Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti „Urmează dotarea școlilor cu tablete, table inteligente, retroproiectoare“

ro

22 Jul, 2021 14:16 1996 Marime text
Primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti vorbește la ZIUA LIVE despre proiectele administrației publice locale pe care o conduce, dar și despre finanțările de la bugetul național care vor fi alocate localității.

În perspectivă, edilul din Poarta Albă se gândește să organizeze un referendum pentru transformarea comunei în oraș. Noul statut ar putea aduce mai multe fonduri pentru dezvoltarea localității. Ce pași au fost realizați pentru organizarea acestui referendum, aflăm însă de la primarul localității.

Și tot la ZIUA LIVE primarul vorbește despre conferința județeană de alegeri a PNL Constanța de săptămâna viitoare. Vasile Delicoti candidează pentru un post de vicepreședinte al partidului.

Anul pandemic 2020 pentru localitatea Poarta Albă
 

A fost un an greu pentru toată lumea. Însă, în localitate lucrurile au mers înainte. În localitate, proiectele s-au implementat, majoritatea. Mai avem câteva proiecte pe care le implementăm în momnetul de față, și așteptăm să le începem pe celelalte. Unul dintre ele este deja finanțat, unul în evaluare, a precizat Vasile Delicoti.

Rețeaua de distribuție a gazelor naturale este un proiect foarte important pentru localitate

Rețeaua de distribuție a gazelor naturale este un proiect foarte important pentru localitate, pe care ni-l dorim de mult.  Timp de opt ani de zile nu am mai avut oportunitatea de a depune un proiect, pentru că este un proiect foarte mare. Vorbim de 9 milioane de euro. Nu ne-am permite să facem asta din bugetul local.

Ne-am zbătut să găsim o soluție. În 2002 am avut șansa. La momentul respectiv, am discutat cu Orban, să deschidă o sesiune de finanțare pe fonduri europene, unde am depus proiectul. Suntem peste 80 de puncte și cu siguranță vom fi eligibili, sperăm ca și banii să ajungă astfel încât să fim și finanțați. La calculul pe care l-am făcut în momentul de față, s-au selectat proiectele până la nr.502, s-au cheltuit 137 de milioane de euro din 237 de milioane de euro. Noi suntem la 511, practic în 100 de milioane ar trebui să ne încadrăm. Suntem în evaluare. Ar trebui să nu fie o problemă privind finanțarea.

Racordarea la gaze este ultimul mare proiect pentru localitate. Tot ce înseamnă infrastructură subternă, rețele electrice, drumuri, sunt finalizate. Cu banii disponibili acum în fondul local, venim și finanțăm proiectele cu fonduri europene, a mai adăugat primarul de la Poarta Albă. Orice UAT , trebuie să vină și cu o contribuție proprie.

Banii de la Consiliul Județean merg și către localitățile care nu au beneficiat de fonduri europene

În anul 2021 am avut o alocare importantă, care a făcut posibilă închiderea a două proiecte mari pe fonduri europene. A fost un sprijin din partea Consiliului Județean. Totuși, CJ trebuie să țină un echilibru, să ajute și localitățile care nu au fonduri europene. 

Banii de la Consiliul Județean merg și către localitățile care nu au beneficiat de fonduri europene. Toate localitățile au nevoie de dezvoltare, fie că sunt mici sau mari, a mai spus Delicoti.

Urmează dotarea școlilor cu tablete, table inteligente

Când am intrat în Primărie în 2008, în primul mandat, la conducerea CJ exista un PSD dur, nu avea nici o treabă cu localitățile din opoziție, primeam alocări de 0 lei. Singura mea șansă de a reliza ceva în localitate, era să merg pe fonduri europene. Am învățat mecanismul și după mi-a fost foarte ușor. Am un proiect  finanțat, finalizat, privind dotarea școlilor.

Urmează dotarea școlilor cu tablete, table inteligente, retroproiectoare, laptopuri pentru profesori. În situația când se va mai trece în online, și dacă se face școală fizic , copiii să poată  folosi tableta pentru a-și face temele. Profesorii vor folosi table electronice, interactive, nu vor mai folosi table normale, atfel încât copilul să fie atras și să fie cât mai activ la ore.



Când un copil este acasă, pentru că, sunt copii și pot face boli ale copilăriei, sunt nevoiți să stea în casă, să nu piardă, și să poată intra de acasă, pe online, ca să poată participe activ la cursuri, a mai spus primarul localității Poarta Albă.

Fondurile naționale se obțin mai ușor. Depinde și de componenta politică. Sunt decizii politice cand se alocă anumite finanțări. Pe partea de învățământ s-a încercat un echilibru., a precizat Vasile Delicoti la ZIUA LIVE.

Despre relația cu constructorii angreanți în ducerea la îndeplinire a proiectelor

Avem și noi mai multe societăți. Nu o singura societate a câștigat toate licitațiile. Avem și societăți care și-au făcut treaba la timp, care și-au făcut treaba la timp. Nu am ajuns în instanță cu constructorii. Dar discuții și presiuni au trebuit să facem pe anumiți constructori. Aveau tendința să lungească lucrurile, a mai precizat Delicoti. 

Interviul integral poate fi urmărit aici.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii