Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:42 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Prof. dr. Vasile Nicoară, directorul Colegiului „Mircea cel Bătrân” - „Nu aș fi putut face nimic dacă nu era o școală mare, cu tradiție”

ro

02 Jun, 2021 14:21 2007 Marime text

 
  • Invitatul nostru de astăzi la ZIUA LIVE este prof. dr. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța.
  • ZIUA LIVE poate fi urmărită site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.
Directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“, Vasile Nicoară: „Eu sunt profesor de geografie. Îi mulțumesc bunicului din partea mamei care a fost militar în armata Astro-Ungară. A fost luat prizonier în Rusia, timp de opt ani și a îndurat chinurile unei vieți de prizonier. După ce s-a întregit, a venit în țară și a lucrat în Sibiu ca administrator de garaj. În anii aceia mi-a citit diverse cărți de povesti. Mi-a povestit foarte mult de periplul prin Rusia mai ales de trenul Transiberian. Toate acestea au creat în mintea mea un interes special către geografie. Eram atât de încântat încât mai tarziu, 10-15 ani, îmi ziceam văzând trenurile trecând că și pe marfar m-aș urca numai să vad lumea. Am fost pasionat și de istorie. Părinții mei s-au născut la țară, au avut 7 clase primare. Tata era mai priceput la carte. După armată a fost angajat ca funcționar în județul Sibiu. Apoi i s-a propus să treaca în Ministerul Afacerilor Interne ca milițian. În Veneția de Jos mi-am început studiile, copil fiind. Tata a trecut după administrator la o fabrică de cereale. În clasa a VII-a eram coleg cu șași și maghiari. Viața la țara era folclorul, tradiția. Tata a murit la 48 de ani iar mama a fost nevoită să se angajeze. Am avut bursă la facultate. Rezultatele m-au clasat în vârful absolvenței. Ulterior, m-am căsătorit cu o constănțeancă, colegă de facultate. În 1990 am luat decizia să ne mutăm la Constanța. Liceul l-am făcut la Rupea, județul Brașov.”

„În 1990 am dat concurs. Am devenit profesor la Colegiul Mircea cel Bătrân. Obținusem o bursă a statului francez”, povestește prof. dr. Vasile Nicoară.

Prof. dr. Vasile Nicoară, despre cei 125 de ani de la înființarea Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”: „Nu aș fi putut face nimic dacă nu era o școală mare, o școală cu profesori de înaltă talie, cu elevi motivați, cu tradiție, cu valori.”

„Un moment de valoare științifică a fost lansarea volumului de matematică realizat de fosta șefă de promoție, fosta profesoară de matematică Angela Munteanu, care îi face pe copii să iubească matematică”, mai spune directorul colegiului.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii