Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai, despre rata de vaccinare a elevilor

ro

03 Nov, 2021 14:27 1888 Marime text
  • Profesorul Sorin Mihai, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, este invitatul de astăzi al emisiunii ZIUA LIVE 
Școlile se vor redeschide la data de 8 noiembrie 2021, ipoteza de bază de la care se pleacă privind modalitatea de deschidere fiind prezența fizică, potrivit lui Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Măsurile ce vor fi impuse odată cu reîntoarcerea elevilor la școală 

„Măsurile nu s-au modificat de la începutul pandemiei până acum, (...) purtăm masca de protecție, avem o procedură de acces, știm cum trebuie să ne protejam, știm cum să-i protejăm pe cei din jurul nostru, materiale dezinfectante sunt achiziționate la nivelul fiecărei unități de învățământ (...) suntem pregătiți” ​


Testare pentru profesori, elevi și angajați ai unităților de învățământ

„Din declarațiile domnului ministru, (...) se dorește și este undeva în perioada de finalizare a achiziției un set de teste non-invazive, (...) se folosesc pe baza de salivă. Din ceea ce ni s-a comunicat de la minsiterul educației, (...) să fie folosite de două ori pe săptămână și să îi vizeze atât pe elevi, cât și pe cei angajați în instituțiile de învățământ. Avem acele teste care au fost distribuite de DSP Constanța (...) în cabinetele școlare în care cadrele didactice și elevii se pot testa, la solicitare”

„Daca avem un caz într-o grupă sau într-o clasă, aceea va intra în online. Unde avem elevi vaccinați, vor putea să continue cu prezență fizică”


Gradul de vaccinare în rândul cadrelor didactice

„La nivelul personalului didactic din unit de inv din județul Constanta, avem un procent de aproximativ 70%, - 66,8%. Este foarte bine din punctul nostru de vedere. Suntem, din punct de vedere al categoriei profesionale, (...) categoria profesională cu cei mai mulți vaccinați”


Acesta a precizat că „suntem aproape la dublu în ceea ce privește media națională pentru cei vaccinați în învățământ”.

„E o creștere îmbucurătoare. Informația pe care o avem, o avem de la nivel național. Din ceea ce ni s-a comunicat, ne aflăm undeva la un procent de 25% (elevi vaccinați – n.r.) având în vedere că vaccinările au debutat timid inițial, este un procent mai mult decât îmbucurător”


Acesta a explicat că nu au existat focare în școli, însă creșterea numărului de cazuri este strâns legată de comportamentul din afara perimetrului școlii.

„(...) nu am avut o situație concretă pe care să ne-o indice specialiștii, să indice vreun focar. (...) cred că problema și ceea ce s-a identificat de-a lungul timpului, este cu totul alta – anume comportamentul tuturor, până la urmă, și personalul din unitățile din învățământ, elevi și copii, comportament din afara perimentrului școlar, ce facem în timpul liber, cum reușim să ne ferim (...) trebuie să înțelegem că este o îndatorire”

„S-au solicitat deja date și le-am transmis astăzi către minister cu privire la procentul celor vaccinați din fiecare unitate de învățământ”

El a precizat că această vacanță de două săptămâni a avut scopul de a rupe lanțul epidemiologic. În opinia sa, a avut succes pentru că rata incidenței din Constanța a scăzut treptat în ultimele zile.

Șeful ISJ Constanța spune că perioada de vacanță va fi recuperată, „dacă ne vom folosi de resursele pe care le avem la dispoziție” pentru a petrece cât mai mult timp fizic în școli. 

„Dacă vor fi probleme care se vor acutiza, se poate reveni pe programă. Noi avem un învățământ care se bazează pe competențe”


Examenele finale pentru cei din clasele a VIII-a și a XII-a nu vor fi decalate, 

„Cred că e o certitiudine că nu se vor decala examenele. Se vor găsi toate modalitățile posibile ca să păstrăm calendarele. Noi ne-am propus și anul trecut, și în acest an școlar (...) să avem simulări ale examenelor naționale, organizate la nivel județean, în fiecare lună. Trebuie să vedem care este situația la acest moment pentru că a fost această vacanță și cel mai probabil vom găsi o cale de comunicare și cu ai noștri colegi - probabil că ne vom duce undeva în luna ianuarie cu debutul acestor simulări”



 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii