru două proiecte. Unul are ca scop amplasarea în comuna Cumpăna a unui monument comemorativ al eroilor căzuţi în Războiul de Independenţă, în timpul celor două Războaie Mondiale şi la construirea Canalului Dunăre - Marea Neagră. Finanţarea pentru acest proiect este de 320.000 de lei.
 
Cel de-al doilea proiect finanţat prin Comitetul interministerial din Guvern care gestionează Centenarul Marii Uniri este al comunei Independenţa. Suma aprobată este de doar 3.000 de lei, iar din aceşti bani vor fi confecţionate plachete comemorative care vor fi oferite de autorităţi descendenţilor eroilor musulmani decedaţi pe front sau în lagăre.
 

Unde a mers cea mai mare finanţare a Comisiei Centenarului

 
Cea mai mare finanţare, de 570.000 de lei, a fost alocată Sărbătorii Iilor, care va fi organizată de Consiliul Judeţean în localitatea Cezieni, judeţul Olt, de unde vine vicepremierul Guvernului PSD+ALDE, Paul Stănescu.
 
Şi Consiliul Judeţean Maramureş va primi 400.000 de lei, pentru evenimentul „Satele Unite ale României“. Cel de-al doilea proiect din Maramureş, finanţat tot cu 400.000 de lei, este „100 de baloane pentru România“.
 
Primăria Brăila primeşte 600.000 de lei pentru două proiecte: 200.000 de lei pentru reabilitarea statuii Ecaterinei Teodoroiu şi 400.000 de euro pentru un concert extraordinar coordonat de soprana Mariana Nicolesco.
 
„Traseul Memoriei“ este un proiect de 436.000 de lei câştigat de Primăria Iaşi, în cadrul căruia vor fi realizate hărţi turistice digitale, un site, o aplicaţie de mobil şi un film.
 
Consiliul Judeţean Sibiu primeşte 365.000 de lei pentru patru proiecte realizate de Biblioteca şi Muzeul Astra din localitate.
 
O defilare militară din Primul Război Mondial, care va avea loc pe 19 mai la Piteşti, a fost finanţată cu 35.000 de lei.
 
„Centenarul Zborului Marii Uniri“ primeşte 106.000 de lei. Organizator, Consiliul Judeţean Bacău.
 
Un bust din bronz al Patriarhului Miron Cristea, un proiect de 150.000 de lei, va fi realizat de Consiliul Judeţean Bistriţa.
 
Expoziţia „Iluzii, deziluzii şi Marea Unire“, care va avea loc la Craiova, va costa 88.000 de lei. Proiectul a fost depus de Consiliul Judeţean Dolj.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza lista celor 99 de evenimente dedicate Centenarului care au primit finanţare guvernamentală.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii