Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei. Tema din acest an, „Hepatita nu poate aștepta”

ro

28 Jul, 2021 07:35 1378 Marime text
  • Tema din acest an a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei este „Hepatita nu poate aștepta” și indică urgența eforturilor necesare pentru a elimina amenințarea hepatitei la adresa sănătății publice până în 2030.
Hepatita este o inflamație a ficatului. Ea se referă la un grup de infecții virale care afectează acest organ vital. Cele mai frecvente forme sunt hepatita A, B și C.

Ficatul este un organ vital care procesează substanțele nutritive, filtrează sângele și luptă împotriva infecțiilor.

Atunci când ficatul este inflamat sau deteriorat, funcția sa poate fi afectată.

Consumul excesiv de alcool, toxinele, unele medicamente și anumite afecțiuni medicale pot provoca hepatită. De asemenea, hepatita poate fi cauzată de un virus.

Cele mai frecvente căi de transmitere pentru virusurile hepatitelor B sau C sunt transfuziile de sânge și produse din sânge, fără testarea prealabila a sângelui utilizat, intervențiile medicale sau dentare, fără sterilizarea adecvată a echipamentului; transmiterea de la mamă la copil în timpul nașterii (frecvente în hepatita B, mai puțin frecvente în hepatita C); tratament injectabil necorespunzător în unitățile de asistență medicală; schimbul de echipamente pentru injectarea sau prizarea drogurilor; schimbul de aparate de ras, periuțe de dinți sau alte articole de uz casnic; tatuaj și piercing, dacă se face cu echipamente nesterilizate.

Tema din acest an a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei este „Hepatita nu poate aștepta” și indică urgența eforturilor necesare pentru a elimina amenințarea hepatitei la adresa sănătății publice până în 2030.

Având în vedere că la fiecare 30 de secunde o persoană moare din cauza unei boli legate de hepatită – chiar și în contextul actualei crize COVID-19 – hepatita virală reprezintă o urgență de sănătate publică.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii