Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeul Neptun, condus pe ultimul drum de familie şi de colegi Rectorul Vergil Chiţac - „Naie Oprişan a fost un profesor devotat şi un adevărat mentor“ (galerie foto)

ro

29 Apr, 2015 00:00 4254 Marime text
Naie Oprişan, profesorul de sport de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, a fost condus, ieri, pe ultimul drum de familie, prieteni, colegi şi foşti studenţi. Îşi va dormi somnul de veci la Cimitirul Municipal Constanţa.
 
Contraamiralul de flotilă prof. univ. dr. ing. Vergil Chiţac, rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, a declarat: „Nae Oprişan a fost un profesor devotat şi un adevărat mentor pentru studenţi. Îl cunosc pe Nae Oprişan din anul 1986, când mi-am început cariera de cadru didactic. El va rămâne în amintirea studenţilor şi a colegilor ca un profesor dedicat şi un bun coleg, ca întruchiparea Zeului Neptun, care, împreună cu nimfele, deschidea sărbătoarea Ziua Marinei. A fost un soţ devotat, un bun familist“. Profesorul Naie Oprişan era lector universitar doctor la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanţa. Este unul dintre fondatorii Institutului de Marină Civilă din Constanţa şi constructorul bazei nautice a studenţilor de pe lacul Siutghiol. Timp de 15 ani, a îmbrăcat costumul Zeului Neptun la Zilele Marinei, apărând din valurile mării însoţit de frumoase nimfe. La marea sărbătoare a marinarilor români a sosit, în fiecare an, Neptun, zeul apelor la strămoşii latini. Era înveşmântat în hlamidă, iar pe cap purta o coroană aurită. În mână ţinea tridentul, cu care învolbura marea şi sfărâma stâncile. La gât purta un căluţ de mare, o stea şi un şirag de scoici. Din 2000, semna regia festivităţii botezului marinăresc din cadrul serbărilor dedicate Zilei Marinei Române, fără să fie plătit pentru această activitate.
 
„Sunt exigent ca profesor, au fost studenţi care s-au dus şi s-au plâns acasă părinţilor...“


În 2012, Naie Oprișan a vizitat redacția ZIUA de Constanța, pentru a acorda un interviu, în cadrul căruia a vorbit despre activitatea sa profesională, despre realizările sale și despre experiența întruchipării Zeului Neptun: „Ca asistent universitar şi lector universitar, de peste 33 de ani în învăţământul de marină, am asigurat pregătirea fizică generală şi pregătirea profesională specifică a studenţilor marinari în cadrul practicilor nautice marinăreşti desfăşurate pe apa lacului Siutghiol, la ţărmul şi în zona costieră a Mării Negre (vâslit în ambarcaţiunile cu rame, navigaţia în ambarcaţiunile cu vele, vâslit în canoe, înot la mare şi simularea salvării în caz de naufragiu) sau prin îmbarcare efectivă la bordul navelor şcoală, în cadrul voiajurilor de practică îmbarcată. Studenţii care au aflat de latura mea artistică mă consideră prieten. Sunt exigent ca profesor, au fost studenţi care s-au dus şi s-au plâns acasă părinţilor“.

Naie Oprişan vs. zeul Neptun

 „Întotdeauna sunt însoţit de sirene la festivităţi. Sunt aproape altele în fiecare an, sunt şi fete care au participat şi la trei ediţii consecutive. În general, sunt studente la Academia Navală şi am şi colaboratoare externe care au venit mai mulţi ani la rând. Fetele trebuie să fie cât mai frumoase, înalte şi sexy. Discursurile din timpul ceremoniei le citesc efectiv. Discursurile le concep eu, cu acordul Statului Major, dar mai mereu fac modificări din mers. Ca o amintire, când eram Neptun 2, trebuia să mergem la dana 0 şi de acolo cu nava «Luceafărul» trebuia să mergem trei ore până la nava «Emil Racoviţă». Din cauza valurilor, nu am putut să facem transferul şi s-a apelat la un Bombard. Am fost mereu tratat cu respect, sunt solicitat să dau sfaturi, copiii vor să se fotografieze cu mine, n-am avut probleme, am colaborat bine cu toata lumea“, povestea, în 2012, Naie Oprișan.

In Memoriam Naie Oprișan: Interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța de Zeul Neptun în 2012 

 De la „muritor" în „Dacii" şi în „Columna" la... zeul Neptun:Naie Oprişan dă ultima reprezentaţie la Ziua Marinei Române (Documente)
 
Interviu online cu Naie Oprişan, Zeul Neptun la sărbătoarea marinarilor s-a terminat: Tema a fost - „Cum a ajuns un profesor de la ANMB să-l întruchipeze pe Zeul Neptun"!

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii