Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:00 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Armatei 2017 Manifestări organizate în județele Constanța și Tulcea. Unde puteți participa. Lista completă

ro

25 Oct, 2017 03:43 3686 Marime text
Ziua Armatei României este unul dintre cele mai importante evenimente din viața oricărui militar român.
 
Cu acest prilej, pentru cinstirea memoriei eroilor care și-au jertfit viața pentru țară, Forțele Navale Române organizează astăzi,  25 octombrie, în garnizoanele Constanța, Mangalia, Brăila, Babadag și Tulcea, ceremonii militare și religioase, expoziții de tehnică și echipamente militare, precum și numeroase activități culturale.

La Constanța, ceremonia va avea loc în Piața Ovidiu, la ora 10.00, iar de la ora 11.00, va fi prezentată publicului o expoziție de tehnică, armament și echipamente militare din dotarea Forțelor Navale și a Forțelor Terestre. La ora 19.00, marinarii militari se vor retrage cu torțe pe traseul Piața Ovidiu – Bulevardul Tomis – Prefectura Județului  Constanța.

Ceremonia militară și religioasă din Mangalia se va desfășura în Piața Republicii,  în intervalul orar 10.00-11.00, iar de la ora 17.00, Clubul artelor „Solteris” prezintă, la cercul militar din localitate, un recital de poezie, dedicat Zilei Armatei României.

La Tulcea, ceremonia militară și religioasă se va desfășura, începând cu ora 10.00, la Cimitirul Eroilor, iar în intervalul orar 11.00-13.00 publicul din localitate este invitat să viziteze expoziția de tehnică și armament, prezentată de militarii Batalionului 307 Infanterie Marină în Piața Tricolorului.

La Babadag, ceremonia militară și religioasă va avea loc la Monumentul eroilor, în intervalul orar 10.00-11.00.

De asemenea, astăzi, de Ziua Armatei, între orele 12.00-16,00, Brigada 9 Mecanizată Mărășești, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”-Filiala Constanța în colaborare cu Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, cu sprijinul Jandarmeriei Constanţa, Inspectoratului Școlar Județean Constanța, al Asociației Culturale „Astra Dobrogeană”, Asociației Culturale „Tomis”, Arhivei Naționale de Filme, organizează la sediul muzeului militar din Cartierul Km.4-5, Str. Liliacului nr.1-3, un eveniment special dedicat acestei sărbători.

Comandorul (r) dr. Marian Moșneagu va prezenta două noi lucrări originale, albumul „Uniformele Marinei Române”, redactat împreună cu fiica sa, căpitanul dr. Irina Alexandra Simion, psiholog la Comandamentul Flotei din Constanța și un interesant jurnal de război, volum intitulat „Generalul Gheorghe Garoescu-Jurnal de front, vise de iubire” ( 14 august 1916- 28 septembrie 1918).

Prof.univ.dr. Nuredin Ibram va prezenta cartea „Tătarii din România. Istoric. Spiritualitate. Identitate”.
Se vor realiza reconstituiri de lupte din istoria antică și din Primul Război Mondial, iar la final în cadrul proiectului cultural cinematografic „Puterea Memoriei” se va difuza filmul „Triunghiul morții” în regia lui Sergiu Nicolaescu. Acum aveti posibilitatea sa admirati si parasuta militara Romaneasca BG-7M.
 
Tot astăzi, la Muzeul Naţional al Marinei Române, începând cu ora 11.30, are loc lansarea lucrării”De la Turtucaia la Budapesta. Prinosul de sânge al militarilor constănţeni în Campania 1916 - 1919”, spune colonelul în rezervă Remus Macovei. 

În lucrare sunt prezentate datele personale ale celor 1151 de militari constănţeni morţi în campanie şi a celor 509 militari declaraţi invalizi, conform datelor descoperite la Direcţia Judeţeană Constanţa a Arhivelor Naţionale.

Deasemenea sunt prezentate 47 de fotodocumente – petiţii, memorii, cereri, reclamaţii, scrisori,etc- adresate autorităţilor pentru obţinerea unor drepturi cuvenite urmaşilor şi invalizilor de război.         

Această lucrare a fost dedicată militarilor constănţeni, în marea lor majoritate plugari, care chiar cu o instruire şi înzestrare necorespunzătoare, de multe ori flămânzi şi goi, s-au dovedit solaţi viteji şi disciplinaţi, având o contribuţie importantă la realizarea României Mari.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii