Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:29 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

17 primării, notificate să restituie banii primiţi de la Ungureanu

ro

24 Jul, 2012 01:00 2445 Marime text
primariireturnate-dgfp.jpgPrimarii care nu vor returna zilele acestea banii primiţi din Fondul de rezervă de la fostul Guvern Ungureanu vor ajunge pe mâna Curţii de Conturi.

Emil Mihăilescu, directorul Direcţiei Generale de Finanţe Publice Constanţa, a anunţat că săptămâna trecută au fost notificate 17 primării din judeţ care s-au opus restituirii banilor primiţi din Fondul de rezervă de la fostul Guvern Ungureanu. Potrivit directorului DGFP, unităţile administrativ-teritoriale notificate sunt Mircea Vodă, Cogealac, Murfatlar, Castelu, Ghindăreşti, Peştera, Lumina, Ovidiu, Horia, Pecineaga, 23 August, Medgidia, Costineşti, Valu lui Traian, Nicolae Bălcescu, Albeşti şi Adamclisi. Emil Mihăilescu susţine că, în ziua în care vor primi notificarea, cele 17 primării vor trebui să restituie banii alocaţi de Guvernul Ungureanu din Fondul de rezervă. În cazul în care autorităţile locale nu vor da curs notificării, Emil Mihăilescu a precizat că va fi sesizată Curtea de Conturi pentru a fi luate măsurile necesare astfel încât primăriile să returneze fondurile respective. Autorităţile locale nu au nicio scuză dacă au cheltuit banii primiţi de la Guvernul Ungureanu şi nu au ce fonduri să restituie la această dată, mai declară Mihăilescu. „Dacă au cheltuit fondurile, nu au nicio scuză. Primăriile trebuie să strângă bani şi să returneze sumele repartizate din Fondul de rezervă", a menţionat Emil Mihăilescu. Directorul DGFP a explicat că primăriile notificate aveau arierate cu întârzieri la plată mai mici de 90 de zile şi nu se impunea acordarea de bani de la Fondul de rezervă pentru acoperirea acestora. De asemenea, Emil Mihăilescu a declarat că sunt şi primării în judeţ care la această dată nu au nici de restituit din fondurile primite de la Ungureanu, nici de primit bani din Fondul de rezervă de la Guvernul Ponta.

„Cadou" de referendum din Fondul de rezervă pentru cinci autorităţi locale USL-iste

primariireturnate-EmilMihailescu02.jpgDirectorul DGFP Constanţa a mărturisit că la nivelul judeţului Constanţa doar câteva primării vor primi bani din Fondul de rezervă. Întrucât primăriile respective au procedat la restituirea fondurilor primite iniţial de la Guvernul Ungureanu şi pentru că s-a constatat că acestea au nevoie de sprijin financiar, în perioada următoare ele vor primi bani, tot din Fondul de rezervă, dar de această dată de la Guvernul Ponta, şi nu neapărat în cuantumul alocat iniţial de Ungureanu, ci în cuantumul stabilit de DGFP şi de Curtea de Conturi în urma controalelor pe care cele două instituţii le-au efectuat împreună până de curând la sediul autorităţilor locale din judeţ. Cele cinci primării cărora le-au fost alocate fonduri în prag de referendum sunt Băneasa (PNL), Comana (PNL), Eforie (PSD), Hârşova (PSD) şi Tuzla (PSD). Dacă primăriile Eforie (100 mii lei), Băneasa (200 mii lei) şi Tuzla (250 mii lei) primesc aceleaşi sume alocate de Guvernul Ungureanu şi pe care i-au returnat în luna mai la ordinul premierului Victor Ponta, Hârşova se va alege cu ridicola sumă de... 2.000 de lei dintr-un cuantum de 40.000 de lei alocat iniţial de Guvernul Ungureanu. New entry pe lista primăriilor ajutate cu bani din Fondul de rezervă este comuna Comana, care va primi de la Guvernul Ponta o sumă de tot plânsul, în cuantum de... 1.000 de lei. Sumele menţionate anterior şi alocate celor cinci primării sunt publicate în Hotărârea de Guvern numărul 705, apărută ieri în Monitorul Oficial al României.

Cât de darnic a fost Guvernul Ungureanu

Amintim că, la începutul lunii aprilie, Guvernul Ungureanu, în baza Hotărârii de Guvern numărul 255/2012, a decis să aloce bani din Fondul de rezervă autorităţilor locale din toată ţara. La Constanţa au primit sprijin financiar ca urmare a acestei hotărâri atât primării PDL, cât şi primării PNL şi PSD, după cum urmează: 23 August (500 mii lei), Adamclisi (400 mii lei), Agigea (50 mii lei), Albeşti (420 mii lei), Băneasa (200 mii lei), Castelu (450 mii), Cogealac (100 mii), Cumpăna (250 mii), Eforie (100 mii), Ghindăreşti (400 mii), Hârşova (40 mii), Horia (400 mii), Independenţa (200 mii), Lumina (500 mii), Medgidia (1.070 mii), Mihail Kogălniceanu (50 mii), Mircea Vodă (370 mii), Murfatlar (500 mii), Năvodari (50 mii), Nicolae Bălcescu (400 mii), Ovidiu (450 mii), Pecineaga (30 mii), Peştera (160 mii), Poarta Albă (500 mii), Rasova (560 mii), Siliştea (50 mii), Techirghiol (300 mii), Tuzla (250 mii) şi Valu lui Traian (500 mii).

Ce au decis Executivul condus de Ponta şi Curtea Constituţională

În luna mai, la scurt timp de la instalare, Guvernul Ponta a cerut unităţilor administrativ-teritoriale să restituie banii primiţi de la Guvernul Ungureanu prin HG 225/2012. Însă, la sesizarea Avocatului Poporului, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional textul din Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul Ponta a retras banii primăriilor. Totuşi, judecătorii Curţii Constituţionale au decis că banii pot fi recuperaţi în cazul acelor primării care au cheltuit deja fondurile, nu au datorii la cheltuieli curente şi de capital sau trebuie să finanţeze proiecte UE. Urmarea? Curtea de Conturi şi angajaţii DGFP Constanţa au verificat zilele trecute dacă primăriile au primit fonduri de la Guvernul Ungureanu în mod nejustificat. La Constanţa, cum menţionam anterior, verificările s-au lăsat cu notificarea a 17 primării şi cu restituirea de fonduri doar către alte cinci autorităţi locale, care aparţin PNL şi PSD.




Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii