Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vânzătorii de petarde şi artificii şi-au mutat „taraba” pe Internet

ro

18 Dec, 2015 00:00 10113 Marime text
Sărbătorile sunt tot mai aproape şi comercianţii de ocazie şi-au făcut deja apariţia. În anii trecuţi, petardele şi artificiile erau comercializate la colţ de stradă. Comercianţii ambulanţi erau vânaţi de oamenii legii şi, odată prinşi, aceştia riscau amenzi şi chiar întocmirea unor dosare penale.

Anul acesta, vânzătorii de petarde şi artificii, ca să evite controalele oamenilor legii, vând materialele pirotehnice direct pe Internet. La o simplă căutare pe Google, găsim zeci de anunţuri referitoare la vânzarea de petarde şi artificii. Oferta este diversificată, iar potenţialii cumpărători au de unde alege. Preţurile pornesc de la 1 leu şi pot ajunge până la 7-8 milioane de lei vechi, pentru cei cu dare de mână. Deşi legea interzice folosirea acestor mijloace pirotehnice de către minori, comercianții nu pot verifica în mediul online vârsta clienţilor. Vânzătorii trimit produsele prin firmele de curierat şi în acest mod evită să fie prinşi. Cei care comercializează astfel de materiale deţin adevărate stocuri şi colecţii, conform anunţurilor de vânzare de pe Internet, tocmai pentru a face faţă cererii de pe piaţă.

 
În conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, singurele obiecte pirotehnice care pot fi comercializate publicului larg sunt artificiile, precum steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc sau sateliţi. Acestea sunt încadrate în categoria 1 a articolelor pirotehnice de divertisment şi prezintă un grad de risc foarte scăzut. Conform aceleiaşi legi, articole pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4 sunt destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni. Produsele din categoriile 2, 3 şi 4 sunt interzise vânzării către publicul larg.
 
De asemenea, trebuie să mai ştiţi că orice operaţiune cu articole pirotehnice efectuată fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, a bunurilor materiale, a animalelor şi a mediului, conform legii, însă experienţa anilor trecuţi arată că aceste materiale sunt extrem de periculoase şi pot provoca răni, arsuri sau chiar incendii.
 
Ce recomandă specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” „Nu utilizaţi artificiile, petardele, rachetele şi alte mijloace pirotehnice în încăperi şi în spaţii închise cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc şi pe terase. Astfel de activităţi se vor desfăşura în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare, în aer liber, la distanţă de siguranţă faţă de oameni, clădiri, arbori şi autovehicule. Nu permiteţi copiilor utilizarea unor asemenea mijloace pirotehnice. Păstraţi în locuri sigure chibriturile şi brichetele. Se interzice aşezarea în pomul de Crăciun a lumânărilor şi a artificiilor aprinse!”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU „Dobrogea”, Anca Chiriţă.
 
Paramedicii SMURD atrag şi ei atenţia că folosirea necorespunzătoare a artificiilor poate provoca arsuri pe mâini şi pe faţă, dar şi răni grave la nivelul ochilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii