Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:33 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vergil Chițac „Ce punem pe primul loc, omul sau mașina?”

ro

27 Feb, 2021 18:01 3167 Marime text
  • Primarul Vergil Chițac face noi declarații privind situația locurilor de parcare.
  • Primarul spune că scopul regulamentului parcărilor nu este de a-i taxa pe oameni, ci de a descuraja traficul și staționarea mașinilor în zona centrală a orașului.

„Dragi constănțeni, vă rog să-mi spuneți părerea voastră. Vă doriți un oraș în care spațiul public să fie folosit pentru plimbare, relaxare și recreere? Sau un oraș ale cărui străzi, trotuare și spații verzi lasă impresia unui târg auto permanent?

Suntem în situația în care avem 150 de mii de mașini și 30 mii de locuri de parcare. Ca sa echilibrăm balanța e nevoie să construim parcări noi, dar și să  reducem numărul de mașini. Dacă numărul de mașini va continua să crească, nu vom reuși vreodată să corectăm acest dezechilibru. Vă rog să vă gândiți cât teren, câți bani și cât timp am consuma dacă am alege să acoperim toată nevoia de locuri de parcare. Și până la urma care ar fi rezultatul? Un oraș plin de parcări, plin de mașini? Asta ne dorim?

Scopul mult disputatului regulament nu este de a-i taxa pe oameni, ci de a descuraja traficul și mai ales staționarea mașinilor în zona centrală a orașului. Constănțenii au alternativa unui transport public îmbunătățit, a bicicletelor puse la dispoziție gratuit, a soluțiilor de mobilitate urbană oferite de operatorii privați (taximetre, ride-sharing, rent-to-ride).

Gestionarea eficientă a spațiilor de parcare existente va da posibilitatea tututor să beneficieze de ele și va genera venituri din care putem amenaja parcări noi. Tarifele propuse exact asta sunt, o propunere. În regulament este stipulat că ele se aprobă de către consiliul local. Consilierii pe care i-ați ales, au dreptul și responsabilitatea să stabilească un tarif optim atât pentru buzunarul dumneavoastră cât și pentru nevoile bugetare de a finanța construcția de noi parcări.

Revin însă la ce v-am întrebat la început. Ce punem pe primul loc, omul sau mașina?”, a postat primarul Vergil Chițac pe pagina sa de Facebook.

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Calin 27 Feb, 2021 21:40 Atata timp cat propunerea (oricat ar fi ea doar o propunere) nu a venit cu solutii mai practice si mai rezonabile decat ceea ce a existat anterior, nu vad de ce a fost transmisa publicului. Ce om normal ar fi reactionat altfel decat au reactionat constantenii? In afara de faptul ca propunerea ce ni se baga pe gat nu este deloc rezonabila, sa ne spuna domnul primar daca-si aduce aminte de recesiunea economica in care ne-a bagat pandemia si cum considera domnia sa ca este bine pentru buzunarul cetateanului. In propunere nu este numai vorba de anumite locuri centrale ci de un regulament al parcarilor din intreg orasul, prin care primarul doreste sa le ceara bani multi tuturor celor care doresc sa-si parcheze autoturismul langa blocul de domiciliu. Personal eu unul consider ca asta este o greseala imensa, care n-ar fi trebuit facuta de cineva care a castigat alegerile prin promisiunea ca va face lucrurile mai bine decat cel dinate. Nu mi se pare ca lucrurile merg mai bine, ci dimpotriva, ca foarte multi regreta alegerea facuta.