Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Liviu Chesnoiu, profiler – psiholog criminalist, despre cum putem să trecem peste un lockdown

ro

29 Sep, 2021 14:23 2495 Marime text
  • Invitatul de astăzi de la ZIUA LIVE este comisarul-șef în rezervă Liviu Chesnoiu, profiler – psiholog criminalist, expert poligraf, fost șef al Laboratorului de Detecție al Comportamentului Disimulat Constanța, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța.
O monstruoasă crimă la Cernavodă, în aprilie 2021, când o profesoară a fost găsită parțial dezbracată, cu un căluș în gură și cu mâinile legate la spate, în propriul apartament.
 
O mamă și fiul său, găsiți morți în apartamentul lor din strada Badea Cârțan, din Constanța, în iunie 2021. Mama era inspector școlar de fizică în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța.
 
La doar câteva zile distanță, tot la Cernavodă, o fetiță de un an și zece luni, a fost găsită de autorități fără suflare în casa în care locuia alături de mama ei. Tânăra mamă a încercat să fugă la momentul sosirii polițiștilor.
 
Nu mai departe de acum două săptămâni, în Constanța, un bărbat și-a ucis viitoarea cumnată cu 42 de lovituri de cuțit, pe motiv că aceasta și-ar fi sfătuit sora, într-un anumit context, să-l părăsească.

Există vreo legătură între violența crescând a cazurilor din ultima perioadă și urmările epidemiei de Coronavirus? Lockdown-ul de anul trecut și carantinările succesive, limitarea libertățîi de mișcare și presiunea continuă existentă asupra psihicului fiecăruia, în context bolii în sine, dar și al măsurilor anti-Covid ar pute avea vreo influență asupra comportamentului uman, al stăpânirii de sine?

Dacă dumneavoastră încercați să faceți o legătură între toate aceste crime, e mai greu să găsim un fir roșu. Acum, ce se întâmplă, vedeți dvs. trăim vremuri interesante. (...) a venit peste noi o criză care, cică, încă nu s-a terminat și nu și-a spus ultimul cuvânt, e o pandemie... nu trebuie să le dăm acestor criminali idei. Că dacă au un avocat bun, ar putea să dea vina pe pandemie. (...) da, trăim într-un stres ceva mai acerb, să zicem, dar noi oamenii cât de cât normali trebuie să ne înarmam cu răbdare și să trecem și peste încercarea aceasta

Vorbim pentru intelectuali și încercam să-i întărim să treacă și peste această încercare.

Referitor la aceste crime, toate au un numitor comun, poate. Acești criminali au probleme psihice. Într-o pandemie (...) normal că oamenii aceștia sunt și mai răi, n-au empatie, n-au milă față de victime (...) violența este tot mai pe cote înalte. Au în comun faptul că oamenii într-o stare de stres acționează și mai violent. Fiecare crimă este unică în felul ei. Nu putem să zicem că acești criminali au ceva în comun. Poate faptul că, în final, victima da în primire, ca să zicem așa

Pe oamenii aceștia nimeni nu i-a tratat. Nimeni nu i-a băgat în seamă. În țara noastră (...) 20% din populația acestei țări are probleme psihice. Printre aceștia, o parte sunt victime colaterale. Ei fiind victime colaterale, se comporta că niște „yes man”. Sunt tehnici de supraviețuire. (...) Nu știu dacă sunt pentru zilele noastre, dar vă spun, oamenii pot trece prin aceste momente dificile. Cum? Ne concentrăm, ne izolăm, nu mai umblăm teleleu.

Dar ce facem cu oamenii aceștia cu probleme psihice? Cum îi ajutam? Trebuie (...) să îi montiorizam, cei apropiați să-i convingă să meargă la un psiholog, la un psihiatru, să primească un diagnostic și un tratament medicamentos.

Noi tot discutăm. Suntem la nivelul efectelor. Noi degeaba tot comentăm crimele acestea dacă nu facem nimic. Trebuie să mergem în profunzimele cauzelor. Există, poate, pe undeva, o lege și mai clară, să zicem aprofundată, (...) legea sănătății psihice a poporului român. Nu îi lăsam pe acești oameni să meargă pe stradă, ca nebunii, cu mașina. Nu îi lăsam să aibă arme letale și neletale în dotare.

Oamenii aceștia reușesc să se strecoare și să iasă în față. Ajung să conducă mașini, familii, instituții. Pe oamenii aceștia, nu îi ajută nimeni. În penitenciare ar trebui să existe o armată de psihologi și psihiatrii.

Nimeni nu l-a tratat, nimeni nu l-a ajutat. În perioada aceasta (...) în care iar intrăm, dintr-o dată oamenii aceștia (...) nu se apucă să citească.

El trebuie să aibă acces la mediul de familie – psiholog, psihiatru, diagnostic și tratament medicamentos.

Pe mine mă interesează ce facem noi cu publicul larg să treacă și peste această ultimă încercare. Ce fac ceilalți oameni? Au familii, au joburi, au responsabilități. Șomajul este groaznic. Pai, închizi HoReCa, dar ce faci cu oamenii aceștia? (...) Vor pleca.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii