Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:40 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Mondială a Emoticoanelor. Curiozități despre emoji-uri

ro

17 Jul, 2021 15:47 2207 Marime text
 
  •  Ziua Mondială a Emoticoanelor (World Emoji Day) a fost introdusă în anul 2014, aceasta fiind „opera” lui Jeremy Burge, fondatorul Emojipedia.
Astăzi este Ziua emoticoanelor, pe care fiecare dintre noi le folosim aproape în fiecare zi. 

În fiecare an pe 17 iulie sărbătorim Ziua Mondială a Emoticoanelor.

 Ziua Mondială a Emoticoanelor (World Emoji Day) a fost introdusă în anul 2014, aceasta fiind „opera” lui Jeremy Burge, fondatorul Emojipedia.

O emoticoană (var. emoticon) sau emotigramă(cuvânt creat prin compunerea substantivelor „emoție” și „pictogramă”), rareori numit și „față zâmbitoare” sau „zâmbilici” (traducere din engleză de la smiley) este o reprezentare grafică stilizată (pictogramă) a unei fețe umane. Este un cuvânt artificial, combinația cuvintelor "emoție" și "icoană" - deci un chip care exprimă diverse stări emotive.

Cea mai simplă emotigramă constă dintr-un cerc galben (fața), cu două puncte negre (ochii) și cu o jumătate de cerc în partea de jos (gura), vezi imaginea din dreapta.

Pictograma a fost popularizată la începuturile anilor 1970 de frații Murray și Bernard Spain, care s-au unit într-o campanie pentru a vinde obiecte noi. Ei au produs nasturi, dar și cești de cafea, tricouri și multe alte obiecte pe care erau imprimate emotigrama și fraza "Vă dorim o zi fericită", născocită de Murray Spain.

Deși emotigramele sunt folosite des pe forumuri, ele sunt considerate doar o facilitate în plus, iar uneori când un utilizator răspunde printr-un mesaj format doar dintr-o emotigramă, mesajul este considerat spam. Fețele zâmbitoare sau și mânioase etc. pot face diferența dintre o insultă și o glumă, spre exemplu: "Azi ești cam încet, nu-i așa? :)", scrie wikipedia.org.

Iată și câteva curiozități despre emoticoane:
  • „Râsul cu lacrimi” se pare că e cel mai iubit emoticon, potrivit Emoji Tracker. Acesta este urmat de inimioara roşie;
  • Ziua Emoji este sărbătorită anual pe 17 iulie, după ce cuvântul a fost menționat în 2014 de către creatorul Emojipedia, Jeremy Burge, la un an după ce el fusese deja adăugat oficial în dicționar;
  • Emoticoanele au şi un documentar – un scurtmetraj de două minute, intitulat „Emoji among us”. Acesta vorbește despre „obsesia pentru micile imagini colorate”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii