Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de persoane din Constanța, jefuite prin metoda „Accidentul“ în 2017. Cum acționează suspecții. Câți bani cer

ro

31 Dec, 2017 00:00 2113 Marime text
Pusă în practică de câțiva ani încoace, metoda „Accidentul“ continuă să facă victime, în special printre persoanele în vârstă, care pică ușor în capcana poveștilor spuse la telefon de suspecți.
 
Anul acesta, mai multe astfel de cazuri au existat în județul Constanța, zeci de persoane fiind păgubite. Polițiștii IPJ Constanța au încercat prin mai multe campanii de prevenire să le explice cetățenilor cum pot evita să pice în plasa infractorilor.
 
Cu toate acestea, există în continuare naivi care, impresionați de vorbele de la celălalt capăt al firului, își dau toți banii din casă pentru a-și ajuta rudele pe care le cred la ananghie.
 
Infractorii prind curaj și ajung să ceară de la victime de la sume modice, adevărate averi.
Un astfel de caz a fost dejucat ieri la Constanța de o femeie care a realizat că a fost contactată de infractori și nu le-a dat acestora suma cerută.
 
Potrivit IPJ Constanța, la data de 30.12.2017, în jurul orei 00.20, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție au fost sesizați de către o femeie, în vârstă de 55 de ani, din municipiul Constanța, cu privire la faptul că a fost apelată pe telefonul fix de către o femeie care s-a recomandat ca fiind fiica sa, informând-o că a suferit un accident și este la spital. Pentru efectuarea unei operații, i s-a adus la cunoștință, de către o voce de bărbat necunoscută, care s-a recomandat a fi medic, că ar fi nevoie de suma de 18.000 de euro.
 
Femeia și-a dat seama că poate fi victima unei înșelăciuni și a anunțat organele de poliție. Polițiștii constănțeni au deschis o anchetă pentru identificarea autorilor, depistării acestora și tragerea lor la răspundere penală.
 
De altfel, suspecții aleg să își contacteze victimele la ore târzii din noapte, tocmai pentru că acestea ar fi mai vulnerabile la trezirea din somn.
 
Printre cei contactați de astfel de indivizi s-a numărat anul acesta și consilierul primarului municipiului Constanța, Mihai Petre, care a povestit pe pagina sa de Facebook cum s-a derulat convorbirea cu infractorii.
 
Anul acesta, polițiștii constănțeni au efectuat mai multe descinderi la suspecți de înșelăciuni prin această metodă și au reușit să recupereze și o parte din banii sustrași de la victime.
 
Astfel, în luna mai, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Constanța, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, au destructurat un grup infracțional specializat format din C.I., în vârstă de 36 de ani, T.M., în vârstă de 43 de ani, R.S.-L., în vârstă de 29 de ani, C.S.-G., în vârstă de 28 de ani, și D.F.-C., în vârstă de 20 de ani. Prejudiciul în acest dosar este de aproximativ 83.800 de lei și nu a fost recuperat.
 
Într-un alt caz, la data de 4.08.2017, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța a sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive față de inculpata (în vârstă de 14 ani) reținută, A.N., cercetată pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de înșelăciune, prev. de art. 244, alin. 1 și 2 din C.pen., și o infracțiune de tentativă la înșelăciune.
 
Pentru a conștientiza populația, cu precădere persoanele de vârsta a treia, cu privire la riscul la care se expun când au încredere în persoane necunoscute și le oferă bani, în schimbul așa-ziselor „rezolvări de probleme cauzate de accidentele rutiere”, polițiștii precizează faptul că, în cazul unor accidente cu victime, NU trebuie să se ofere bani sub niciun pretext.
 
„Este foarte important pentru cetățeni să cunoască faptul că în niciun caz de accident rutier reprezentanții instituțiilor publice nu solicită bani pentru a rezolva o speță de natură penală. Se recomandă ca în astfel de cazuri, în care cetățenii sunt sunați și li se solicită diferite sume pentru «rezolvarea» unor accidente rutiere, să sune imediat la 112 sau la Poliție, pentru a se verifica dacă fiul, fiica, ruda, rudele au fost implicate într-un accident rutier“, au transmis reprezentanții IPJ Constanța.
 
Citește și:
 
Consilierul primarului Constanței și metoda Accidentul. Ce i s-a întâmplat fix după miezul nopții 
 
Constanța. Grupare infracțională specializată în înșelăciuni prin metoda Accidentul destructurată. Prejudiciul nu a fost recuperate
 
Adolescentă de 14 ani din Constanța suspectată de mai multe înșelăciuni prin metoda Accidentul. Cum acționa suspecta
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii