Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:00 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zi importantă pentru creștini-ortodocși Sfinții Petru și Pavel. Catedrala din Constanța le poartă numele celor doi apostoli (video)

ro

29 Jun, 2020 00:00 2907 Marime text
  • Pe 29 iunie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
  • La Catedrala arhiepiscopală din Constanța, în ziua hramului, începând cu ora 8.45, Înaltpreasfinţitul Teodosie, împreună cu preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie.
  • Aceștia se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, contribuind la răspândirea cuvântului evanghelic în multe părţi ale lumii.
 
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt prăznuiți în aceeași zi deoarece amândoi s-au săvârsit la Roma, din porunca împăratului Nero, Petru fiind rastignit cu capul in jos, iar lui Pavel taindu-i-se capul. Moaștele Sfintilor Apostoli Petru și Pavel, potrivit Sinaxarului, au fost puse împreună.
 
Să-i felicităm pe sărbătoriți !
 
În ziua praznicului să-i felicităm pe toţi sărbătoriți, pe cei care poartă  slăvitele lor nume:  Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula,  Petruţa,  Paulina și  Paula și să le urăm ca Sfinții Apostoli Petru și Pavel să le împlinească  dorințele! La mulți ani!
 
Tradiția a consemnat ziua de 29 iunie ca data a martirajului Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Cercetările mai noi au stabilit cu o anume precizie că Petru a fost răstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în anul 67. Sfinții Apostoli Petru si Pavel sunt autori de epistole incluse de Biserica între textele canonice ale Noului Testament (Pavel – 14; Petru – 2).
 
Pe 29 iunie, Biserica îi prăznuiește pe Sfintii Apostoli Petru și Pavel. Sunt cinstiti în aceeași zi, pentru că au murit pe 29 iunie, anul 67. Sfântul Petru a primit moartea prin răstignire, cu capul în jos, iar Sfântul Pavel prin tăierea capului, deoarece era cetățean roman și nu trebuia omorât asemeni sclavilor.
 
Sunt prăznuiți împreună și pentru că au mărturist în comun dumnezeirea lui Hristos. Petru, la întrebarea Mântuitorului: "Dar voi cine ziceți că sunt Eu?" în numele tuturor apostolilor a răspuns: "Tu ești Hristos Fiul lui Dumnezeu celui Viu" (Matei 16, 16). Iar Sfântul Apostol Pavel spune în Epistola către Coloseni, capitolul 2, versetul 9: "Căci întru El, în Hristos, locuiește trupește toata plinătatea Dumnezeirii".
 
Potrivit Tradiției, Petru și Pavel au fost întemnitați o vreme în aceeași celulă, în închisoarea mamertina din Roma, unde si-au convertit temnicerii și s-au rugat până când in mijlocul celulei a apărut un izvor care se poate vedea și în prezent.
 
O alta virtute comună a celor doi Sfinți Apostoli este dragostea jertfelnică față de Hristos și față de Biserică: L-au iubit pe Hristos până la moarte. S-au luptat pentru unitatea Bisericii, pentru adevărul ei, îndurând o mulțime de suferințe, persecuții, închisoare, foamete, primejdii de multe feluri.
 
Petru s-a numit la început Simon. Hristos i-a schimbat numele în Chefa - Petru, care înseamna "piatra", și arată tăria, statornicia și neclintirea. Iar Sfântul Apostol Pavel s-a numit Saul. Pavel înseamnă "mic" și arată părerea de sine lipsită de îngâmfare, defăimarea de sine și smerenia.
 
Sfântul Petru a devenit ucenicul Mântuitorului după ce a fost martorul unei minuni: într-o dimineață, Hristos a vorbit mulțimii la tarmul lacului Ghenizaret. Pentru a fi mai bine auzit, s-a urcat în corabia lui Simon Petru, pe care l-a rugat să o departeze putin de la țărm. După ce a terminat de vorbit, i-a spus lui Simon să pescuiască. Acesta, neîncrezator, intrucât se ostenise în zadar toata noaptea, asculta de Învățător și arunca mrejele. Mulțimea peștilor prinși îl va înfricoșa: "Ieși de la mine, Doamne, că sunt om păcătos", va spune el. Hristos i-a răspuns însă: „Nu te teme; de acum înainte vei fi pescar de oameni". Petru va lăsa totul și va urma Mântuitorului.
 
Sfântul Apostol Pavel, prigonitor al crestinilor, primeste misiunea să meargă la Damasc să-i aresteze pe cei care cred in Hristos si sa ii aduca in lanturi pentru a fi judecati. Înainte de a intra in Damasc o lumina puternica l-a învăluit și orbit Și i-a spus: Saule, Saule de ce mă prigonești? Dar cine esti Tu? Eu sunt Iisus pe care Tu Îl prigonești. Și ce trebuie să fac? Du-te în Damasc în casa lui Anania și acolo ți se va spune ce trebuie să faci. A fost condus în cetatea Damascului la Anania, care l-a primit în casa lui, l-a hranit și i-a talcuit Evanghelia. Acolo, în casa lui Anania și prin mâinile aceluia, Saul s-a botezat primind numele Pavel.
 
Calendarul creștin îi celebrează la 29 iunie pe Sființii Petru și Pavel, căpeteniile Apostolilor. În calendarul popular, aleasa sărbătoare poartă numele de Sânpetru de Vară sau Sărbătoarea Lupilor, moment ce marchează mijlocul verii agrare. În unele zone, la această dată începe secerișul.
 
Catedrala ortodoxă din Constanța le poartă numele
 
Catedrala ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ este un lăcaș de cult ortodox din Constanța, situat în zona peninsulară a orașului, mai jos de Piața Ovidiu, în fața clădirii Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Edificiul domină prin arhitectura sa monumentală întreg spațiul falezei sudice a orașului. Piatra de temelie a fost pusa la 4 septembrie 1883, in timpul mitropolitului Iosif Gheorghian. Sfințirea bisericii s-a făcut la 22 mai 1895. Planurile de construcție aparțin renumitului arhitect Alexandru Orăscu, iar arhitectul diriginte al lucrărilor a fost Carol Benesch. Antreprenorul lucrărilor a fost Henri Guaracino. În parcul ce înconjoară catedrala se află un complex arheologic în care sunt identificate elemente ale vechiului oraș Tomis.
 

Arhitectură

 
Construcția, în stil neobizantin, din cărămidă presată, impune prin monumentalitatea fațadei și prin turnul înalt de 35 m. Pictura este refăcută in 1959-1961, de către Gheorghe Popescu si Niculina Dona- Delavrancea, frescele fiind redate în factura neobizantină, cu o coloratură românească.
 
Sculptura este bine reprezentată la catapeteasma și strane, ca și la candelabre, policandre și sfeșnice (aliaj metalic din bronz cu alama) proiectate de Ion Mincu și lucrate la Paris
 
 

Istoric

 
Catedrala a fost construită între 1883-1895, în stilul vechii arhitecturi din Țara Românească, sub conducerea arhitectului Alexandru Orăscu iar deschiderea sa având loc abia la 22 mai 1895, din cauza non-conformismului picturii, care a trebuit să fie refăcută de George Demetrescu Mirea. Până în anul 1925 a servit drept biserică parohială, iar între anii 1925 – 1950 a fost folosită ca biserică episcopală a fostei episcopii a Tomisului. La 3 august 1941, din cauza unui bombardament sovietic, altarul, catapeteasma cu icoanele și pictura au fost avariate și parțial distruse.
 
 Catedrala a fost reconstruită după război și a fost resfințită la 14 ianuarie 1951 de către patriarhul Justinian Marina, împreună cu episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos, în prezența unui număr mare de preoți și de credincioși din Dobrogea.  
 
Mobilierul din stejar sculptat, după planul marelui arhitect Ion Mincu, inclusiv catapeteasma au prins contur la Paris în jurul anului 1890, în atelierele casei André Dorea.
 
La data de 9 noiembrie 1975, Episcopia Dunării de Jos este ridicată la rangul de Arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Tomisului și Dunării de Jos cu reședința la Galați, iar la Constanța va fi reședința episcopului vicar.
Un odor drag închinătorilor din acest lăcaș sfânt este racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon aduse din Orientul Apropiat și donate bisericii episcopale tomitane de către preotul Dimitrie Popescu în anul 1931.
 
În urma descoperirii moaștelor Sfinților Epictet și Astion (august 2001), locuitorii Constanței și toți închinătorii Catedralei sunt binecuvântați de aceste odoare de mare preț care ocrotesc lăcașul de cult. De asemenea, Catedrala adăpostește sfintele oseminte ale Sf. Auxentiu și ale Sf. Simeon Stâlpnicul și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, icoană pictată la Mănăstirea Durău după modelul unei icoane aduse de la Sfântul Munte.
 
Începutul noului mileniu aduce o reorganizare a vieții religioase din Dobrogea.
 
În această reorganizare este inclusă și Catedrala Arhiepiscopală, care din 1 decembrie 2001 este biserică arhiepiscopală cu caracter mănăstiresc, fiind numit stareț părintele Cosma Mitu, fost viețuitor al Mănăstirii „Sfântul Apostol Andrei“. Cu această ocazie au fost depuse în Catedrala Arhiepiscopală moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, după ce au fost conduse în procesiune pe străzile Constanței. Această nouă formă permite oficierea sfintelor slujbe după rânduiala monahală.
 
 

 
 
Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului
 

Sursa video: Youtube/ pr. Dani Sfart
 
 
Citește și:
 
Slujbă oficiată de IPS Teodosie. Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii