Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:25 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Dunării, sărbătorită prin acţiuni de ecologizare în zona Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării

ro

28 Jun, 2019 00:00 1570 Marime text

În fiecare an, pe 29 iunie, sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), ţările dunărene serbează Ziua Internaţională a Dunării, unul dintre cele mai mari sisteme fluviale ale Europei, împreună cu oamenii şi viaţa sălbatică care depind de acesta. Această zi marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia în Bulgaria.

Sărbătoarea aduce un omagiu rolului vital pe care îl joacă Dunărea şi afluenţii săi în viaţa a circa 80 de milioane de oameni din această regiune: furnizarea de apă, hrană, recreere, producţia de energie hidroelectrică, piscicultură etc. Dunărea reprezintă de asemenea un habitat deosebit de important pentru fauna acvatică şi terestră.

În acest an, tema propusă de Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea este "Fii activ pentru o Dunăre mai sigură!" ("Get active for a safer Danube!"), promovând astfel solidaritatea între popoarele care împart această resursă comună, în ciuda diferenţelor de culturi şi istorii.

Pentru a marca acest eveniment, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării împreună cu partenerii săi, asociaţii, organizaţii şi instituţii publice, vor organiza sâmbătă, 29 iunie, activităţi de informare şi conştientizare în cadrul cărora se vor efectua şi acţiuni de ecologizare, în Tulcea şi în perimetrul RBDD, respectiv în localităţile Crişan, Chilia şi Sulina, sub îndrumarea responsabililor Centrelor de Vizitare, Informare şi Educaţie Ecologică ale ARBDD.

Prin acţiunile care se vor desfăşura, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării se va alătura iniţiativei lansate de către „Centrul pentru Dezvoltare Durabilă şi Studii de mediu din regiunea Dunării” din Odessa, Ucraina – „Eu am curăţat Dunărea – acum este rândul tău”, care îndeamnă toţi cetăţenii din localităţile riverane, organizaţiile şi autorităţile locale să organizeze evenimente de celebrare a Zilei Dunării şi acţiuni de igienizare a malurilor Dunării.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii