Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

26 de proiecte aflate pe ordinea de zi a CLM Constanţa, respinse Decebal Făgădău - „Sper să vină şi ziua în care vom avea şedinţe utile, nu doar interesante“

ro

30 May, 2018 00:00 3408 Marime text
Ieri a avut loc o nouă şedinţă ordinară a Consiliului Local al municipiului Constanţa. Au fost prezenţi 21 de consilieri locali, prin urmare, şedinţa a fost declarată statutară. Pe ordinea de zi fuseseră incluse 64 de proiecte.
 
La începutul şedinţei, Remus Negoi, de la USR, a făcut unele observaţii cu privire la patru proiecte: proiectul de hotărâre privind aprobarea schimbului de terenuri dintre municipiul Constanţa şi SC Orient Construct Decor SRL; proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru zona delimitată de bd. Aurel Vlaicu, al. Hortensiei şi str. cpt. Dobrilă Eugeniu, iniţiator Cristian Nicolae Nicola; proiectul de hotărâre privind aprobarea oportunităţii vânzării directe a terenului situat în municipiul Constanţa, bd. 1 Decembrie 1918, între blocurile L11-L12, L20-L21, în suprafaţă de 183 mp; proiectul de hotărâre privind disponibilitatea temporară a fondurilor până la rambursarea acestora din Programul Interreg V A România - Bulgaria privind proiectul „Joint Romanian-Bulgarian Cultural and Historical heritage - Miniature Park“. „Orice cetăţean are dreptul să-şi exprime părerea privind proiectele de hotărâre“, a spun Remus Negoi.
 
Ulterior, primarul Decebal Făgădău a înmânat un buchet de flori cetăţeanului de onoare Ioana Giucăl, campioană la canotaj. Sportivă de performanţă, Ioana Giucăl a fost medaliată cu aur la Jocurile Olimpice din 1984 şi este deţinătoare a opt titluri naţionale şi câştigătoare a numeroase regate internaţionale. În data de 16 martie, Comisia nr. 5 pentru administraţie publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului a dat aviz favorabil pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare Ioanei Giucăl.
 
Profesorul Vasile Sârbu a venit la şedinţa CLM pentru a-şi ridica diploma de cetăţean de onoare. Titlul l-a primit în anul 2000, potrivit hotărârii din anul 2000 privind acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa“.
 
Consilierii PNL au anunţat, la începutul şedinţei, că se vor abţine de la a vota unele proiecte de pe ordinea de zi, în semn de protest pentru lipsa de transparenţă a Primăriei Constanţa, care refuză să răspundă la adrese.
 
Astfel, doar 38 dintre proiectele aflate pe ordinea de zi au trecut, iar 26 au fost respinse.
 
Primarul Decebal Făgădău s-a arătat dezamăgit, la finalul şedinţei, de faptul că toţi consilierii PNL s-au abţinut din vot la toate proiectele de hotărâre. „Am convocat consilierii locali şi le-am supus dezbaterii 64 de proiecte de hotărâre. Am înţeles că erau prea multe şi nu au avut timp să le parcurgă. De la şedinţă la şedinţă la şedinţă, numărul proiectelor nu scade, ci creşte. Grupul PNL s-a abţinut, invocând că nu a primit răspuns la o scrisoare. Îmi este greu să înţeleg ce legătură are calitatea de consilier local, de reprezentant al comunităţii, cu primirea sau neprimirea unui răspuns. Tocmai de aceea, din cele 64 de proiecte de hotărâre, prin această abţinere, au trecut doar 38 de proiecte. Din fericire, câteva dintre proiectele importante pentru buna desfăşurare a activităţii şi pentru conformarea cu termenele legale au fost promovate. Astfel încât RATC, RAEDPP, toate companiile noastre merg mai departe.
 
Din nefericire, 26 de proiecte au fost respinse. Pe o parte dintre acestea le voi relua şi le voi supune atenţiei Consiliului Local la o nouă convocare. Dintre acestea, unele proiecte sunt obligatorii ca formă pe lege, cum ar fi inventarul patrimoniului municipiului Constanţa, fie că e vorba despre patrimoniul public, fie privat. Sper ca domnii consilieri să le explice veteranilor de ce unii au primit loc de veci, iar unii nu.
 
De asemenea, cred că este de notorietate litigiul dintre municipalitate şi Fin.Co.Ge.Ro.SpA, o situaţie şi aşa destul de complicată, care azi, pentru o simplă regularizare de suprafeţe, probabil ne va arunca într-un nou litigiu. Este periculos ca domnii consilieri să nu împuternicească reprezentantul nostru în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă - Canal. Nu voi pune niciodată în pericol funcţionarea oraşului versus un interes politic sau, să-i spunem, un orgoliu“, a declarat primarul Decebal Făgădău.
 
Decizia consilierilor locali PNL a dus la blocarea unor proiecte de interes general. Prin urmare, primarul municipiului Constanţa le-a transmis acestora să lase orgoliile şi să apere interesele constănţenilor. „Observ că PNL a intrat în campanie electorală. Nu reuşesc să înţeleg acest limbaj dublu, prin care, pe de-o parte, vii şi spui cum ar trebui să se dezvolte Constanţa, iar pe cealaltă parte blochezi fuziunea Confort Urban cu Ecosal, în condiţiile în care acest proiect a fost dezbătut în toate comisiile de specialitate şi a întrunit numărul necesar de voturi.
 
Una peste alta, a fost o şedinţă interesantă, dar sper să vină şi ziua în care vom avea şedinţe utile, nu doar interesante. Acest pionierat din actualul mandat al Consiliului Local sper să se sfârşească şi să conştientizeze că interesul politic trebuie exprimat în momentul în care nu refuzi să îţi reprezinţi comunitatea. Această abţinere - şi de data aceasta, şi de data trecută - pentru mine înseamnă o lipsă totală de asumare. Nu pot să nu constat că această lansare în campania electorală se îndepărtează total de interesul cetăţeanului. Înţeleg bine politica, dar niciodată nu voi pune în pericol funcţionarea oraşului versus un interes politic sau un orgoliu de partid, să arătăm cine suntem noi. Am văzut, astăzi au fost uniţi în a se abţine. Sper să fie uniţi şi în a reprezenta comunitatea“, a punctat primarul Decebal Făgădău.
 
„Consilierii locali PNL vorbesc în numele constănţenilor, de parcă aici nu ar fi reprezentanţii, prin vot, ai comunităţii locale. Consilierii locali ştiu bine ce au de făcut. Ei vin aici pentru că aici vine mass-media. Să-şi facă conferinţele de presă la ei la sediu. Mai mult, proiectele sunt dezbătute în comisiile de specialitate. Să vorbească acolo. Transformăm şedinţele de Consiliu Local în ţigănie. Eu nu accept să fiu certat de nimeni! Să nu transforme şedinţele pe care eu le convoc în conferinţe de presă! Deja cred că depăşim limita bunului-simţ!“, a mai menţionat primarul Făgădău.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii