Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:35 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

55 de ani în slujba teatrului Ileana Ploscaru primeşte titlul de cetăţean de onoare al Constanţei

ro

25 Nov, 2016 00:00 3678 Marime text
A debutat pe scena Teatrului Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca la 24 februarie 1951, în spectacolul „Fântâna turmelor” de Lope Félix de Vega Carpio, în regia lui Ion Dinescu. În 1961, Ileana Ploscaru se transferă, prin concurs, la Teatrul de Stat din Constanţa, debutând pe 12 noiembrie 1961, în spectacolul „Zări necuprinse”, scris de Nikolai Virta şi regizat de Constantin Dinischiotu. În prezent, Ileana Ploscaru este actriţă a Teatrului de Stat din Constanţa. În 1952 câştigă Concursul tânărului actor; în 1956 şi 1962, premiile de interpretare la Concursul tânărului actor. În 1971 primeşte un alt premiu la decada dramaturgiei originale, Iaşi, pentru rolul din „Cafea ness cu aproximaţie” din tripticul „Cine eşti tu?” de Paul Everac.
 
În 1972, este premiată la Gala recitalurilor dramatice de la Bacău, pentru recitalul „Nu, eu nu regret nimic”, iar în 1981, premiul ATM, pentru rolul Hecuba din „Hecuba” de Euripide, prezentat în cadrul Festivalului „Seri de teatru antic”. În 1982, actriţa Ileana Ploscaru este recompensată cu Premiul ATM pentru întreaga activitate, iar în 1998, cu Premiul de interpretare la Festivalul Naţional al Teatrelor de Revistă, Constanţa. În 2003, Ministerul Culturii îi decernează premiul naţional pentru întreaga activitate, iar în 2009 este distinsă cu premiul pentru actriţă în rol secundar la ediţia a VII-a Festivalului Comediei Româneşti (FestCO 2009), Bucureşti, pentru rolul „Chiriachiţa“ din spectacolul „Titanic vals“, de Tudor Muşatescu.
 
Acum repetă pentru spectacolul „Bătrâna şi hoţul”, care va avea premiera în decembrie, pe scena Teatrului de Stat Constanţa.
 
Teatrul de Stat Constanţa sărbătoreşte în această săptămână 65 de ani de la înfiinţare, marcând evenimentul cu o serie de spectacole gratuite şi o gală aniversară. La ceas de sărbătoare pentru teatrul constănţean, Ilenei Ploscaru îi va fi decernat marţi, în şedinţa de Consiliu Local, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa.
 
În luna decembrie, doamna teatrului constănţean va fi omagiată şi de Consiliul Judeţean Constanţa.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii