Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:07 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Mondială a Soarelui, sărbătorită la 21 iunie

ro

21 Jun, 2021 09:35 2606 Marime text
  • Pe 21 iunie este sărbătorită Ziua Mondială a Soarelui.

Această dată nu este una aleatorie, ci a fost aleasă pentru că reprezintă începutul verii astronomice și este cea mai lungă zi din an. Solstițiul de vară este o zi marcată de o aliniere perfectă a axei Pământului pe direcţia Soarelui.

Ziua Soarelui este celebrată anual și a fost instituită de către Societatea Internațională pentru Energie Solară (ISES). A fost sărbătorită pentru prima dată în România în anul 1997.

Scopul este unul simplu și măreț: acela de a sensibiliza populația globală referitor la posibilitățile alternative de utilizare a energiei solare.

Atotputernicia soarelui se celebrează, la români, prin focurile de Sânziene, aprinse pe locul cel mai ridicat, la trei zile după solstițiul de vară. Încinși cu brâuri de pelin, oamenii se rotesc în jurul flăcărilor, apoi aruncă aceste brâuri ca să ardă odată cu toate posibilele necazuri care ar fi să vină.

Soarele este cea mai importantă sursă de energie pentru viața de pe Pământ.

Potrivit astronomilor, Soarele este o sferă gazoasă gigantică, în vârstă de patru miliarde și jumătate de ani, stea care plutește pe un braț spiralat al Căii Lactee, printre miliarde de alte stele. Soarele are un diametru de 139.000.000 km și o masă de 2 miliarde de tone.

Temperatura la suprafața Soarelui este de aproximativ 5.500 grade Celsius și în centrul său sunt 15 milioane de grade Celsius. În compoziția Soarelui, sunt incluse hidrogenul, heliul, carbonul, azotul, oxigenul, neonul, fierul și alți atomi grei, potrivit astro-urseanu.ro.

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citește și: Solstițiul de vară 21 iunie 2021 Ce este solstițiul de vară. Ce se întâmplă la solstițiu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii