Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Dr. Alexandra Sava, despre enterocolitele de sezon. Cum ne protejăm?

ro

18 Aug, 2021 14:28 1703 Marime text
  • Alimentele alterate, insuficient spălate sau incorect depozitate, igiena defectuoasă ori chiar apa de mare pot conduce rapid spre contractarea unei enterocolite de sezon.
Vărsăturile, febra, diareea, dar și lipsa apetitului sunt, din fericire, simptome care dau repede de gol enterocolita, așa încât aceasta să poată fi rapid diagnosticată și tratată.

Care sunt enterocolitele de sezon, dar și care sunt măsurile de precauție ce trebuie luate pentru a fi evitate acestea aflăm astăzi, de la ora 14.00, la ZIUA LIVE, de la dr. Alexandra Sava – Medic specialist Medicină internă în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria – Gastromond.

„Ar trebui realizată rehidratarea prin intravenous, (…) atunci mai bine să prevenim decât să tratăm”. 


Cum se manifestă enterocolitele în cazul copiilor?

„În principiu enterocolitele la bebeluși (...) dus într-un centru medical să i se recolteze niște analize. La ei febra poate avea un debut brusc, cu multiple vărsături. Nu ne putem întotdeauna feri. E foarte greu de controlat acest lucru, dar nu este imposibil atâta timp cât urmărim (…) mânuțele să fie igienizate”.


Că și simptomatolgie, la copii e cam aceeași ca și la adulți.

„În perioada asta, în momentul în care este vorbim despre enterocolite, este bine să lăsăm copilul în pace, să administram săruri de rehidratare. Și nu neapărat cum face bunica. Avem destul de multe resurse. Important este să tratăm simptomatologia o zi, două, dar în momentul în care se complică – copilul devine letargic, este bine să mergem cu el la doctor. În principiu, un regim alimentar de trei, patru zile este indicat în cazul enterocolitelor”, spune doctorul. 

„În principiu fiecare bacterie are un anumit termen de inoculare și apoi apar simptomele. Dacă simptomele persistă sau în momentul în care vedem că ce am luat noi acasă nu mai este suficient, suntem din ce în ce mai obosiți, atunci e cazul să facem niste analize, să luăm un tratament adecvat. Este bine să fim atenți la aliemente, să fie fructele bine spălate, carnea bine pregătită. În ceea ce privește alimente de consumat pe plajă – „un pachet de biscuiței, nu fructe sau legume. Ca băuturi, apă. În momentul în care tu ai enterocolită, mai adaugi și un suc de fructe, mai rău faci. Fermentează, de aceea e bine să le evităm”, a adăugat aceasta. 


În cazul în care suferim de enterocolită, dr. Alexandra Sava, recomandă repausul:

„Ar trebui totuși măcar 24-48 de ore să ne liniștim, pentru că e un risc și pentru tine, și pentru celălalt” Enterocolita este contagioasă și astfel sunt expuși și ceilalți membri ai familiei”. 


Dr. Alexandra Sava spune că trebuie să ne ferim în perioada estivală să nu înghițim apă din mare, să ne spălăm pe mâini când mergem să mâncăm ceva, să nu lăsăm alimentele la soare pentru că acestea pot devolta și coloniza anumite bacterii, să spălam ustensilele cu care preparăm și mâncăm alimentele.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii